problem z zapisywaniem plików z internetu
Witam, mam zapewne prosty do rozwiązania problem dotyczący zapisywania plikow, a konkretnie głównie archiwów np. zip lub rar. Chodzi o to że gdy mam link na jakiejś stronie do ściągnięcia jakiegoś archiwum to od razu po kliknięciu automatycznie ściąga mi plik do folderu tymczasowego. Zawsze miałem możliwość wyboru miejsca zapisania pliku np na pulpit a teraz to okienko "Zapisywanie jako" nie chce sie wyświetlać.. Wiem że można zapisać też poprzez prawy klawisz myszy "zapisz element docelowy..." ale to mniej wygodne.
Bardzo proszę zatem o pomoc - gdzie mogę spowrotem ustawić żeby to okienko zapisywania ponownie się wyświetlało?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
Odpowiedzi: 2
Yamashi:Witam, mam zapewne prosty do rozwiązania problem dotyczący zapisywania plikow, a konkretnie głównie archiwów np. zip lub rar. Chodzi o to że gdy mam link na jakiejś stronie do ściągnięcia jakiegoś archiwum to od razu po kliknięciu automatycznie ściąga mi plik do folderu tymczasowego. Zawsze miałem możliwość wyboru miejsca zapisania pliku np na pulpit a teraz to okienko "Zapisywanie jako" nie chce sie wyświetlać.. Wiem że można zapisać też poprzez prawy klawisz myszy "zapisz element docelowy..." ale to mniej wygodne.
Bardzo proszę zatem o pomoc - gdzie mogę spowrotem ustawić żeby to okienko zapisywania ponownie się wyświetlało?
Wylaczyles opcje "Zawsze pytaj przed otwarciem pliku tego typu"
dla plikow zip.
Aby przywrocic ustawienie:
1. Otworz w rejestrze klucz:
HKEY_CLASSES_ROOT
2. Odszukaj klucz .zip i sprawdz w "Domyślna" skojarzenie. Np. jesli
uzywasz WinRARa, to odnajdziesz wpis: WinRAR.ZIP.
3. Odszukaj klucz o odczytanej nazwie (np. WinRAR.ZIP). Powinna się w nim
znajdowac pozycja: EditFlags.
4. Zmien wartosc trzeciego bitu na 00. Przykladowe wpisy powinny wygadac
tak:
a) d8 07 00 00 - dla wlaczonej opcji,
b) d8 07 01 00 - dla wylaczonej opcji.
lub opcje folderow / Typy plikow/ znajdz rozrzerzenie/ zaznacz "Zawsze pytaj przed otwarciem pliku tego typu"
IE->Narzedzia->Opcje Internetowe->zakładka Zabezpieczenia-przycisk Poziom niestandardowy->w sekcji Pobieranie masz 3 punkty, sprawdz czy każdy ustawiony jest na włącz.
-
wszędzie gdzie miałem napisane Pobieranie pozaznaczałem na włącz -niestety nic się nie zmieniło. Zrestartowałem nawet komp. ale dalej ten sam problem. Proszę dalej o pomoc !
zastosowałem te drugie rozwiązanie w opcjach folderów. POMOGŁO ! :) Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie