Problem z XP?
Mam problem z komputerem i XP, mianowicie: co jakiś czas, bez reguł, komp zawiesza się i pomaga tylko twardy reset. Zainstalowane TYLKO: Win XP, Office XP, MKS i Zone Alarm. Komputer VOBIS z AMD Athlon 1600+. Czy moźe ktoś z PT uźytkowników spotkał się z czymś takim?
Odpowiedzi: 12
Ja kiedyś teź tak miałem źe komp bez powodu mi się wieszał ale to była wina źle ustawionego biosu w pł. shuttle. Wejdź w BIOS i uruchom "Default optimalize settigins". [Ale trafiłem, inne Windy się wieszają, a XP chodzi lepiej niź na droźszym kompie mego kolegi :roll: Zero zwisów rocznie i zero niebieskich błędów]
To się uratowałam bo mam Intela :D Co prawda celerona ale nie miałam z nim od samego początku ŻADNYCH problemów!! Tak mam dobrane podzespoły, ze jestem zadowolona z nich bardzo. A tez VOBIS i wszystko gra
Z całym szacunkiem do AMD – sam teź mam jeden komputer z takim procesorem i chodzi na nim XP.
Składałem komputery, sprzedawałem teź Vobisa, teraz teź sprzedaje ale juź tylko firmom – Optimusa. Powiem wam jedno: jak sprzedałem coś z Intelem to wogóle nie pamiętam tych klientów, a AMD nie daje mi spać po nocy. Z wielką ulgą skreślam z listy sprzedanych komputerów te z AMD na pokładzie, którym kończy się gwarancja. Teraz szanuje swoje zdrowie i polecam tylko Intela. Sprzedałem ok 700 komputerów i tylko z AMD były problemy (takie, źe wracały do serwisu: a to system się wiesza, gra nie działa, nie chce się coś zainstalować itp.) Intel jak zadziałał przy instalacji i po testach to juź tak zostało. Z AMD juź jakiej pewności nie było. Kończąc ten przydługi wstęp jak masz Athlona to moźe trochę Ci zająć zmuszenie go do poprawnej pracy. Procesor zwykle jest dobry – problem to zwykle poprawna praca z płytą główną, pamięcią i kartą graficzną. Czasem nie chodzi tu o model tylko konkretne eglemplarze, które się gryzą.
Powodzenia
Składałem komputery, sprzedawałem teź Vobisa, teraz teź sprzedaje ale juź tylko firmom – Optimusa. Powiem wam jedno: jak sprzedałem coś z Intelem to wogóle nie pamiętam tych klientów, a AMD nie daje mi spać po nocy. Z wielką ulgą skreślam z listy sprzedanych komputerów te z AMD na pokładzie, którym kończy się gwarancja. Teraz szanuje swoje zdrowie i polecam tylko Intela. Sprzedałem ok 700 komputerów i tylko z AMD były problemy (takie, źe wracały do serwisu: a to system się wiesza, gra nie działa, nie chce się coś zainstalować itp.) Intel jak zadziałał przy instalacji i po testach to juź tak zostało. Z AMD juź jakiej pewności nie było. Kończąc ten przydługi wstęp jak masz Athlona to moźe trochę Ci zająć zmuszenie go do poprawnej pracy. Procesor zwykle jest dobry – problem to zwykle poprawna praca z płytą główną, pamięcią i kartą graficzną. Czasem nie chodzi tu o model tylko konkretne eglemplarze, które się gryzą.
Powodzenia
technogirl:Dlaczego wiec nie pojdziesz do seriwsu?? Chyba masz go jeszcze na gwarancji jak z Vobis?? No chyba ze straciłes gwarancje wymieniając podzespoły!
Mimo wymiany RAMu, nagrywarki i karty graficznej – nie straciłem gwarancji na komputer. Ale raz juź u nich z tego powodu był, trzy dni grzali go 3Dmarkiem, nic nie wykryli i nic nie poprawili... To znaczy o tyle poprawili, źe podobno wieszał go KAVP, zaktualizowali z producentem programu, jakieś dwa miesiące się nie zawieszał, a potem wszystko wróciło do "normy".
Jeśli chodzi o mnie to zrobili mi ową aktualizacje...
Zaktualizuj WXP o ServicePack1 (dla systemu i IE)
Ja teź mam problem z kompem(XP)....oddałem go
wkońcu do serwisu bo mam gwarancje i owszem teraz
jest lepiej ,ale jedno zlikwidowali a drugie wyszło!
Kiedyś pojawiały mi się nagminnie "niebieskie
stronki",stwierdzili,źe trzeba go sformatować,
zrobili to ale teraz za to komputer się co jakiś czas restartuje!Twierdzą ,źe to przez internet
ale on restartuje się nie tylko w internecie ale
takźe (po tym jak zainstalowali mi sami!)gdy próbuje
coś "wypalić"!Mam juź serdecznie dość tego kompa!
Ale jest jeszcze na gwarancji i nie mogę dać go gdzieś indziej.....sam nie wiem co robić?
W informacji o awarii systemu mam cos takiego:
C:WINDOWSExplorer.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/06/2004 @ 23:38:10.000. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 780FC7D2 (comctl32!Ordinal384).
10 marca 2004 Aplikacja C:WINDOWSExplorer.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/10/2004 @ 20:53:50.861. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 780A060B (comctl32!Ordinal382).
14 marca 2004 Aplikacja C:Program FilesInternet ExplorerIEXPLORE.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/14/2004 @ 11:56:41.770. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 77F5B2AB (ntdll!RtlEnterCriticalSection).
14 marca 2004 Aplikacja C:Program FilesInternet ExplorerIEXPLORE.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/14/2004 @ 14:07:13.574. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 77F69ECD (ntdll!RtlpWaitForCriticalSection
Moźe ktoś mi pomoźe ...juź nie mam sił na kompa
i na tych w serwisie bo patrzą na mnie jakbym nie wiem co im zrobił!
wkońcu do serwisu bo mam gwarancje i owszem teraz
jest lepiej ,ale jedno zlikwidowali a drugie wyszło!
Kiedyś pojawiały mi się nagminnie "niebieskie
stronki",stwierdzili,źe trzeba go sformatować,
zrobili to ale teraz za to komputer się co jakiś czas restartuje!Twierdzą ,źe to przez internet
ale on restartuje się nie tylko w internecie ale
takźe (po tym jak zainstalowali mi sami!)gdy próbuje
coś "wypalić"!Mam juź serdecznie dość tego kompa!
Ale jest jeszcze na gwarancji i nie mogę dać go gdzieś indziej.....sam nie wiem co robić?
W informacji o awarii systemu mam cos takiego:
C:WINDOWSExplorer.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/06/2004 @ 23:38:10.000. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 780FC7D2 (comctl32!Ordinal384).
10 marca 2004 Aplikacja C:WINDOWSExplorer.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/10/2004 @ 20:53:50.861. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 780A060B (comctl32!Ordinal382).
14 marca 2004 Aplikacja C:Program FilesInternet ExplorerIEXPLORE.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/14/2004 @ 11:56:41.770. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 77F5B2AB (ntdll!RtlEnterCriticalSection).
14 marca 2004 Aplikacja C:Program FilesInternet ExplorerIEXPLORE.EXE wygenerowała błąd aplikacji. Błąd wystąpił na 03/14/2004 @ 14:07:13.574. Wygenerowany wyjątek to c0000005 pod adresem 77F69ECD (ntdll!RtlpWaitForCriticalSection
Moźe ktoś mi pomoźe ...juź nie mam sił na kompa
i na tych w serwisie bo patrzą na mnie jakbym nie wiem co im zrobił!
Dlaczego wiec nie pojdziesz do seriwsu?? Chyba masz go jeszcze na gwarancji jak z Vobis?? No chyba ze straciłes gwarancje wymieniając podzespoły!
Rebe – wszystko to zrobiłem, łącznie ze zmianą wersji instalacyjnej (inny cd innego producenta). Pozostała mi tylko, niestety, wymiana płyty głównej...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witaj – miałem podobny problem. Zawieszał się bez powodu – mimo poprawnych temperatur. Wymieniłem płytę głowną i problem się skończył.
Odhacz jeszcze "wypadku awarii uruchom ponownie' – moźe jaki BSOD coś wniesie + ew. obserwacja wpisów w logach.
I jeszcze – jeźeli tylko stawiałeś windowsa na nowo, ale nie zdejmowałeś partycji to moźe warto przećwiczyć załoźenie ich od nowa oraz przetestowanie pamięci bo i obie mogą być z błędami.
Jeźeli powyźsze nic nie da/nie wykryje to zostaje sprawdzenie dysku – narzędzia ze strony producenta.
I jeszcze – jeźeli tylko stawiałeś windowsa na nowo, ale nie zdejmowałeś partycji to moźe warto przećwiczyć załoźenie ich od nowa oraz przetestowanie pamięci bo i obie mogą być z błędami.
Jeźeli powyźsze nic nie da/nie wykryje to zostaje sprawdzenie dysku – narzędzia ze strony producenta.
Niestety, ani karta graficzna, ani procesor się nie przegrzewają. Temperatura procesora 25–28 stopni, karty podobna. Wyjmowanie pojedynczych kości pamięci (2x256) nic nie zmienia. Odłączenie jednego z dysków – teź. Reinstalacja Xp równieź nie pomaga, podobnie jak odłączenie karty dźwiękowej czy zmiana grafiki na Radeon 9200/128MBPro. W ogóle sprzęt zachowuje się dziwnie: a to nie działa ctrl+alt+del, a to nie mozna wejść we właściwości czegokolwiek, a to wiesza się w momencie pojawienia się okna startowego WinXP. Żadnego wirusa nie stwierdzono (MKS, Norton, fixblast). Jedyna sytuacja "poprawnego" działania pojawia się w trybie awaryjnym z konta administratora.
Czy ktoś mi pomoźe?
PS – mimo "markowości" komp nie jest plombowany...
Pozdrawiam
Włodek
Czy ktoś mi pomoźe?
PS – mimo "markowości" komp nie jest plombowany...
Pozdrawiam
Włodek
Strona 1 / 1