Problem z wykrywaniem dysku SATA
Cześć,
Posiadam płytę główną Soltek model SL–K890 Pro socket 939 , mam z tą płytą taki problem, otóź podłączyłem do płyty głównej dysk sata (Samsung HD120IJ) i teraz tak , pierwsze uruchomienie komputera dysk sata nie jest wykrywany przez Bios, następnie robię reset przyciskiem reset na obudowie, drugie uruchomienie komputera , dysk jest juź wykrywany i wszystko jest ok. Następnie źeby było śmieszniej uruchamiam system operacyjny (Windows Xp). Wykonuję zamknięcie systemu (wyłącz), komputer się wyłącza i kiedy go włączam dysk znowu nie zostaje wykryty, resecik na obudowie i dysk juź jest i tak w kółko. Oczywiście po wykryciu dysku wszystko jest ok, i komputer działa bez zarzutu. A mnie powoli wylatują włosy z głowy . Jeśli jest między Wami czarodziej który wie jak rozwiązać ten problem to proszę o pomoc, z góry dziękuję .
Posiadam płytę główną Soltek model SL–K890 Pro socket 939 , mam z tą płytą taki problem, otóź podłączyłem do płyty głównej dysk sata (Samsung HD120IJ) i teraz tak , pierwsze uruchomienie komputera dysk sata nie jest wykrywany przez Bios, następnie robię reset przyciskiem reset na obudowie, drugie uruchomienie komputera , dysk jest juź wykrywany i wszystko jest ok. Następnie źeby było śmieszniej uruchamiam system operacyjny (Windows Xp). Wykonuję zamknięcie systemu (wyłącz), komputer się wyłącza i kiedy go włączam dysk znowu nie zostaje wykryty, resecik na obudowie i dysk juź jest i tak w kółko. Oczywiście po wykryciu dysku wszystko jest ok, i komputer działa bez zarzutu. A mnie powoli wylatują włosy z głowy . Jeśli jest między Wami czarodziej który wie jak rozwiązać ten problem to proszę o pomoc, z góry dziękuję .
Odpowiedzi: 7
Właśnie podłączyłem inny dysk WD 120 GB i na razie , ani raz "nie znikł" :)
Dam jeszcze znać co i jak :)
Dam jeszcze znać co i jak :)
Bios płyty głównej juź zaktualizowałem do najnowszej wersji.
To najpierw trzeba sprawdzić dysk.
Moźe jeszcze wgranie najnowszego biosu do płyty rozwiąźe problem.
Moźe jeszcze wgranie najnowszego biosu do płyty rozwiąźe problem.
Sterowniki nie mają tutaj nic do znaczenia , poniewaź dysk z poziomu biosu nie jest wykrywany, tzn raz jest a raz nie tak jak opisałem to powyźej. Kabelek zmieniałem , dysku na razie nie mam innego.
Sterowniki sata zainstalowane.
Zmień kabel sygnałowy sata.
Sprawdź dysk na innym kompie.
Moźliwe uszkodzenie kontrolera sata.
Zmień kabel sygnałowy sata.
Sprawdź dysk na innym kompie.
Moźliwe uszkodzenie kontrolera sata.
... tak zmieniałem interfejsy ATA1 i ATA2 identyczny efekt.
Autodetekcja w biosie i zapisanie ustawień ?
Coś z portem SATA na płycie gł.
Zmieniałeś ?
Coś z portem SATA na płycie gł.
Zmieniałeś ?
Strona 1 / 1