Problem ze startem kompa
Witam
Od 2 dni mam problem z uruchomieniem komputera. Początkowo w ogóle nie chciał startować tzn naciskam power i zaczyna wszystko migać (jak przy starcie) i na tym sie kończy cały czas miga, na monitorze pusto, żadnych dźwięków (tylko wiatraki). I tak to trwa przez jakiś czas wiec probuje reset i niby startuje pokazuje sie wielkie logo windows i przesuwa sie pasek (i na tym koniec, komp nic nie robi - tak z 15 min). Wiec naciskam znowu reset, tym razem komputer wystartował i Windows sie prawie załadował a tu nagle bluescreen (z wyjątkowo krótką treścią - nie czytałem), wiec znowu reset. Wreszcie po kilku takich zabawach windows sie uruchomił i działał przez dobre kilka godzin. Na drugi dzień (tzn dziś) naciskam power i słychać tylko wiatraki i migają wszelkie diody. Naciskam reset i nic (jakbym w ogóle go nie nacisnął), powtarzam to kilka razy i dalej to samo. Wreszcie przytrzymuje power i włączam ponownie. Tym razem sie uruchomił tylko ze windows wywalił bluescreen i kodem błędu "0x000000F4 (0x00000003 0x8213FDA0 0x8213FF14 0x805F9F88)" i znowu reset. Wreszcie uruchomił sie windows. W internecie znalazłem cos na temat tego błędu i pisali tam żebym sprawdził pamięć w memtest86, ale czy to może być wina pamięci??
Potrzebuje waszej opinii co może być przyczyna takiego zachowanie sie komputera??
a jesli juz byl podobny problem na forum to prosze o linki do niego
Od 2 dni mam problem z uruchomieniem komputera. Początkowo w ogóle nie chciał startować tzn naciskam power i zaczyna wszystko migać (jak przy starcie) i na tym sie kończy cały czas miga, na monitorze pusto, żadnych dźwięków (tylko wiatraki). I tak to trwa przez jakiś czas wiec probuje reset i niby startuje pokazuje sie wielkie logo windows i przesuwa sie pasek (i na tym koniec, komp nic nie robi - tak z 15 min). Wiec naciskam znowu reset, tym razem komputer wystartował i Windows sie prawie załadował a tu nagle bluescreen (z wyjątkowo krótką treścią - nie czytałem), wiec znowu reset. Wreszcie po kilku takich zabawach windows sie uruchomił i działał przez dobre kilka godzin. Na drugi dzień (tzn dziś) naciskam power i słychać tylko wiatraki i migają wszelkie diody. Naciskam reset i nic (jakbym w ogóle go nie nacisnął), powtarzam to kilka razy i dalej to samo. Wreszcie przytrzymuje power i włączam ponownie. Tym razem sie uruchomił tylko ze windows wywalił bluescreen i kodem błędu "0x000000F4 (0x00000003 0x8213FDA0 0x8213FF14 0x805F9F88)" i znowu reset. Wreszcie uruchomił sie windows. W internecie znalazłem cos na temat tego błędu i pisali tam żebym sprawdził pamięć w memtest86, ale czy to może być wina pamięci??
Potrzebuje waszej opinii co może być przyczyna takiego zachowanie sie komputera??
a jesli juz byl podobny problem na forum to prosze o linki do niego
Odpowiedzi: 2
Witam.
Czy podczas post-u bios daje jakieś sygnały dźwiękowe ?
Czy podczas post-u bios daje jakieś sygnały dźwiękowe ?
Dobra przetestowalem pamieci i znalazlo mi jakies problemy ale po wymianie pamieci dalej ten problem wystepuje, wiec sprawdziłem napiecia i wynika z tego ze prawie wszystkie sa w normie, pisze prawie bo napiecie 3.3 ma wartosc 3.12 czyzby zasilecz był przyczyna problemu?? I jakie moga z tego szkody wyniknac tzn czy jakis komponent mógł zostac uszkodzony??
Strona 1 / 1
post bios to moment w którym sprawdza pamiec i napedy?? <br />jesli tak to albo to sie nie wlacza w ogóle albo wlancza sie normalnie czyli zwyczajne 2 sygnaly (jedem przed i jeden po)
witam widze ze nikt nie odpowiedział wiec postanowilem troche poeksperymentowac sprawdziłem zasilacz na innym kompie a tamten sie uruchomił w biosie sprawdziłem napiecia i tez 3.3 nie trzymało normy tzn zmieniało sie miedzy 3.1 a 3.12. Wiec to chyba nie wina zasilacza a raczej nie bezposrednio. czytalem troche i wychdzi na to ze mogla to byc pl glowna. Ale nie mam pewnosci. Jak t mozna sprawdzić??
Wahające napięcie 3.3V to może być błędny odczyt.Dla pewności wepnij do wolnej wtyki w zasilaczu miernik cyfrowy i obserwuj co się dzieje przy starcie.Ja mam wariujące napięcie +5V (od 2.8 do 5.15) w odczycie a na mierniku stoi jak drut +5.08V.
to z tym zasilaczem to nie problem, bo zasilacz działa na innym kompie tylko nie chce mi sie uruchomic komp czyli chyba mobo poszła no chyba ze jastem w bledzie tyo prosze o sprostowanie