Problem z zainstalowaniem Win XP Professional
mam amd 2500+ Barton, MoBo asus a7n8x–e deluxe, hdd seagate barracuda 80 GB 8 mb cache SATA. w tej chwili pracuje na XP zainstalowanym jeszcze w sklepie, ale mam swojego i chce go przeinstalowac coby miec windoze legalna :D. Problem w tym ze gdy wrzucam plytke z moim XP to instalator w ogole nie widzi mojego dysku (dysk dziala – sadze ze to kwestia tego ze to SATA) i zabawa szybko sie konczy. Nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem (co wywnioskujecie z mojego problemu :)) gdyz wczesniej mialem P166 a to byl inny swiat :D i z XP a tym bardziej SATA nie mialem nic wspolnego. Prosze wiec o w miare lopatologicznie wyrazona pomoc!!! z gory dzieki!!!
Odpowiedzi: 20
Instalujesz system z SP czy goły?
Updatnę się:
Nowy topic poleciał go kosza, bo skoro napisąłeś juź raz to nie ma potrzeby mnoźyć tego samego.
W tym nowym poscie dodałeś tylko i nfo o braku SP1 – i tu jest pies pogrzebany – dysk ma 160 GB, a system poprawnie rozpoznaje tylko 137(120).
Załóź na nim partycję – o ile go masz w planie dzielić . Tylko na system o rozmiarze dowolnym w granicach do 137(120) GB. Po instalacji w rejestrze odkonaj zmiany wartości "EnableBigLba" na 1 i dopiero potem z zarządzanai dyskami na pozostąłej przestrzeni nieprzydzielonej załóź resztę partycji.
Updatnę się:
Nowy topic poleciał go kosza, bo skoro napisąłeś juź raz to nie ma potrzeby mnoźyć tego samego.
W tym nowym poscie dodałeś tylko i nfo o braku SP1 – i tu jest pies pogrzebany – dysk ma 160 GB, a system poprawnie rozpoznaje tylko 137(120).
Załóź na nim partycję – o ile go masz w planie dzielić . Tylko na system o rozmiarze dowolnym w granicach do 137(120) GB. Po instalacji w rejestrze odkonaj zmiany wartości "EnableBigLba" na 1 i dopiero potem z zarządzanai dyskami na pozostąłej przestrzeni nieprzydzielonej załóź resztę partycji.
Instalujesz system z SP czy goły?
Updatnę się:
Updatnę się:
Witam wszystkich... Wczoraj zakupilem samsunga 160 gb serial ata,wymontowałem stary dysk na ata i wlozylem SATA: dyskietke ze sterami zrobilem w prosty sposob: na plycie głównej jest taki czipset, a na nim sa numerki, ktore spisałem, nastepnie z plyty cd dolaczonej do plyty glownej wzielem z penwego katalogu plik o takej samej nazwie jak cyferki na czipsecie od raid i skopiowalem go na dyskiete i rozpakowalem... EUREKA – dzialalo – sterowniki mialem ( mowa o plycie glownej GA–K8VT800. Wszystko cacy, ale po instalacji XP za drugim restartem system sie nei podnosi... zawsze za drugim razem...:( Przeinstalowywalem go i znow to samo:( To juz boli nei wiem co to... Pomocy?????????? Komp sie uruchamia, sprawdza dyski i zamiast loga windows na ekranie widze granatowo ciemny ekran i nic wiecej:( a Propo dysku, plyty o ktorej mowa z soket 754 + athlon54 3000+ to rewelacja, pele formatowanie partycji 40 gb to 2 sekundy, windows sie zainstalowal szybciej niz spalenie jednego papierosa... POPROSTU BYLEM W SZOKU!!!! A dysponuje narazie tylko 512 kingston 400mhz. Pomozecie zaten z tynm systemem???
Pozdrawiam
Pozdrawiam
bimas:Zacznijmy troche od początku.
Moje pytania brzmią:
1. W jakiej kombinacji jest dysk podłączony pod IDE [Master, Slave, Inne(jakie?)]?
2. Czy masz na innym kompie XP?
3. Na jaki system kodowania jest sformatowany dysk [FAT, NTFS]?
Istnieje mozliwośc źe płyta główna jest zbyt stara na nowy dysk. Miałem tak ze starą płytą [juź nawet nie pamiętam jaką] i dyskiem 80GB. Kupiłem Asusa P4P800 SE i działa :P Kumpel mi powiedział źe nie mam kupować płyty tylko inny dysk [SAMSUNG bo mają moźliwość ustawienia zworki tak źeby było ograniczenie do 30GB – tyle odczytują stare płyty], ale jak chciałem szybkiego kompa i zdecydowałem się na płyte Asusa. Reszte powiem jak podasz parametry czyli odpowiesz na moje pytania
Trudno się nie oprzeć wraźeniu ,źe namieszane w tym temacie jak w tyglu.
Ale to niestety tak bywa jeśli w tym samym temacie są problemy róźnych userów.
Robson_Ite:mam amd 2500+ Barton, MoBo asus a7n8x–e deluxe, hdd seagate barracuda 80 GB 8 mb cache SATA
Kwestia starej MOBO odpada
Natomiast
fazi1234:A wiec tak mam juz dyskietke z sterownikami czyta je idzie dalej mam na dysku dwie partycje wybieram ta co chce pod XP 20GB kasuje robie surowa nowa i dalej I wyswietla sie"Na tym dysku nie ma jednak partycji zgodnej z systemem Windows XP." Dysk 117240 MB o identyfikatorze 0, magistrala 0 na si3114r[mbr]
Partycja jest Nowa(surowa) NTFS
Tak więc fazi1234 problem z bootowaniem dysku ma za sobą, Robson_Ite milczy skłaniałbym się raczej do domniemania ,źe uszkodzona jest płytka instalatora XP.
No bo skoro zakłada nową partycję, a ona się defacto nie zakłada , to jest to IMO chyba jedyne logiczne wytłumaczenie
Zacznijmy troche od początku.
Moje pytania brzmią:
1. W jakiej kombinacji jest dysk podłączony pod IDE [Master, Slave, Inne(jakie?)]?
Istnieje mozliwośc źe płyta główna jest zbyt stara na nowy dysk. Miałem tak ze starą płytą [juź nawet nie pamiętam jaką] i dyskiem 80GB. Kupiłem Asusa P4P800 SE i działa :P Kumpel mi powiedział źe nie mam kupować płyty tylko inny dysk [SAMSUNG bo mają moźliwość ustawienia zworki tak źeby było ograniczenie do 30GB – tyle odczytują stare płyty], ale jak chciałem szybkiego kompa i zdecydowałem się na płyte Asusa. Reszte powiem jak podasz parametry czyli odpowiesz na moje pytania
Moje pytania brzmią:
sati:A czy po zainstalowaniu Particion Magig istnieje taka moźliwość
Tak.
A czy po zainstalowaniu Particion Magig istnieje taka moźliwość
sati:To jeszcze mało poznałem XP,a czy moźna juź isniejącą partycje zwiększyć lub zmniejszyć bez utraty danych,poprzez zarządzanie dyskami.
Nie , utrata danych jest "obowiązkowa".
To jeszcze mało poznałem XP,a czy moźna juź isniejącą partycje zwiększyć lub zmniejszyć bez utraty danych,poprzez zarządzanie dyskami.
panel sterowania – narzedzia administracyjne – zarzadzanie komputerem – magazyn – zarządzanie dyskami.
Z PM tak czasem bywa, ze coś skonoci, a i od wersji iwele zaleźy.
Z PM tak czasem bywa, ze coś skonoci, a i od wersji iwele zaleźy.
partycje byly podzielone wczesniej gdy system stal na ide Partition magic Tylko z emam dane na jednej musz eisc do kolegi je zgrac io dopiero wtedy bede mogl zobaczyc.
A gdzie jest to zarządzanie dyskami.
sati:A po załoźeniu pertycji zformatowałeś partycje,w innym przypadku nie będzie widział partycji.
Instalator widzi dysk, a nie partycje – te potrafi sam załozyć.
fazi1234 – a czyś Ty czasem nie załadał tych partycji fdiskiem z dyskietki od w9x ?
Bo jeźlei tak to i nie dziwota, źe XP głupieje.
Zastosuj się do porady MarcinX–a – lepiej uźyc płyty instalatora. Po zdjęciu partycji załóź tylko jedną – tę na system, a resztę przestrzeni dyskowej sobie podzielisz wg potrzeb juź po instalacji z poziomu zarządzania dyskami.
Usuń wszystkie partycje (płyta Xp,Partition Magic),sformatuj,postaw partycje na nowo.
A wiec tak mam juz dyskietke z sterownikami czyta je idzie dalej mam na dysku dwie partycje wybieram ta co chce pod XP 20GB kasuje robie surowa nowa i dalej I wyswietla sie"Na tym dysku nie ma jednak partycji zgodnej z systemem Windows XP." Dysk 117240 MB o identyfikatorze 0, magistrala 0 na si3114r[mbr]
Czy jest mi ktos w stanie pomoc ??
Czy jest mi ktos w stanie pomoc ??
Miałem ten sam problem ale go rozwiązałem,wzsystko jest tu bardzo dokładnie opisane tylko dokładnie przeczytać moge przesłać sterowniki bo mam na dyskietce jest to kontreler zintregowany z chipsetem Via
pike:Odepnij ten dysk z SATA i podlacz go pod IDE zainstaluj winde wszystkie potrzebne stery i przelacz sie na SATE.Powinno byc ok.
Taaak :?:
Nie kaźdy ma przejściówkę.
Odepnij ten dysk z SATA i podlacz go pod IDE zainstaluj winde wszystkie potrzebne stery i przelacz sie na SATE.Powinno byc ok.
no widzisz problem w tym ze masz dysk serial ata sata i musisz zaladowac sterowniki ktore znajduja sie na plycie ze sterownikami do twojej plyty glowne poszukaj ich zgraj na dyskietke 1,44 i podczas bottowania windy z plytki podczas ladowania menu wcisnij f6 wtedy bedziesz mial mozliwosc zaladowania sterownikow z dyskietki i instalacja windowsa napewno sipe powiedze
Prysznic:Seeker:Robson_lte:czy to jest kwestia tego czy bios mi wykryje tego SATA czy nie? mi chodzi o to zeby po uruchomieniu instalacji nowego xp instalator wykryl ten dysk!!!
Bo w BIOSie jest niewykryty...nikt juz nie ma zadnej koncepcji??
Npaiszę po kolei, bo widzę źe dość późna pora doprowadziła Cię chyba do kurzej ślepoty :wink:
Podłączasz tylko ten jeden nowy dysk SATA.
Wchodzisz do BIOSu
W STANDARD CMOS SETUPustawiasz dysk na AUTO
Następnie w BIOS FEATURES SETUPodszukujesz wpis Boot Sequencei ustawiasz bootowanie z SCSI
Jśli wszystko tak zrobisz postępujesz jak podałe w poprzenich postach klawisz F6 i dyskietka ze sterownikami do SATA.I to wszystko
. Dlatego 3ba mu podać na talerzu (dyskietce) sterowniki i wtedy problem z głowy. Jakie sterowniki? – to juź opisałem w tym wątku. Pozdrawiam,
Jakbyś uwaźniej przeczytał wszystkie odpowiedzi to doszedłbyś do konkluzji ,źe odpowiedź juź padła (wyboldowana) i nie pisał elaboratów, bowiem rozwiązanie jest proste jak budowa cepa i nie trzeba 2 dni myślenia by dojść do rozwiązania.