problem ze sterownikami i tv-out (ucięty obraz na tv)

To moj pierwszy post na forum więc witam!

Mam następujący problem. Otóż oglądam filmy na telewizorze przy użyciu wyjścia tv-out. Aby obraz nie był ucięty po bokach oraz z góry i z dołu niezbędne jest odpowiednie ustawienie w sterownikach karty graficznej. Niby ustawienia te da się zapisać i można je włączyć. Problem w tym, że trzeba je włączać na nowo po każdym uruchomieniu filmu. Jeśli tego nie zrobię ładowane są ustawienia domyślne, (które ucinają znaczną część obrazu). Używam sterowników Nvidia 84.21. We wcześniejszych wersjach problem ten również występował za to nie ma go w najnowszej wersji 91.31. W nich z kolei działy się dziwne rzeczy. W niektórych filmach obraz był automatycznie rozciągany do formatu, 4:3 (mimo, że oryginalnie film był w 16:9). W innych filmach zaś (najczęściej w formacie 16:9) obraz był zmniejszany. Dodam jeszcze, że w niektórych wszystko było ok. Dlatego wróciłem do wersji 84.21, ale tu pozostaje problem tego uciętego obrazu. Może ktoś wie co jest grane. Czemu nie mogę zapisać zmian położenia ekranu na stałe w sterownikach 81.21, albo czemu w najnowszych driverach dzieją się takie cuda?

Będę wdzięczny za każdą pomoc. Wiem, że trochę to zawiłe, ale starałem się przekazać to w jak najbardziej czytelny sposób.

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 0

silas86
Dodano:
10.07.2006 22:41:00
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0