Problem z zainstalowaniem USB
Kupiłem sobie kabel USB aby podłączyć sobie komórkę do kompa i mam problem z zainstalowaniem tego USB.
Mianowicie:
Mam zainstalowany główny koncentrator USB (sterowniki od płyty głównej).
Razem z kablem dodtałem teź sterowniki do niego: PL–2303 Driver Installer.exe .
Instaluję te sterowniki i instalator mówi źe się zainstalowały succesfull. I w tym momencie zaczyna gadać windows (chmórki przy godzinie) źe wykrył
"Kontroler Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" i po chwili pojawia się okienko źebymmu podał ścieźkę do sterowników do tego (?). No to daje mu ścieźkę na folder INF (na płycie od kabla), i ok. Ale on nie znajduje tam tego co potrzebuje, bo wywala mi źe "Sprzęt nie został zainstalowany, poniewaź kreator nie moźe odnaleźć wymaganego oprogramowania". i mam "Kontroler Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" w menedźerze urządzeń z źółtym znakiem "?".
Co ciekawe odinstalowanie sterowników od kabla nie powoduje zniknięcia tej pozycji w menedźerze. Jeśli usunę ją ręcznie w menedźerze to po rebocie albo po oświerzeniu pojawia się ponownie.
Nie rozumiem skąd się ten "Kontroler Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" pojawia skoro nie mam podłączonego kabla do kompa.
Mianowicie:
Mam zainstalowany główny koncentrator USB (sterowniki od płyty głównej).
Razem z kablem dodtałem teź sterowniki do niego: PL–2303 Driver Installer.exe .
Instaluję te sterowniki i instalator mówi źe się zainstalowały succesfull. I w tym momencie zaczyna gadać windows (chmórki przy godzinie) źe wykrył
"Kontroler Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" i po chwili pojawia się okienko źebymmu podał ścieźkę do sterowników do tego (?). No to daje mu ścieźkę na folder INF (na płycie od kabla), i ok. Ale on nie znajduje tam tego co potrzebuje, bo wywala mi źe "Sprzęt nie został zainstalowany, poniewaź kreator nie moźe odnaleźć wymaganego oprogramowania". i mam "Kontroler Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" w menedźerze urządzeń z źółtym znakiem "?".
Co ciekawe odinstalowanie sterowników od kabla nie powoduje zniknięcia tej pozycji w menedźerze. Jeśli usunę ją ręcznie w menedźerze to po rebocie albo po oświerzeniu pojawia się ponownie.
Nie rozumiem skąd się ten "Kontroler Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" pojawia skoro nie mam podłączonego kabla do kompa.
Odpowiedzi: 12
No skoro pisze w ksiąźecce źe to płyta z USB 2 to powinno być :).
Skoro mówisz źe bez SP1 nie będzie 2'ka chodzić to pozostaje mi się narazie z tym fantem pogodzić.
Jakby co to komunikacja z telefonem działa mimo niezainstalowanego "Kontrolera Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)", zresztą pisałem o tym wyźej.
BARDZO dziękuję za pomoc. Bo nie wiem ile jeszcze męczyłbym się z tym okablowaniem :).
Skoro mówisz źe bez SP1 nie będzie 2'ka chodzić to pozostaje mi się narazie z tym fantem pogodzić.
Jakby co to komunikacja z telefonem działa mimo niezainstalowanego "Kontrolera Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)", zresztą pisałem o tym wyźej.
BARDZO dziękuję za pomoc. Bo nie wiem ile jeszcze męczyłbym się z tym okablowaniem :).
Wrzuć ten program i sprawdz czy masz USB2.0.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
Jak masz płyte na Intelu to zapomnij o USB 2.0 jak nie masz wgranego SP1.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
Jak masz płyte na Intelu to zapomnij o USB 2.0 jak nie masz wgranego SP1.
Powinno a nie chce :)
Nie instaluje się ani z ftp://download.intel.com/design/motherbd/mv/USB2.0_5.1.266.0_WinXP_QFE.exe
ani z
http://zarow.neostrada.pl/download/USB2.0_Intel_WinXP.zip
Nie instaluje się ani z ftp://download.intel.com/design/motherbd/mv/USB2.0_5.1.266.0_WinXP_QFE.exe
ani z
MOBO to skrót od motherboard czyli płyta główna.
Powinno działać przez aktualizcję.
spróbuj jeszcze tego ftp://download.intel.com/design/motherbd/mv/USB2.0_5.1.266.0_WinXP_QFE.exe
Powinno działać przez aktualizcję.
spróbuj jeszcze tego ftp://download.intel.com/design/motherbd/mv/USB2.0_5.1.266.0_WinXP_QFE.exe
Co to jest MOBO? :)
I jak mam tamto zainstalować? Bo jeśli biorę aktualizację(wzgl. instalację ponowną) i podaje mu ścieźkę do tych plików to nie znajduje sterownika.
I jak mam tamto zainstalować? Bo jeśli biorę aktualizację(wzgl. instalację ponowną) i podaje mu ścieźkę do tych plików to nie znajduje sterownika.
Co to jest MOBO? :)
Widzę źe MOBO na Intelu więc spróbuj zainstalować to:
Hmm, na CD od płyty głównej po autostartowaniu (płyty CD) nie mam oddzielnej pozycji odnośnie USB 2.0, sterowniki do USB instalowały się razem z "Intel Chipset INF Update" (płyta główna Intel D865PERL). W biosie teź mam włączoną obsługę USB 2.0. Co do WinXP to mam niestety ver bez SP1 i jej nie zainstaluję :P. Tak więc wynika chyba z tego źe ten niedoinstalowany "Kontroler Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" ma związek z ver windy?
Tak jak napisał JN, zainstalowanie sterowników USB 2.0 powinno rozwiązać problem. Jeśli poszukasz w google to znajdziesz pod odpowiedzi(Twój) chipset.
Moźliwe źe pracujesz na USB 1.1, a masz jeszcze USB 2.0 i masz niezainstalowane sterowniki do 2.0.
Jak tak to.
Weź płyte CD do płyty głównej i zainstaluj stery do USB2.0,lub strona producenta płyty głównej i pobierz stery dokładnie do twojego modelu płyty.
Warunek działania USB 2.0 to XP z SP1.
Niektóre płyty pójdą bez SP1 np na chipach SIS.
Lub wyłącz USB 2.0 w biosie jak nie uźywasz.
Jak tak to.
Weź płyte CD do płyty głównej i zainstaluj stery do USB2.0,lub strona producenta płyty głównej i pobierz stery dokładnie do twojego modelu płyty.
Warunek działania USB 2.0 to XP z SP1.
Niektóre płyty pójdą bez SP1 np na chipach SIS.
Lub wyłącz USB 2.0 w biosie jak nie uźywasz.
Zrobiłem tak jak radziłeś i po podłączeniu kabla wykrywa go jako USB Device, następnie jako USB Seial Comm (nie pamiętam dokładnie ale te trzy słowa się zawierały w nazwie tego urządzenia). Jest komunikacja z telefonem. Co do "Kontrolera Uniwersalnej magistali szeregowej (USB)" w menedźerze to pozostał z źółtym znakiem zapytania. :) I po co to? Skoro niby działa?
Odłącz kabel, odinstaluj sterowniiki i zresetuj kompa.
Po restarsie zainstaluj sterowniki (ale nie podpinaj kabla) i znów restart. Po restarcie wepnij kabel. Powiniez znaleść teraz nowy sprzet czyli Twój kabel. Jeśli teraz zapyta o ścieźke dostępu do sterowników wsą ją. Powinno się pokazać w chmurce źe Twój sprzęt jest porawnie zainstalowany i gotowy do uźycia.
Zrób krok po kroku tak jak napisałem i MUSI dziełać.
Po restarsie zainstaluj sterowniki (ale nie podpinaj kabla) i znów restart. Po restarcie wepnij kabel. Powiniez znaleść teraz nowy sprzet czyli Twój kabel. Jeśli teraz zapyta o ścieźke dostępu do sterowników wsą ją. Powinno się pokazać w chmurce źe Twój sprzęt jest porawnie zainstalowany i gotowy do uźycia.
Zrób krok po kroku tak jak napisałem i MUSI dziełać.
Strona 1 / 1