Problem z zainstalowaniem XP i 7
Mam problem z zainstalowaniem Windows 7 i Windows XP.
Mam dysk Samsung HD502HJ 500GB. Do tej pory miałem podzielone na dwie partycje C - 150 GB D - 350.
Przy okazji formatowania Win 7, którego do tej pory użytkowałem chciałem sobie doinstalować starego Win XP.
Sformatowałem partycję C, a następnie utworzyłem dodatkową na Win XP.
C 100GB, D - 350, E - 50 GB (ta na Win XP)
Oczywiście partycja D nie była ruszana. Włożyłem płytkę z WinXP zabootowała się i kopiuje pliki (na niebieskim ekranie, sterowniki i inne dll). Po ukończeniu kopiowania włącza się czarny ekran i koniec pracy...
Próbowałem kilka razy, a nawet odczekałem około 15 minut i nic się nie ruszyło.
Win 7 instaluje się bez problemu, a Win XP nie chce się zainstalować :/
Powiedzcie co może być tego przyczyną ?
Jak temu zaradzić ?
Czy do Win 7 da się doinstalować XP ?
Odpowiedzi: 11
Zacznij od założenia osobnego wątku.
Witam, u mnie również dzieją się przy instalacji systemu dziwne rzeczy... W laptopie HP był zainstalowany system Windows XP Home. Próbowałam ponownie uruchomić instalację, ale po załadowaniu plików z płyty wyskoczył komunikat, że dysk jest uszkodzony, więc nie można wykonać instalacji. Wszystko jednak wskazuje na to, że dysk jest ok, bo później próbowałam zainstalować Linuxa i wszystko poszło bez problemu. Ale gdy po Linuxie znów tego Widowsa, to ponownie spotkałam się z komunikatem, że nie można zainstalować systemu, bo dysk jest uszkodzony. Jak sobie z tym poradzić?
Upewnij się, że nośnik XP nie jest uszkodzony i/lub użyj innego, byle był tą samą wersją systemu, co twoja. Podasz swój klucz i po herbacie.
Legalne działanie, zgodne z dyskretną sugestią obsługi z MS w Warszawie.
Wiem o co chodzi, ale nie mogę tego wykonać. Z poziomu XP w ogóle nie dochodzi do tego momentu kiedy można sformatować lub wybrać partycję w tym cały problem.
Chyba, ze jakoś sformatować inaczej bez użycia nośników z jakimkolwiek Windowsem i dopiero wtedy instalacja XP by ruszyła.
Nie mogę sformatować płytką z XP, bo nawet do tego miejsca nie dochodzi. Tak jak napisałem [b]kopiują się tylko pliki z płyty[/b], a później czarny ekran i nie przechodzi do dalszej części instalatora. Myślałem, że dlatego, ze jest Win 7 zainstalowany, więc najpierw sformatowałem dysk z płytki z Win 7, a później na czystą partycję chciałem XP, ale to samo się dzieje.
-
[quote=Michal142]Nie mogę sformatować płytką z XP, bo nawet do tego miejsca nie dochodzi. Tak jak napisałem kopiują się tylko pliki z płyty[/quote]A co ma formatowanie do kopiowania plików? Mylisz kompletnie pojęcia, zapatrzywszy się w te swoje nieudolne działania. #-o Nie możesz zainstalować XP, bo robiłeś format pod Win7, i kiedy ładują ci się pliki z XP, po nich następuje restart kompa i system próbuje ruszyć, odczytując dane z głównego rekordu startowego (MBR), który... jest ustawiony pod Win7. Wyczuwasz różnicę? Krok 1 - Instalator XP do napędu. Krok 2 - Format dysku plus tworzenie partycji. Krok 3 - Instalacja XP. Krok 4 - Instalacja Win7 na drugiej partycji. Tak trudno Ci pojąć, co tu piszę? ](*,)
A nie możesz tak normalnie? Format dysku pod XP, ustawienie dwóch partycji a potem dopiero Win7? Po co te dodatkowe kombinacje?
Przecież formatowanie pod Win7 ustawia MBR pod Win7 więc jeszcze się dziwisz, że ci instalka XP nie chce ruszyć?
Rozumiem i tak też robię. Najpierw chcę zainstalować XP na sformatowaną partycję.
Robię tak :
1. Wkładam płytę z Win 7 i formatuję partycję z dyskiem.
2. Wychodzę z instalacji Win 7 [b]nie instaluję[/b] i wkładam płytę z XP, żeby zainstalować.
3. Podczas tej instalacji właśnie wyskakuje problem z tym czarnym ekranem. Chyba, że robię błąd najpierw wkładając płytę z Win 7 i wychodząc z instalacji.
Michał, czytaj ze zrozumiem!
Najpierw starszy system, potem nowszy, chyba, że dla Ciebie XP jest nowszą nowością od siódemki o.O
Przecież napisałem, ze tak próbuję... Najpierw formatuję partycję z Win 7, a później chcę zainstalować Win XP, ale nie idzie, bo zawiesza się po załadowaniu plików.
Wydaje mi się, że nic się nie zmieniło i nadal obowiązuje kolejność starszy-nowszy system. Więc dla pewności, daj XP i później WIN7.
Witam! Chciałbym was prosić o pomoc, mianowicie liczą się wyświetlenia mojego filmiku ! Proszę was wchodźcie w niego jak najwięcej razy rozsyłajcie go znajomym proszę was. To was nic nie kosztuje a mi pomożecie ! (to jest konkurs na liczbę wyświetleń) KLIKAJCIE :
|
|
|
\ /
[url=http://www.youtube.com/watch?v=UGrene4HmsA](KLIKNIJ !) to Cię nic nie kosztuje ![/url]
Strona 1 / 1