Problem z wykresem w Exelu

W Exelu 2000 bo taki mam nie moge sobie poradzić z wykresem
Sprawa ma się tak:
–po pierwsze na wykresie są na osi x lata od 1963–81 wszystko gra
–po druge na osi igrek mają być miejsca zajęte przez uczestników w poszczegulnych latach
i tu jest problem
jak podstawiam do kaźdego roku zajęte miejsca (np 1; 7; 10; 3; 5; itd) to na osi y największe miejsce czyli pierwsze ma najniszą wartość 1 najmiejszy supek a najgorsze mają największą wartość największy supek 10 itp
chce źeby na osi y dał się jakoś zrobić źe maksymalna wartość wynosi 1 a minimalna np 20 ale to samo przeczy za siebie
Musi to być tak zrobione źeby najmiejsza wartość miała najwyźszy słupek JAK TO ZROBIĆ POMOCY
Nie interesują mnie wartośći ujemne bo miejsca wygranych nie są w minusie
nie interesuje mnie rozwiązanie osi x u gury a wartości w duł bo to dziwnie wygląda tak juź prubowałem

Musi wyglądać to tak jak na podjum pierwszy drugi trzeci i coraz niźej
Moźe trzeba napisaćjakąś formułę dla tabelki ale ja tego nie potrafię

POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY POMOCY

Odpowiedzi: 2

Wykres, który chcesz zrobić nie nic wspólnego ze statystyką, lecz jest moźliwy do wykonania przy małym oszustwie :cry: .
Aby otrzymać odwrotne słupki (mała wartość najwyźszy słupek) naleźy do wykresu uźyć:
Oś x: lata;
Oś y: stała wartość minus suma miejsc w kolejnym roku.
(Wartość stała musi być większa niź największa suma miejsc). Następnie ukryć orginalne wartości osi y: np. zmienić kolor czcionki na kolor tła i Wprowadzić własne wartości na polach tekstowych. :idea:
Anonymous
Dodano
11.04.2004 01:13:49
Z tego co mi wiadomo to się tak nie da.
Pyton_000
Dodano
06.04.2004 20:07:56
Anonymous
Dodano:
06.04.2004 05:55:07
Komentarzy:
2