Problem z XP SP2 plik shlwapi.dll a potem profil
Wszystko zaczyna się od niebieskiego ekranu przy starcie.
[i]C0000221 - Zła suma kontrolna obrazu shlwapi.dll obraz jest prawdopodobnie uszkodzony, suma kontrolna nagłówka nie odpowiada obliczonej sumie kontrolnej...[/i]
W celu usunięcia błędu biblioteki zastępuję ją z folderów wymiany ($513...3QE$).
Po tej operacji system zatrzymuje się zaraz po wyborze profilu. Pojawia się komunikat:
[i]System Windows nie może załadować profilu przechowywanego lokalnie. Możliwym powodem tego błędu jest brak wystarczających praw zabezpieczeń lub uszkodzony profil lokalny. Jeśli ten problem będzie się powtarzać, skontaktuj się z administratorem sieci. [/i]
a po nim
[i]SZCZEGÓŁY - System próbował załadować lub przywrócić plik do Rejestru, ale określony plik nie jest w formacie plików Rejestru[/i]
Po tych komunikatach system wstrzymuje pracę
Wciśnięcie kombinacji klawiszy Alt+Ctrl+Delete daje efekt wyświetlenia błędu
[i]Aplikacja lub biblioteka DLL c:\windows\system32\srclient.dll nie jest poprawnym obrazem systemu Windows NT. Sprawdź to z dyskietką instalacyjną.[/i]
System bez reakcji
Na forach znalazłem rady związane z uruchomieniem administratora - nie pomogło
ostatnia dobra konfiguracja - nie pomogło
tryb awaryjny na różne sposoby - nie pomogło
Może ktoś miał podobne problemy. Formatowania nie chcę robić. Pomóżcie.
Odpowiedzi: 2
chkdsk - wykrywa za każdym razem jeden błąd który niby naprawia. Robiłem kilka razy i nadal to samo. Czy to może być oznaka uszkodzenia sektorów na dysku?
Na początek - chkdsk. Dobrze byłoby również sprawdzić pamięci. Jeżeli masz podkręcony CPU - to wrócić do ustawień fabrycznych.
Jeśli na dysku nie będzie błędów, pamięci będą ok - to zobacz czy uda się naprawa systemu.
Strona 1 / 1
[quote=sawoy]Czy to może być oznaka uszkodzenia sektorów na dysku?[/quote]Nie, skądże. Oznacza to zmianę czasu na letni ](*,) ze słynną poprawką na puszczę w Hondurasie. :-" Lubisz retorykę, czy tylko się zgrywasz? Logicznym jest, skoro checkdisk wciąż "naprawia" ten błąd i naprawić nie może.