Problem ze skanerem

Mam urzadzenie wielofunkcyjne Lexmark X1195. Ostatnio, podczas kazdego skanowania, na obrazie pojawia sie w jednym miejscu czarny pas (tak jakby na chwile przestawal dzialas skaner - 4cm - i pozniej znow sie wlaczal)... Nie wiem od czego to?? Co sie dzieje ze skanerem?? Moge cos na to poradzic?? Jesli trzeba podac jakies informacje, to oczywscie dam.

Odpowiedzi: 2

Nie mam z przodu komputera zadnego innego wejscia...:/ Po przeinstalowaniu systemu (nie z tego powodu, ale byla reinstalka) tez nie widac zmian...
Panthere_Noire
Dodano
30.06.2007 23:35:56
Miałem podobny problem z moim HP1510 ale u mnie wzdłuż w pionie zamiast kolorowego skanu był czarnobiały o szerokości ok 2 cm. Zarówno pod Windowsem jak i Linuxem było to samo i przy bezpośrednim kopiowaniu też. Zostało tylko oddanie do serwisu. To urządzenie miałem podłączone do filtra ale w gniazdku na ścianie nie miałem uziemienia i pewnie z tąd ten problem. Teraz mam nowe urządzenie które już jest podpięte do uziemienia i działa. A może poprostu to była wada fabryczna ;) Oddaj na gwarancje chyba że już jej nie masz to wtedy lipa ;/ EDIT: Albo podnieś klape skanera podczas skanowania i zobacz czy w którymś momencie przestaje działać. Bo z moim problemem to nie widziałem żadnej różnicy.
AndrewSpec
Dodano
08.06.2007 19:30:06
  • Seeker 08.06.2007 20:39:59

[quote=andrewcycu2] To urządzenie miałem podłączone do filtra ale w gniazdku na ścianie nie miałem uziemienia i pewnie z tąd ten problem. Teraz mam nowe urządzenie które już jest podpięte do uziemienia i działa.[/quote] To czy zasilanie skanera podpięte przez PEN , czy nie, nie ma znaczenia przy powstawaniu czarnych pasów i jak wynika z Waszych postów problemów z przepustowością danych skaner-komputer. Prędzej podejrzewałbym podpięcie do gniazd USB 1.1 z przodu obudowy zamiast do USB2.0 z tyłu. Mniejsza przepustowość złączy USB 1.1 może skutkować właśnie zapchaniem łącza danymi , jeśli jeszcze dodatkowo do USB tego typu są podpięte inne urządzenia USB.

• AndrewSpec 08.06.2007 20:47:43

[quote=Seeker]podpięcie do gniazd USB 1.1 z przodu obudowy zamiast do USB2.0 z tyłu.[/quote] No dobra ale jeżeli np ja miałem czarno-biały pas i użyłem funkcji kopiowania bez użycia kompa? Specjalnie do tego testu przeniosłem urządzenie do kuchni ale efekt i tak był ten sam. A po za tym urządzenie to miałem zawsze podpięte pod USB 2.0 z tyłu chociaż z przodu też mam 2.0 :P

Panthere_Noire
Dodano:
30.05.2007 21:31:11
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1