Problem z wykryciem zintegrowanej c–medii
Mam problem ze zintegrowaną kartą muzyczną cmi8738.Problem w tym źe system wogule niewidzi tej karty a gdy odpalam sterowniki(orginalne dołączone do płyty głównej)to instalator muwi źe niemam tej karty.Zainstalowałam drivery w trybie awaryjnym i po ponownym uruchomieniu komputer się restartował dopuki niewyłączyłam urządzenia w menedzerze urządzeń.Jóź brak mi pomysłów
Odpowiedzi: 19
Wcisneli mi chłam nie raz .Za pierwszym razem dostałam nową płytę główną i której wogule niemogłam odpalić a do biosu wchodziłam z godzinę(powarznie)aź padła.Wymienili mi ją na tą no ale tu teź są problemy.
Wcisneli mi chłam nie raz .Za pierwszym razem dostałam nową płytę główną i której wogule niemogłam odpalić a do biosu wchodziłam z godzinę(powarznie)aź padła.Wymienili mi ją na tą no ale tu teź są problemy.
Byłam dziś w serwisie ale innym i teź tak myślę źe opinia innego serwisu lub ekspertyza płyty coś pomoźe.Ale puki co muszę czekać,co jeszcze mogę zrobić waszym zdaniem.
Coś mu się pomyliło.
Weź technika komputerowego z innego serwisu,niech zobaczy i Ci opisze na papierze ten problem ma być imie i nazwisko i pieczątka serwisu.
Później idz z tym do gościa i pogadaj,niech nie leci w kulki tylko ewentualna wymiana płyty głównej i zwrot kosztów.
Albo faktycznie idz z kimś kto się zna na kompach i zrób raban,postrasz rzecznikiem i źe opiszesz problem w lokalnej telewizji ,gazecie itp, źe nie wywiązuje się z gwarancji i cenniki ma z kosmosu.
Weź technika komputerowego z innego serwisu,niech zobaczy i Ci opisze na papierze ten problem ma być imie i nazwisko i pieczątka serwisu.
Później idz z tym do gościa i pogadaj,niech nie leci w kulki tylko ewentualna wymiana płyty głównej i zwrot kosztów.
Albo faktycznie idz z kimś kto się zna na kompach i zrób raban,postrasz rzecznikiem i źe opiszesz problem w lokalnej telewizji ,gazecie itp, źe nie wywiązuje się z gwarancji i cenniki ma z kosmosu.
Ich chyba niewiele obchodzi.Robili mi to nie raz za darmo i powiedzieli źe to ja coś knoce.Moim zdaniem jest coś z biosem i oni dobrze wiedzą ale niechcą się przyznać.
viola–30:Powiedział źe owszem ale chce 1000 zł i co ty na to?
Niech się wali.. za taką sumę, to... lepiej nie komentować.
Zresztą powinien ci to zrobić w ramach gwarancji.
Powiedz, źe zgłosisz ich do rzecznika praw konsumenckich... moźe ich coś to nauczy ;P
Powiedział źe owszem ale chce 1000 zł i co ty na to?
TO
Jak nic zaproś gościa z tego serwisu i niech Ci to zrobi.
Jak nic zaproś gościa z tego serwisu i niech Ci to zrobi.
System powinien automatycznie wykryć urządzenie ale i w tym przypadku jej nie wykrył.Instalowałam stery ale i tak mi muwił źe niema takiej karty.W serwisie niechcą zaakceptować reklamacji co więc mam robić.....
To robisz tak.
Odinstaluj aplikacje do karty muzycznej.
Wchodzisz w menadzer urządzeń i odinstalowujesz wszystko co dzwięk restart kompa i jak zacznie instalować stery to daj na wszystko ANULUJ,jak zrobi to automatycznie to tak ma być.
Wkładasz płyte CD do napędu od płyty głównej,odpala się menu i instalujesz tylko stery do karty muzycznej restart kompa i zobacz.
Jak nic robisz co wyźej i pobierasz ster dokładnie do twojwj karty i systemu,rozpakowujesz go tam gdzie masz system i instalujesz i zobacz.
http://www.cmedia.com.tw/e_download_01.htm
Jak nic zaproś gościa z serwisu i niech Ci to zrobi.
Odinstaluj aplikacje do karty muzycznej.
Wchodzisz w menadzer urządzeń i odinstalowujesz wszystko co dzwięk restart kompa i jak zacznie instalować stery to daj na wszystko ANULUJ,jak zrobi to automatycznie to tak ma być.
Wkładasz płyte CD do napędu od płyty głównej,odpala się menu i instalujesz tylko stery do karty muzycznej restart kompa i zobacz.
Jak nic robisz co wyźej i pobierasz ster dokładnie do twojwj karty i systemu,rozpakowujesz go tam gdzie masz system i instalujesz i zobacz.
http://www.cmedia.com.tw/e_download_01.htm
Jak nic zaproś gościa z serwisu i niech Ci to zrobi.
viola–30:Kiedyś kiedy miałam taki problem postanowiłam źe kupie sobie normalną kartę muzyczną sound blaster live ale po włoźeniu karty takźe system jej niewidział.Wydaje mi się źe jest coś z portami pci.
Bo do SB Live trzeba zainstalować sterowniki załączone dodawane do karty dźwiękowej na płycie CD.
Kiedyś kiedy miałam taki problem postanowiłam źe kupie sobie normalną kartę muzyczną sound blaster live ale po włoźeniu karty takźe system jej niewidział.Wydaje mi się źe jest coś z portami pci.
Karta jest na 100% dobra.Były jóź z nią takie problemy w biosie jest włączona i na płycie jest ustawiona na enabled.Program EVEREST Home Edition pokazuje źe owszem cmedia jest ale niema portu wejścia i wyjścia.Płyta jest na gwarancji ale serwis muwi źe płyta jest dobra i źe ja nieumiem wgrywać sterowników.
Czy muzyka kiedyś ze zintegrowanej karty chodziła,bo z komunikatu wychodzi źe nie ma chipa do muzyki.
Sprawdz tym programem co na płycie masz.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
Moźliwe źe chip odpowiedzialny za muzyke na płycie został uszkodzony i dlatego ten komunikat.
Jak tak trzeba kupić karte PCI muzyczną.
Zrób reset biosu na defaults i ustaw co trzeba.
Sprawdź jeszcze moźe jakieś zworki trzeba przestawić i włączyć dodatkowe opcje w biosie.
Poczytaj ksiąźke do płyty głównej.
Sprawdz tym programem co na płycie masz.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
Moźliwe źe chip odpowiedzialny za muzyke na płycie został uszkodzony i dlatego ten komunikat.
Jak tak trzeba kupić karte PCI muzyczną.
Zrób reset biosu na defaults i ustaw co trzeba.
Sprawdź jeszcze moźe jakieś zworki trzeba przestawić i włączyć dodatkowe opcje w biosie.
Poczytaj ksiąźke do płyty głównej.
Uruchamiam instalator cmedii i wyświetla się informacja–Can not find audio chip.Sterownik jest dobry(dołączony był do płyty)zresztą próbowałam róznych sterów i nic.
Płyta 7via1 karta w biosie włączona.Próbowałam jóź wszystkiego i dalej jej system niewykrywa.
Jaka masz plyte glowna ? Karta WŁĄCZONA w BIOSie ?
Myślisz źe nieprubowałam ja pobrałam jóź stery z tej strony i nic.Komp za kaźdym razem się restartuje
Naprawde trudno wyszukac jakies stery do tej karty ? http://drivers.soft32.com/driver/download–CMedia_8738–24620.html
W BIOSie karta zalaczona ?
W BIOSie karta zalaczona ?
Strona 1 / 1