Problem z.... wyłączeniem komputera !!!

:D !! Witam !! :D
Mam taki mały duźy problemik... Mianowicie po kliknięciu Start/Wyłącz Komputer/Wyłącz, komputer poprostu niereaguje. Oczywiście mam Win XP. Nigdy wcześniej mi się to nieprzytrafiło. Jak dotąd wyłączam komputer poprzez przycisk power... Aha, komp mam świerzo po formacie, więc wątpie, źebym mnial jakieś wirusy... Z Góry dzięki rady.. !!!

Odpowiedzi: 3

Dzięx :D
komar14
Dodano
18.09.2004 10:35:08
Problemy z zamykaniem systemu Windows XP/2000 i proponowane rozwiązania:

Windows nie wyłącza się (a ja mam komputer ATX)...

1. W rejestrze zmienić (dodać) wpis (regedit.exe):
[HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon]
"PowerdownAfterShutdown" = 1 (typ DWORD)

2. Uruchomić 'Device Manager' (Menadźer urządzeń), potem 'View' (Widok) –>'Show Hidden Devices' (Pokaź ukryte urządzenia) i włączyć (Enable) NT APM/Legacy Support.

3. Zaktualizować BIOS i włączyć funkcję 'ACPI Support' (jeśli jest dostępna).

Restart zamiast wyłączenia ?

Jeśli Windows XP/2003 restartuje się podczas zamykania systemu :

1. Sprawdź czego to przyczyna wyłączając opcję automatycznego restartu podczas awarii:
prawy przycisk na 'My Computer' –> 'Properties' –> 'Advanced' –> 'Startup & Recovery' –> 'Settings' –> 'System Failure' odznacz 'Automaticlly restart' ('System reboot') (Mój komputer

2. Spróbuj wyłączyć standardowy ekran powitalny (Windows XP):
W 'Control Panel' –>'User Accounts'–> Change the way users log on or off –> Odznacz Use the Welcome screen i ew. Use Fast User Switching.

3. Moźe to być spowodowane oprogramowaniem 'Direct CD', które jest dostarczane razem z Easy CD Creator'em (Roxio). Moźesz wtedy spróbowac usunąć (jeśli istnieje) plik UDFRINST (najlepiej odinstalować całego Easy CDC).

4. Włącz/ wyłącz APM – tu bywa róźnie więc naleźy pokombinować.

5. Częstą przyczyną jest błąd sterownika któregoś z urządzeń, więc warto zajrzeć do Podglądu zdarzeń:
'Administrative Tools' –> 'Event Viewer': Ewentualnie poczytaj ten artykół http://www.howto.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=107
Skols
Dodano
18.09.2004 00:16:59
Poszperaj tu – http://www.centrumxp.pl/forum/search.php o "acpi", "zarzadzaniu energia" czy po prostu o "nie wylaczaniu" zaznaczajac aby szukal wszystkich slow a problem bedziesz mial mniejszy.
EL NINO
Dodano
18.09.2004 00:12:27
komar14
Dodano:
17.09.2004 23:07:42
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1