Problem z XP pro

Witam!

Mam dwa problemy po wgraniu windowsa XP profesional. Pierwszy to taki źe nie działa mi klawiatura w windowsi bo chyba nie jest wykryta. Nie wiem jak ją dodać. Klawiatura działa, bo w biosie moge się normalnie poruszać. Drugi problem to jest taki źe jak albo resetuje albo ponownie uruchamiam komputer to gdy się wgrywa windows w miejscu z polem "ZAPRASZAY" musze czekać z 10min by się włączył. Mój sprzęt to:

Intel Celeron 524 MHz, 192 MB Ram, dysk 40 gb, cd–rom 16x

Jak to moźliwe, źe jak mam win Me to wszystko gra, a jak Win XP to nie widzi klawiatury?

Odpowiedzi: 17

Wine płyty teź juź wyeliminowałem, gdyź instalowałem windowsa z tej płyty na 6 róźnych komputerach i nie miałem takich problemów.
xt600
Dodano
19.01.2004 17:40:43
Miałem kiedyś taką sytuacje......
ze podczas instlacji systemu nie dawało sie wpisac klucza... ( fizycznie ) mysle ze to zle zkrakowana wersja Systemu, i tu leźy problem...

Moim wyjściem z sytuacji bylo wzięcie z uczelni wersji MSDN AA i wszystko smiga az miło.
Ale myśle ze inna wersja wina, ( np. Legalna ) rozwiąze sprawę.

Pozdrawiam
Visa

Ps.
a sprzęt pod Win XP, jest jak najbardziej adekwatny byle powyłączać wodotryski. I sugestia odnośnie Ramu jest jak najbardziej Trafna !
Visa
Dodano
19.01.2004 16:08:44
To nie chodzi o klawiature, bo sprawdzałem 3 klawiatury i nic nie dało.
xt600
Dodano
19.01.2004 01:18:54
Czy to jakas klawiatura mulimedialna ? Jesli tak, to moze zainstaluj system z jakas zwykla i dopiero pozniej zmien instalujac odpowiednie drivery.
EL NINO
Dodano
18.01.2004 23:14:47
Problem jest taki, źe obecnie mam Win Me i wszystko działa, a jak tylko zaczynam instalować Win Xp to klawiatura nie działa. Jak zainstalowałem do końca Win Xp to wogule nie wykrył klawiatury w menadźerze urządzeń i nie moge jej dodać w źaden sposób.
xt600
Dodano
18.01.2004 22:59:10
Nie ma takiej mozliwosci. Zreszta piszesz, ze w biosie poruszasz sie normalnie.
Czy to sie dzialo wczesniej, czy zmieniales cos w kompie ? Ta klawiatura w koncu dziala w systemie czy tez nie ?
Zworki na dysku i CD masz poprawnie zalozone ?
EL NINO
Dodano
18.01.2004 21:38:59
A jest taka moźliwość źe system nie chce wykryć klawiatury z powodu starego biosu? Mój bios jest z 21.04.1999r.
xt600
Dodano
18.01.2004 20:44:35
Moźe to być spowodowane właśnie tym ,źe system nie moze wykryć klawiatury i wtedy zaczyna się motać.
Dlatego rozruch trwa tak długo.
Musisz uporać się z klawiaturą a system będzie startował szybciej
Moźesz wykonać mały test
Przed startem systemu odłącz klawiaturę i zobacz czy system szybciej się odpali. Jęsli będzie szybciej to sprawa stanie się jasna( klawiaturka robi problem)
Pozdrawiam
Anonymous
Dodano
17.01.2004 15:21:16
Podczas instalacji system Windows Xp sam domyślnie instaluje sterowniki do klawiatury.
Klawiatura moźe nie być kompatybilna z systemowymi sterownikami M$( rzadko spotykane ).

:arrow: Sprawdz okablowanie klawiatury,
:arrow: Sprawdz port ps2,
:arrow: Zainstaluj ponownie sterowniki M$ ( sprawdz działanie )
:arrow: Zainstaluj ponownie sterowniki Samsung`a ( jeśli takowe są dostępne ).
:arrow: Sprawdz keyboard u kolegów ,
:arrow: Sprawdz poprawność działania innej klawiatury ( kolegi ).
:arrow: Spróbuj podłaczyć ją przez gniazdo USB ( jesli masz przejsciówkę ).

Co do drugiego to :

:arrow: Posprzątaj w systemie,
:arrow: Zdefragmentuj dyski
:arrow: Dopasuj system do uzyskania optymalnej wydajnośći ( Właściwosci systemuWydajność )
:arrow: Zoptymalizuj system pod względem wydajnośći RAM`u
:arrow: Czy korzystasz moźe z jakiegoś Nortona :?:

W celu przyspieszenia startu systemu moźesz takźe :

:arrow: Zmienić sposób boot`owania w Biosie na –

– 1.HDD –0
– 2.Didabled
– 3.Disabled

:arrow: Wyłaczyć logo startowe Windows ( msconfigBoot INI.NOGUIBOOT ( zaznaczyć ).

:arrow: Ewentualnie uźyc programu Bootvis lub podobnego ( Narzędzie do przyspieszania startu systemu ).
McScr@by
Dodano
15.01.2004 23:23:42
Klawiature mam SAMSUNGA ps2
xt600
Dodano
15.01.2004 22:35:49
Tomekk:
To nie jest wina RAMU – mój kumpel ma celerona 600 i 64 RAMY i komp mu się odpala w minute (XP PRO)

jasne. Moze jeszcze komp mu popierdala jak maly silnik? Napisz jeszcze jaki ma plik wymiany i do jakich celow uzywa kompa :lol:
messias
Dodano
15.01.2004 22:16:54
To nie jest wina RAMU – mój kumpel ma celerona 600 i 64 RAMY i komp mu się odpala w minute (XP PRO)
Tomekk
Dodano
15.01.2004 22:03:37
Feniks:
XP PRo jest wymagającym programem

Winodws jest systemem, nie programem.

Feniks:
jeśli juź to radziłbym XP Home EDITION jest o wiele bardziej "przyjazna" od PRO – pozdrawiam

Tak sie skladam, ze obie wersje XP maja identycne wymaganie sprzetowe. Czy za ta przyjaznosc uwazasz brak niektorych funkcji?!

Postawowym problemem tego komputera jest mala ilosc pamieci RAM.
messias
Dodano
15.01.2004 21:54:47
A co ze sterami? Service Pack masz?
Thomas
Dodano
15.01.2004 20:58:42
Nie sadze zeby procesor mial tu jakiekolwiek znaczenie :D napisz jaka masz klawiature typ, jakiej firmy i jak jest podlaczona ps/2 USB
imhotep
Dodano
15.01.2004 20:36:35
XP PRo jest wymagającym programem, nie jestem w stanie powiedziec dlaczego nie widzi klawiatury ale w ogóle patrząc na parametry Twojego kompa myślę źe ten Celoron jest na XP PRO za słaby, jeśli juź to radziłbym XP Home EDITION jest o wiele bardziej "przyjazna" od PRO – pozdrawiam
Feniks
Dodano
15.01.2004 20:29:46
XP PRo jest wymagającym programem, nie jestem w stanie powiedziec dlaczego nie widzi klawiatury ale w ogóle patrząc na parametry Twojego kompa myślę źe ten Celoron jest na XP PRO za słaby, jeśli juź to radziłbym XP Home EDITION jest o wiele bardziej "przyjazna" od PRO – pozdrawiam
Feniks
Dodano
15.01.2004 20:29:46
xt600
Dodano:
15.01.2004 20:14:31
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1