Problem ze sterownikiem IDE

Odinstalowałem te 2 kanały IDE które podawaliście źeby przyśpieszyć windowsa. Po resecie przy instalacji wyskakuje mi komunikat źe wystąpił błąd podczas instalacji sterownika . Że sterownik nie jst dla tej platformy czy coś takiego ... Nie wiem co z tym zrobić

Odpowiedzi: 11

Porządna konserwacja kompa,czyli w kompie zostaje tylko płyta główna, porządne odkurzanie wszystkich komponentów, czyszczenie slotów,gniazd i grzbietów kart i pamięci,czyszczenie coolerów i radiatorów,sprawdzenie taśm, wtyczek,mocowania.Wskazane wyjęcie baterii z płyty i reset biosu.Czyszczenie zasilacza.Moźna wyczyścić napędy CD.
Moźna zrobić diagnostyke na błędy pamięci i dysków.

Ja bym zrobił tak.

To co wyźej.
Zgraj dane.
Zdejmij i załóź partycje dyskowe i sformatuj.
Wgraj świeźy system XP z SP1.
Wgraj stery do płyty głównej.
Wgraj stery do grafiki i muzyki i inne.
Wgraj directX 9.0b lub 9.0c.
Oprogramowanie antywirusowe i poprawki systemowe.
Oprogramowanie.
JNJN
Dodano
14.02.2005 16:48:32
Takźe myślałem źe to zasilacz i wymieniłem na HuntKey BS3000 300w tydzień temu.Reszta to płyta MSI KT4V ,Athlon 2000xP ,RADEK 9100 vivo ,wdc wd 800jb cd nagrywarka liteon i 256MB pamięci fdd.Nie za wiele zasilacz chyba starczy.Bios stery płyty i karty aktualizowałem od razu,bios karty zostawiłem w spokoju.Niebieski ekran nęka mnie od około 3 miesięcy teraz wróciłem do sterów z płyty.Chciałem przyśpieszyć windę i zrobiłem jak pisałeś w FAQ.No i niestety wyskakuje "product not instaled" jakaś resztka po deamon? "wystąpił problem z aplikacją System settings protector i zostanie ona zamknięta" oraz na dokładkę źe nie mam sterowników do hdd.Wyszukiwanie z płytą w napędzie nic nie daje sfc /scannow takźe,zostaje tylko format c?Tego nie chcę poradzcie coś tylko piszcie prosto bo ja kompa tylko uźywam nie jestem informatykiem.pozdrawiam i nie mam sp2 tylko autopatcher
A i JN co masz na myśli porządna konserwacja kompa – zrobię jak tylko będę wiedział co i jak.Stery do hdd ma winda to wiem ,tylko jak je teraz wpasować nie mam pojęcia niestety skoro sam zassać nie chce.
Szkodniki jasne walczę avast,ad–avare se, spybot i resztka poprawek jak tylko coś mi wpadnie to czeszę ale nic nie pokazują.
jarek65w
Dodano
14.02.2005 14:18:31
jarek65w:
JN mam to samo, nie pomaga ponowne odinstalowywanie.Zmiana sterów płyty ani biosu.Wyświetla źe mam nowy sprzęt hdd,instalacja sterowników się nie powiodła i tak przy kazdym włączeniu.Poradz coś tylko prosto proszę.Mam twardziela wdc wd 800jb–00cra1 i nie mogę zlokalizować doń sterów.

Podaj konfiguracje kompa.
Do kontrolerów IDE stery ma system XP.

Problem słaby zasilacz.

Porządna konserwacja kompa.

Reset biosu na defaults,ustaw co trzeba napędy i tryby pracy dysków na auto.

Sprawdz pamięć na błędy.
http://www.goldmemory.cz/

Wymień taśme sygnałową dysku

Dysk główny jak podpięty i z czym.
Ma być na I kanale IDE na ostatniej wtyczce taśmy, niektóre WD lubią ustawienie zworki na CS – najlepiej jakby dysk był sam na taśmie.

Pamiętaj o najnowszych sterach do płyty głównej.

Karta grafiki.

Odinstaluj porządnie z kompa stery od grafiki.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=9838

Wgraj na początek oryginały z płyty CD do karty i zobacz.
Niektóre karty nie chcą poprawnie pracować z nowszymi sterami.

Warto z uruchom komenda chkdsk /f i sfc /scannow,włóź płyte z XP do napędu,po chkdsk i sfc spacja.

Nie zapomnij o szkodnikach.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=159533#159533
JNJN
Dodano
14.02.2005 10:37:18
hehe moźe teź masz SP2 ? Poza tym spróbuj wywalić stare stery drivecleaner'em i zainstaluj najnowsze omegi . Poczytaj http://www.d–a–l.com/forum/ftopic665.html
http://www.xpforum.co.uk/forum/archive.php/o_t__t_6429__blue–error–screen.html
Lutnik
Dodano
14.02.2005 01:18:14
Mnie jeszcze nęka niebieski ekran.Wyskakuje nie wiadomo nigdy kiedy, raz gdy coś uruchamiam innym razem bez przyczyny.problemem jest pewnie karta graf. lub stery do niej.Wyświetla mi takie coś
***STOP:0X00000008E(0X0000005.0XBF9C812A,0XB84E1384,0X00000000)
***ATI 2dvag.dll – address BF9C812A base at BF9B8000,DATESTAMP 00000000.
Nie mam pojęcia co to za przyczyna stery grafy zmieniam na najnowsze jak tylko są, nie jest krecona a moźe za nowe bo to radek 9100 vivo?HELP
jarek65w
Dodano
14.02.2005 01:01:19
ja u siebie znalazłem chyba winnego :) SP2 :( Sprawdzę to jeszcze dokładniej hyh
Lutnik
Dodano
14.02.2005 00:42:20
JN mam to samo, nie pomaga ponowne odinstalowywanie.Zmiana sterów płyty ani biosu.Wyświetla źe mam nowy sprzęt hdd,instalacja sterowników się nie powiodła i tak przy kazdym włączeniu.Poradz coś tylko prosto proszę.Mam twardziela wdc wd 800jb–00cra1 i nie mogę zlokalizować doń sterów.
jarek65w
Dodano
14.02.2005 00:07:47
ok spróbuje zaraz a jest jeszcze jedna sprawa. Zobacz w załączniku ... mam dość :| wyskakuje mi to co 15 min ... Pamięci zwalone ??
Lutnik
Dodano
13.02.2005 22:04:32
Moźe trzeba odinstalować alkohol i wyczyść resztki po nim.
Moźe jeszcze masz jakieś programy które instalują własne sterowniki do napędów i blokują systemowe XP do IDE.

Najpierw spróbuj wgrać ASPI 4.71.2

Moźe ponowne wgranie najnowszego pakietu do płyty głównej pomoźe.

Tego sposobu nie znam,ale spróbuj moźe się uda.
JNJN
Dodano
13.02.2005 20:01:51
przywracanie systemu w ostateczności. Narazie to co napisałeś nic nie dało ... ale znalazłem na necie taką informacje

1) zamien atapi.sys ( C:WINDOWSsystem32driversatapi.sys ) na np. atapi.sys.old – jesli sie nie bedzie dalo to albo z trybu administratora albo z konsoli odzyskiwania

2) Jeszcze raz sprubuj "Zaktualizowac sterownik dla tego urzadzenia" o ile window$owy plug`n`play sam go nie zainstaluje – tym razem poprawnie ;)

Co sądzicie o takim sposobie ? Nic się nie stanie jak tak zrobie ? BTW tak mam Alcohola
Lutnik
Dodano
13.02.2005 15:29:35
A opcja zainstaluj sterownik ponownie nie działa,spróbuj.

Widze kontroler SCSI,masz czy moźe jakiś program np Alkochol.

Jak nic z uruchom komenda sfc /scannow.Włóź płyte z XP do napędu.Po sfc spacja.

Jeszcze raz odinstaluj kanały i restart kompa i zobacz.

Ewentualnie uźyj przywracanie systemu,ostatnia dobra konfiguracja przed odinstalowywaniem kanałów IDE.
JNJN
Dodano
13.02.2005 14:06:03
Lutnik
Dodano:
13.02.2005 13:57:10
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1