Problem ze stacją dyskietek 1,44 MB – PILNE !!!

cześć. Mj problem polega na tym iź czyściłem komputer odłączyłem wtedy wszystkie podzespoły np: dysk nagrywarki stacje dyskietek. I teraz po złoźeniu tego wszystkiego jak komputer startuje, gdzie BIOS sprawdza sprzęt wyskakuje mi komunikat:

Floppy disk(s) failure (40).

I na dole pisze źe F1 kontynuje dalej. Po kliknięciu F1 ładuje się system? Moźe źle podłączenie ? Ale raczej dobre, bo zaznaczałem sobie co gdzie jak. Stacja dyskietek jest połączona z dyskiem twardym. kiedy wkładam dyskietke stacja wogóle nie reaguje ? czyźby sie uszkodziła ? Ale przecieź tylko leźała na BIURKU ? Moźe coś przeoczyłem. Zasilanie teź podłączone . Kabel biegnący od zasilacza do stacji jest podłączony.

Proszę o POMOC .

Odpowiedzi: 6

Seeker:
Renilps powtarzasz rzeczy , które juź zostały napisane – po co?

Seeker – zadejesz pytania retoryczne – po co ? :mrgreen:
Rebe
Dodano
19.12.2005 12:46:56
Renilps powtarzasz rzeczy , które juź zostały napisane – po co?
Seeker
Dodano
19.12.2005 12:33:07
A przypadkiem nie pali się ciągle dioda w stacji dyskietek?? Jeźeli tak to odwrotnie podłaczyłeś taśme do stacji dyskietek:) do tego zobacz czy dobrze podłaczyłeś zasilanie i taśme. (u mnie np. mozna podlaczyc tak taśme, ze tylko połowa pinow jest podłaczona :lol: )
Do tego: masz 4 mozliwosci podłaczenia stacji dyskietek : podąłczasz do płyty głownej tasme i do stacji dyskietek –1, podłaczasz odwrotnie tasme dostacji dyskietek –2, podłaczasz odwrotnie taśme do płyty głownej i znowu kombinujesz na 2 sposoby przy stacji dyskietek (3i4) :D
Dlatego nie lubie tego wynalazku, bo zawsze skrece obudowe i odwrotnie podłącze;–)
Do tego 1 na 10 dyskietek mi dziala.... i weź tu normalnie update biosu zrób :?
Renilps
Dodano
19.12.2005 10:23:13
athlon_XP:
Ale kabel od zasilacza jest podłączyny razem z dyskiem i stacją ..

Zasilanie tu nic nie ma do rzeczy – zwyczajnie odwronie podpiąłeś taśmę . Podłącz odwrotnie powinno być OK.

Ps. Rebe jak zwykle na manowce prowadzi :wink: , ale cel ma szlachetny , a to się liczy.
Seeker
Dodano
17.12.2005 21:44:48
Ale kabel od zasilacza jest podłączyny razem z dyskiem i stacją ..
athlon_XP
Dodano
17.12.2005 21:18:38
Jakim cudem Ci się udąło zrobić tak, źe
Stacja dyskietek jest połączona z dyskiem twardym.
:shock:

Najpewniej jednak to podpięcie nie jest prawidlowe.
Rebe
Dodano
17.12.2005 21:12:42
athlon_XP
Dodano:
17.12.2005 21:02:19
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1