Problem z XP

Mam problem zwiazany z XP chcę ukryć menu wyboru systemu (mam 98 i xp ) chce zeby domyslnie ładował sie 98 a nie xp. To juź udało mi sie zrobić modyfikując boot.ini teraz chciałbym zrobić płytę lub dyskietke która po włoźeniu do napędu pozwoliłaby wywolac menu wyboru systemu. W skrócie jak włoźe dyskietkęto chce źeby wyskoczyło to mneu a jak nie włoźe to ładuje sie 98. Jest wstanie ktoś z czymśtakim mi pomóc ??

Odpowiedzi: 11

W Nero jest opcja zrób dysk zstartowy alerobi to na wzór dyskietki startowej i pomija znowu boot.ini a ta kompilacja po nagraniu nie dziala ... nie wiem juz co z tym jest moźe ktoś coś takiego ma ... bo nie moźliwe źe tego sie nie da zrobic ... ,moźe ktoś ma jakiś pomysł jeszcze ??
GulaSh
Dodano
04.02.2004 20:59:34
W Nero wybierasz opcje Utworz Dysk Startowy :P

albo

Boot.bin nagrywasz z opcja – Nagraj Plik z Obrazu (w menu Nagrywarka)
brtx
Dodano
04.02.2004 10:41:10
Po rozpakowaniu jest plik boot.bin a to mi przypomina kompilacje do nagrania wiec nie wiem co dalej ... nie no musi byc jakas moliwosc zrobienia tego... siedze i mecze sie z tym i nic probowalem zrobic zwykla startowa i wkleic wszystko co bylo na c: ale wtedy wogule ominelo menu wyboru systemu... i jakos wogule omija uruchomienie pliku ntdetect ktory odgrywa tu kluczowa rola ... Dos z wersji win 98 wogule go nie widzi ... mimo ze dysk jest w systemie FAT 32[/list]
GulaSh
Dodano
04.02.2004 10:03:32
Nie nagrać – pobrać i rozpakowac – wszak to zip.
Potem go otworzyć i zobaczyć zawartość, a następnie w nero przygotować kompilace dla płyty bootującej wskazując – zgodnie z instrukcjami programu połoźenie teog pliku boot.
Rebe
Dodano
03.02.2004 21:24:22
podany link jest chyba uszkodzony bo plik nie chce sie nagrac ... próbowałem przez najnowszego alkochola ...
GulaSh
Dodano
03.02.2004 21:20:32
Z tego co pamiętam ,na cdrinfo – to tylko przykład – w omówieniu integracji XP z SP1 był dołaczony boot w formie pliku.
Moźe ściągnij go i tylko wyedytuj przetwarzając do wpisania na płytę wg Twoich potrzeb :
http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/pics/boot.zip
Rebe
Dodano
03.02.2004 20:47:20
No właśnie zostaje tylko jedo pytanie jak zrobićtą dyskietke startową , chyba ze ktoś ma inny pomysl ... ja tez nie posiadam napędu dyskietek dlatego chce to na cd walnąć ... ale nie mam pojęcia jak to zrobić... wiem ze do windowsa 2000 dało sie zrobic ale niewiem czy to cos da bo ona odrazu loadowala ekran instalacyjny ...
GulaSh
Dodano
03.02.2004 20:41:22
Niestety, podobnie jak Rebe nie mam fdd w tej chwili. Jednak wydaje mi się, źe dyskietka startowa Xp jest nieco inna niź `98.
Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
03.02.2004 17:36:23
Ale z tego co wiem to zrobie dysk startowy do DOSa ewentualnie do win 95 lub 98 a te dyskietki pomijają w rozruchu plik boot.ini przynajmniej tak juz próbowałem ze zrobilem dysk startowy do 98 i przekopiowalem boot.ini wraz z innymi plikami rozruchowymi z dysku c: i nic to nie dało ... chyba źe stworzony dysk z XP jest inny ...
GulaSh
Dodano
03.02.2004 14:27:23
W opcjach formatowania dyskietki jest "dysk startowy systemu MS–DOS" ( lub podobnie to brzmi )

updatnę się tu:
niestety nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić – nie mam flopa.
Rebe
Dodano
03.02.2004 13:39:18
Dzięki za pomoc ale wybacz moje pytanie. Jak sie robi dysk startowy do XP ?? Bo szczere mówiąc nie spotkałem sie z tym nigdy...
GulaSh
Dodano
03.02.2004 13:35:25
GulaSh
Dodano:
03.02.2004 12:45:47
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1