Problem z zabezpieczeniami – Zablokowałem katalogi Pomocy !!
Witam mój problem polega na tym źe odznaczyłem sobie opcję proste udostępnianie i teraz mając partycję zrobioną na NTFS mam spore moźliwości zabezpieczeń. Postanowiłem stworzyć konto Gościa (włączyć) gdzie zablokuje wszystkie katalogi prócz jednego (chodziło mi o całkowity zakaz dostępu do katalogu) .A zrobiłem to tak : Klikając na danym katalogu prawym dałem "udostępnianie i zabezpieczenia" w zakładce zabezpieczenie dodałem Administratorów, Gościa, Wszystkie ( ta opcja jest standardowa) Administratorzy dostali pełne prawa , Wszyscy bez zmian czyli standardowe , a gościowi zabrałem wszelkie prawa. Problem w tym źe komp myslał nad tym troche i nie udało mu sie tego do końca zrobić. W tym katalogu, który zabezpieczałem były trzy podfoldery i 2 z nich zostały całkowicie zablokowane dla wszystkich, nawet dla mnie a jeden normalnie został zabezpieczony tak jak powinien. Nie wiem czy komp zawisł na chwilkę i nie dokończył tworzenia zabezpieczeń, nie wiem co sie stało, w kaźdym razie nie mam dostępu teraz do tych katalogów. To wszystko robiłem z pozycji Administratora więc nie wiem czemu teraz tego sam nie mogę zmienić. Bardzo proszę o radę bo katalog jest dla mnie ogromnie waźny. I nie pomoźe tu reinstal windy czy teź konwert partycji na fat32 bo sie po prostu nie da. Zabezpieczenia wciąź zostają .
Dzieki z góry i pozdrawiam
Dzieki z góry i pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
Ok stosunkowo niedługo to trwało . Kumpel znalazł mi odpowiedź na moje pytanie i zamieszczam poniźej dla innych którzy będą kiedyś mieli podobny problem
Trzeba po prostu przejąć katalog na własność:
Jak przejąć folder na własność
UWAGA: Naleźy zalogować się do komputera z uźyciem konta z uprawnieniami administratora. Aby uzyskać dostęp do karty Zabezpieczenia, jeśli uruchomiony jest system Windows XP Home Edition, naleźy uruchomić system w trybie awaryjnym i zalogować się z uźyciem konta z uprawnieniami administratora.
Jeśli uruchomiony jest system Windows XP Professional, naleźy wyłączyć Proste udostępnianie plików. Jeźeli system Windows XP Professional nie jest przyłączony do domeny, domyślnie uźywa prostego udostępniania plików. Aby uzyskać dodatkowe informacje, jak to zrobić, kliknij numer artykułu poniźej w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:
1. Prawym przyciskiem myszy kliknij folder, który chcesz przejąć na własność, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
2. Kliknij kartę Zabezpieczenia, a następnie w oknie komunikatu o zabezpieczeniach (jeźeli się pojawi) kliknij przycisk OK.
3. Kliknij przycisk Zaawansowane, a następnie kliknij kartę Właściciel.
4. Na liście Nazwa kliknij swoją nazwę uźytkownika, uźytkownika Administrator jeśli zalogowany jest Administrator lub kliknij grupę Administratorzy. Jeśli chcesz przejąć na własność zawartość tego folderu, kliknij, aby zaznaczyć pole wyboru Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów.
5. Kliknij przycisk OK. Zostanie wyświetlony następujący komunikat, gdzie nazwa folderu to nazwa folderu, który chcesz przejąć na własność:
Nie masz uprawnień do odczytu zawartości katalogu nazwa folderu. Czy chcesz zamienić uprawnienia katalogu na uprawnienia dające pełną kontrolę?
Jeśli naciśniesz przycisk Tak, wszystkie uprawnienia zostaną zamienione.
Kliknij przycisk Tak.
6. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie zastosuj wybrane ustawienia uprawnień i zabezpieczeń dla folderu i jego zawartości.
Pozdrawiam
Trzeba po prostu przejąć katalog na własność:
Jak przejąć folder na własność
UWAGA: Naleźy zalogować się do komputera z uźyciem konta z uprawnieniami administratora. Aby uzyskać dostęp do karty Zabezpieczenia, jeśli uruchomiony jest system Windows XP Home Edition, naleźy uruchomić system w trybie awaryjnym i zalogować się z uźyciem konta z uprawnieniami administratora.
Jeśli uruchomiony jest system Windows XP Professional, naleźy wyłączyć Proste udostępnianie plików. Jeźeli system Windows XP Professional nie jest przyłączony do domeny, domyślnie uźywa prostego udostępniania plików. Aby uzyskać dodatkowe informacje, jak to zrobić, kliknij numer artykułu poniźej w celu wyświetlenia tego artykułu z bazy wiedzy Microsoft Knowledge Base:
1. Prawym przyciskiem myszy kliknij folder, który chcesz przejąć na własność, a następnie kliknij polecenie Właściwości.
2. Kliknij kartę Zabezpieczenia, a następnie w oknie komunikatu o zabezpieczeniach (jeźeli się pojawi) kliknij przycisk OK.
3. Kliknij przycisk Zaawansowane, a następnie kliknij kartę Właściciel.
4. Na liście Nazwa kliknij swoją nazwę uźytkownika, uźytkownika Administrator jeśli zalogowany jest Administrator lub kliknij grupę Administratorzy. Jeśli chcesz przejąć na własność zawartość tego folderu, kliknij, aby zaznaczyć pole wyboru Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów.
5. Kliknij przycisk OK. Zostanie wyświetlony następujący komunikat, gdzie nazwa folderu to nazwa folderu, który chcesz przejąć na własność:
Nie masz uprawnień do odczytu zawartości katalogu nazwa folderu. Czy chcesz zamienić uprawnienia katalogu na uprawnienia dające pełną kontrolę?
Jeśli naciśniesz przycisk Tak, wszystkie uprawnienia zostaną zamienione.
Kliknij przycisk Tak.
6. Kliknij przycisk OK, a następnie ponownie zastosuj wybrane ustawienia uprawnień i zabezpieczeń dla folderu i jego zawartości.
Pozdrawiam
Strona 1 / 1