Problem ze internetem (chyba DNS)
Witam.
Mam taki problem:
Mam w akademiku komputer (WinXP+SP2), w sobote przeinstalowywalem system. Jestem przylaczony do sieci gdzie IP nadaje serwer. Jednak od pewnego czasu strony internetowe laduja mi sie bardzo wolno a dzis juz w ogole sie nie zaladowaly. Przy czym Tlen, GG chodza, poczte da sie sciagnac.
Nie wiem o co chodzi. Dzisiaj zauwazylem komunikat typu "DNS Error". Co mam z tym zrobic, czy da sie to jakos naprawic czy trzeba znowu przeinstalowac system. Rzecz dzieje sie przy wlaczonej zaporze jak i przy wylaczonej.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Mam taki problem:
Mam w akademiku komputer (WinXP+SP2), w sobote przeinstalowywalem system. Jestem przylaczony do sieci gdzie IP nadaje serwer. Jednak od pewnego czasu strony internetowe laduja mi sie bardzo wolno a dzis juz w ogole sie nie zaladowaly. Przy czym Tlen, GG chodza, poczte da sie sciagnac.
Nie wiem o co chodzi. Dzisiaj zauwazylem komunikat typu "DNS Error". Co mam z tym zrobic, czy da sie to jakos naprawic czy trzeba znowu przeinstalowac system. Rzecz dzieje sie przy wlaczonej zaporze jak i przy wylaczonej.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 10
Hey
to nie DNS, jestem z KRK no i nie krzystam z lacza od TPSA tylko jakos to idzie od AGH no i DNS jest ich.
To byla wina prawdopoodbnie windnsd.exe (przynajmniej tak wynika z nazwy;) no i kilku innych badziewi kt sie wkopaly w ten system :)
Teraz juz dziala, co prawda nie dotluklem jeszcze wszystkiego ale siec chodzi :)
dzieki za pomoc, pozdr
to nie DNS, jestem z KRK no i nie krzystam z lacza od TPSA tylko jakos to idzie od AGH no i DNS jest ich.
To byla wina prawdopoodbnie windnsd.exe (przynajmniej tak wynika z nazwy;) no i kilku innych badziewi kt sie wkopaly w ten system :)
Teraz juz dziala, co prawda nie dotluklem jeszcze wszystkiego ale siec chodzi :)
dzieki za pomoc, pozdr
ja jeszcze dorzuce, ze ostatnio problemy miala tpsa ze swoimi serwerami w wojewodztwie kujawsko–pomorskim. byc moze problemy wystepowaly rowniez w innych miejscach. sprawdz czy nie odwolujesz sie do serwerow tpsa.
OK. Wrzucisz do dzialu Bezpieczenstwo w nowym temacie.
to sie nazywa szybki answer:D ;) postaram sie zrobic to jak najszybciej tyle ze problem nie wystepuje u mnie (sam nie uzywam XP) wiec jestem uzalezniony od "ofiar";) trzecich
pozdr
pozdr
No wrzucaj. W znacznikach
.
Doloz rowniez obrazek (jpg) z procesow.
Hey
Przypuszczalem ze to moga byc wiry. Co do DNS to one raczej dzialaja bo problem wystepuje moze na 5 kompach z 300 kt sa w naszej sieci, reszta hula z DHCP az milo.... hmm spr rzucic tu gdzies log'a z HiJack'a moze sprawa zrobi sie czytelniejsza.
pozdrawiam
madae
Przypuszczalem ze to moga byc wiry. Co do DNS to one raczej dzialaja bo problem wystepuje moze na 5 kompach z 300 kt sa w naszej sieci, reszta hula z DHCP az milo.... hmm spr rzucic tu gdzies log'a z HiJack'a moze sprawa zrobi sie czytelniejsza.
pozdrawiam
madae
Byly juz tutaj opisywane podobne problemy. Okazywalo sie, ze w kilku przypadkach byl problem z DNSami i wystarczalo je zmienic, a w innych, pomimo antywirow, zagniezdzilo sie w cholere syfu, ktory zapychal komunikacje z komputerem. Komputer mozna sprawdzic na obecnosc nieproszonych gosci, przegladajac uruchomione procesy i uzywajac programiku opisanego w przyklejonym temacie w dziale Bezpieczenstwo – HiJackThis.
Hey
mam podobny problem z kompami z XP. Uzytkownikom sieci sa przyznawane adresy przez DHCP i jedyne problemy jakie sie pojawiaja sa z XP'kami. Jeden jest taki jak powyzej. Tzn dziala np GG ale www przestaje po kilku minutach. Wiekszosc komputerow byla skanowana na rozne adware itp bajery, ludzie instalowali poprawki, antywiry ale to tez nie bardzo dziala. Najlepszym rozwiazaniem jest reinstal sys. z plyty z XP+SP2 ale to nie zawsze jest mozliwe. Nie bardzo juz sam wiem co z tym robic, moze jakies pomysly ?
mam podobny problem z kompami z XP. Uzytkownikom sieci sa przyznawane adresy przez DHCP i jedyne problemy jakie sie pojawiaja sa z XP'kami. Jeden jest taki jak powyzej. Tzn dziala np GG ale www przestaje po kilku minutach. Wiekszosc komputerow byla skanowana na rozne adware itp bajery, ludzie instalowali poprawki, antywiry ale to tez nie bardzo dziala. Najlepszym rozwiazaniem jest reinstal sys. z plyty z XP+SP2 ale to nie zawsze jest mozliwe. Nie bardzo juz sam wiem co z tym robic, moze jakies pomysly ?
Albo pogadaj z adminem sieci o tych bledach DNS, bo to prawdopodobnie wina po tamtej stronie, albo tez wpisz recznie numery innych serwerow DNS. Moze tepsy ?sybi:Dzisiaj zauwazylem komunikat typu "DNS Error".
Sprobuj ustawic adresy recznie (moje miejsca sieciowe > wlasciwosci > protokul TCP / IP )i ustaw (IP, maska podsieci, server dns)
mozesz to wyciagnac z : start > uruchom > cmd
ipconfig /all
mozesz to wyciagnac z : start > uruchom > cmd
ipconfig /all
Strona 1 / 1