Problem ze sterownikiem karty dźwiękowej

Ma ogromną prośbę, prosze napiszcie mi jaki mam ściągnąc sterownik, albo jaki mam błąd ( i jesli moźecie jak go rozwiązać). Od kilku dni próbuję znaleźc odpowiedź, ale nigdzie tego nie ma. Mam kartę musyczną wbudowaną w płytę główną, ostatnio przeinstalowałem system (XP) bez formaowania, i nie działa mi karta dźwiękowa. Nie mam pojecia jaki sterownik znaleźć, ściągnąłęm ESS MPU 401 , ale po zainstalowaniu nic się nie zmieniło. Na płytce dołączonej do płyty głównej równieź tego nie ma, nikt nie wie co to moźe być PROSZĘ napiszcie mi
Dzieki Pozdro

Odpowiedzi: 11

Dziekuje szczerze wszystkim za pomoc :) Moje głośniki w końcu puszczają muzę :wink: i to przez moją głupotę nie mogłem tego wczesniej zrobić ... Tu nie była waźna rzecz ze sterownikami, tylko z tym, źe po prostu nie wiedziałem jaką mam kartę dźwiękową dzięki Damianasowi sie dowiedziałem i ją po prostu w kontrolerach włączyłęm :oops: , nienwiem tylko dlaczego Win XP zamiast niej włączył inny sterownik ... Dzięki szczerze za pomoc, mysalem źe informacje tu się pojawią dopiero za kilka dni a tu odzew jak niegdzie indziej Dzieki raz jeszcze :)
SEBBAM
Dodano
03.02.2005 17:13:21
Program do sprawdzenia co w kompie.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html

Stery.

http://www.cmedia.com.tw/e_download_01.htm

Do poczytania.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=29524
JNJN
Dodano
03.02.2005 16:08:17
CMI8738 – to jest karta dźwiękowa, szukaj taki sterów
Mam tą dźwiękówke ale nie zintegrowaną. Posiadam oczywiście stery
Damianos
Dodano
03.02.2005 16:02:53
Nie jestem pewien czy to o to chodzi ale znalazłęm na opakowaniu : 6VJD2 , Pro266+8233,ATX,Award+ChipAway, Virus, Single BIOS, CMI8738, Socket–370 w/o CPU ????
SEBBAM
Dodano
03.02.2005 15:58:59
Chaintech.... jaki model?

Na pudełku lub w instrukcji musi być podane.
spiderko
Dodano
03.02.2005 15:53:59
Nie ma sound ani zadnych innych byłem na stronie producenta płyty ściagnąłęm specjalne orpogramowanie i nic ... Nie działa
SEBBAM
Dodano
03.02.2005 15:39:08
SEBBAM:
Wiem źe to się moźe wydać dziwne , ale na płytce nie ma tego, co więcej mam tam jakieś programiki typu ewalla, albo norton , ale ani słowa o Driverach :/

To moze jest cos o nazwie "SOUND"?? Sprawdź jeszcze raz.
Pozdrawiam
Damianos
Dodano
03.02.2005 15:29:49
Wiem źe to się moźe wydać dziwne , ale na płytce nie ma tego, co więcej mam tam jakieś programiki typu ewalla, albo norton , ale ani słowa o Driverach :/
SEBBAM
Dodano
03.02.2005 14:33:38
Płyta to chaintech , więcej niestety nie umiem podać, jak będę wiedział wiećej od razu napiszę, w sterownikach mam podane tylko źe urządzenie zgodne z MPU 401 i to wszystko, pisało gdzieś źe jak karta jest wbudowana w płyte główną to nalezy ją ząłączyć w biosie, moźe ktoś mi podać, jak to sprawdzić ew. zrobić ??
SEBBAM
Dodano
03.02.2005 14:30:04
Musisz podać dokładnie jaką masz płytę głowną – spisz nazwę z pudełka jeśli jescze masz, lub spisz bezpośrednio płytki drukowanej – czyli tej co masz w komputerze.
Nie chce mi się wierzyć źe na CD od tej płyty nie ma sterów do karty dźwiękowej.Uruchom eksploatora Windows i przeglądnij katalogi pod kątem "drivers" lub "driver"
– jeśli to CD od tej MoBo i jest na niej karta zintegrowana to napewno na niej są, chba źe masz coś w systemie choć częściowo zainstalowane wtedy w menu tego CD opcji instalacji sterowników moźe nie być IMO.
Seeker
Dodano
03.02.2005 14:10:01
Dyźurna wróźka strajkuje,a bez jej pomocy nikt nie zgadnie jaki układ jest na płycie.
Moźe byś jej symbol podał ?
Rebe
Dodano
03.02.2005 14:02:14
SEBBAM
Dodano:
03.02.2005 13:45:10
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1