Problem z zainstalowaniem Win XP Professional
mam amd 2500+ Barton, MoBo asus a7n8x–e deluxe, hdd seagate barracuda 80 GB 8 mb cache SATA. w tej chwili pracuje na XP zainstalowanym jeszcze w sklepie, ale mam swojego i chce go przeinstalowac coby miec windoze legalna :D. Problem w tym ze gdy wrzucam plytke z moim XP to instalator w ogole nie widzi mojego dysku (dysk dziala – sadze ze to kwestia tego ze to SATA) i zabawa szybko sie konczy. Nie jestem zaawansowanym uzytkownikiem (co wywnioskujecie z mojego problemu :)) gdyz wczesniej mialem P166 a to byl inny swiat :D i z XP a tym bardziej SATA nie mialem nic wspolnego. Prosze wiec o w miare lopatologicznie wyrazona pomoc!!! z gory dzieki!!!
Odpowiedzi: 20
Witam. Mam podobny problem.Zrobiłem tak jak koledzy napisali powyźej – przegrałem odpowiednie pliki na dysk, pojawia się ekran czy chcę rozpocząć nową instalację czy naprawić, wybieram to pierwsze pokazuje się komunikat: Badanie dysku 76317 MB 0 o identyfikatorze 0, magistrali 0 na viasraid... i stoi. Moźe ktos mi pomóc.Dziękuję
no byłem na polskiej stronie abita i niewiele wyszukałem :(
Mam coś na http://www2.abit.com.tw/page/en/download/download_detail.php?pFILE_TYPE=Driver&pMAIN_TYPE=Motherboard&pTITLE_ON_SCREEN=IS7–E&pSOCKET_TYPE=Socket+478
moźe to być plik z rozszerzeniem exe.
"disk133.exe"
Mam coś na http://www2.abit.com.tw/page/en/download/download_detail.php?pFILE_TYPE=Driver&pMAIN_TYPE=Motherboard&pTITLE_ON_SCREEN=IS7–E&pSOCKET_TYPE=Socket+478
moźe to być plik z rozszerzeniem exe.
"disk133.exe"
To "idź" na strone ABIT–a i się w dziale d–lad rozglądnij
no właśnie kupiłem dysk sata i przymierzam się do przeinstalowania systemu. Wolałbym raczej jakieś nowsze sterowniki niź z płyty CD.
zloto:czytam czytam i za duźo piszecie :). Wiem juź źe trzeba płyta CD potem F6 i dyskietka i to jest prawda i nic więcej.
Powiedzcie mi tylko skąd albo raczej co mam ściągnąć ze strony producenta płyty i nagrać na tą dyskietkę ??
Mam płytę ABIT IS–7E
Preoszę o pomoc bo mam ten sam problem.
A moźe jednak konkretniej ?
Do czego ta dyskietka, w Twoim wypadku, ma słuźyć ?
Do SATA ? – na płycie CD dostarczonej z płytą łówną powinien być katalog z takimi sterownikami – trzeba pliki zn iego na dyskietkę przekopiowac i to cąła robota.
czytam czytam i za duźo piszecie :). Wiem juź źe trzeba płyta CD potem F6 i dyskietka i to jest prawda i nic więcej.
Powiedzcie mi tylko skąd albo raczej co mam ściągnąć ze strony producenta płyty i nagrać na tą dyskietkę ??
Mam płytę ABIT IS–7E
Mam płytę ABIT IS–7E
no wiem wiem, ale jak sie ma sesje (plus nauka do niej) od sierpnia do konca pazdziernika to staje sie wyczulonym na ten temat :)
Przeca przeprosiłem :wink:
P.S.:
Gratulacje
P.S.:
Gratulacje
nie wiem czy jest sie tu z czego smiac :–/ wlasciwie sesje skonczylem miesiac temu ale dopiero teraz mam to wreszcie na papierze :)
Robson_lte:no i sesja letnia zamknieta!!! :D hehe troche to trwalo
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :lol: :lol:
no i sesja letnia zamknieta!!! :D hehe troche to trwalo ale wreszcie moge sie zabrac za porzadki z moim kompem!!! O co chodzi z tym niewykrywaniem dysku juz mniej wiecej czaje, tylko mam jedno pytanie: jak stworzyc taka dyskietke ze sterownikami? sciagnalem sterowniki Silicon.SATA_v1050 ale tam jest sporo plikow. Czy tylko ktores z nich trzeba przegrac? (Moja konfiguracja sprzetowa nie ulegla zmianie)
no i sesja letnia zamknieta!!! :D hehe troche to trwalo ale wreszcie moge sie zabrac za porzadki z moim kompem!!! O co chodzi z tym niewykrywaniem dysku juz mniej wiecej czaje, tylko mam jedno pytanie: jak stworzyc taka dyskietke ze sterownikami? sciagnalem sterowniki Silicon.SATA_v1050 ale tam jest sporo plikow. Czy tylko ktores z nich trzeba przegrac? (Moja konfiguracja sprzetowa nie ulegla zmianie)
Jednak radzę uwaźać, bo bez obsługi BigLBA ten dysk się jednak , a właściwie system, moźe wysypać.
PS.
SEEker – właczenie tej obsługi daje postulowany wynik. W SP!, jest ona tylko domyślnie aktywowana.
PS.
SEEker – właczenie tej obsługi daje postulowany wynik. W SP!, jest ona tylko domyślnie aktywowana.
Juz po kłopocie... Nie zmieniałem źadnych wpisów, ani uaktualnein, a dysk widzi prawidłowo... Poprostu miałem dodatkowo do plyty głownej podłączonego raida ide zewnetrznego 9 tak aby zapchac wolne miejsce po blaszce z obudowy – nie lubei przeciagow:–p) Urządzenie te powodowało konflikt z raidem sata z płyty głównej, po wyciagniećiu go wsyzstko zaczeło działać jak powinno. Dzięki za zaangaźowanie...
To kara dla mnei za bezmyłsność i w pewnym sensie info dla INNYCH, ZEBY ZWRTÓCILI UWAGĘ CO PODŁANCZAJA:–P
Pozdrawiam
To kara dla mnei za bezmyłsność i w pewnym sensie info dla INNYCH, ZEBY ZWRTÓCILI UWAGĘ CO PODŁANCZAJA:–P
Pozdrawiam
kelsten:przegiecie... usunalem jedna patycje, zostawilem ylko 3 partyce lacznie 120 gb i znow to samo i zmienilem wartosci rejestru... Ras restartuje kompa i ok, drugi raz i jzu klapa... Nie wiem juz sam...:(
Widzę źe jednak nie przeczytałeś lub przeoczyłeś co Rebe napisał :
W tym nowym poscie dodałeś tylko i nfo o braku SP1 – i tu jest pies pogrzebany
Bez SP1 robienie czegokolwiek z tym wpisem do rejestru nic nie zdziałasz
przegiecie... usunalem jedna patycje, zostawilem ylko 3 partyce lacznie 120 gb i znow to samo i zmienilem wartosci rejestru... Ras restartuje kompa i ok, drugi raz i jzu klapa... Nie wiem juz sam...:(
Jestem na tym etapie: ""wartośc DWORD" i nowej wartości nadajemy nazwę "EnableBigLba" , wpisujemy w niej w "danych wartości" "1"" Mam juz cos takiego : EnableBigLba(nazwa) REG_DWORD(typ) 0x00000001 (1) (Dane). Dalem prawym na EnableBigLba > modyfikuj> Dane wartosci wpisalem 1, system zostawilem tak jak bylo– szesnastkowy i potwierdzilem...Dlatego w (Dane) mam na samym koncu tego ciagu jedynke. Czy dobrze dokonalem czynnosci?? I jak z odpwiedzia na moj powyzszy post...??
Czy jak dokonam tej zmiany, to bede musial miec sp1?? czy bede mogl zrobic kolejnapartycje i miec juz wiecej gb na dysku, bez instalowania na gwalt sp1...?? Ja poczekam wtedy az windos sam sciagnei i zainstaluej uaktualnienia...
kelsten:"Po instalacji w rejestrze odkonaj zmiany wartości "EnableBigLba" na 1 i dopiero potem z zarządzanai dyskami na pozostąłej przestrzeni nieprzydzielonej załóź resztę partycji" – mozesz dokladniej sprecyzowac?? Niejestem dobry w te klocki... Mam go podzielonego na 4 partycje, jedna zlikwiduje, to bedzie okolo 120 gb i w sumie mniej niz 137... a potem ja zrobie na nowo po zmiannei tego wpisu...
To w rejestrze musisz go otworzyć i w
HKEY_LOCAL_MACHINE
SYSTEM
CurrentControlSet
Services
atapi
Parametres wybieramy "edycja" "Nowy"
"wartośc DWORD" i nowej wartości nadajemy nazwę "EnableBigLba" , wpisujemy w niej w "danych wartości" "1"
"Po instalacji w rejestrze odkonaj zmiany wartości "EnableBigLba" na 1 i dopiero potem z zarządzanai dyskami na pozostąłej przestrzeni nieprzydzielonej załóź resztę partycji" – mozesz dokladniej sprecyzowac?? Niejestem dobry w te klocki... Mam go podzielonego na 4 partycje, jedna zlikwiduje, to bedzie okolo 120 gb i w sumie mniej niz 137... a potem ja zrobie na nowo po zmiannei tego wpisu...