problem z winxp
Mam problem z Windowsem XP. Bardzo czesto zawiesz sie przy zamykaniu i praktycznie zawsze (nawet jak sie uda go normalnie zamknac) wlacza sie skandisk przy uruchamianiu. Nie mam pojecia w czym lezy problem, wirusa nie mam, dysk jest bez bledow.
Ponadto w zakladce procesy jest bardzo duzo jakis roznorodnych procesow pouruchamianych, ktore nie mam pojecia do czego sluza. Mozna to gdzies sprawdzic?
Ponadto w zakladce procesy jest bardzo duzo jakis roznorodnych procesow pouruchamianych, ktore nie mam pojecia do czego sluza. Mozna to gdzies sprawdzic?
Odpowiedzi: 13
W takim razie i "chkdsk d: /r" i "chkdsk c: /r".
skanuje najpierw D bo tam jest zainstalowany Xp a potem C
Zalacza sie prawdopodobnie dlatego, ze wczesniej przerwales mu skanowanie po bledzie.
Uruchom komputer z plyty XP, wejdz do konsoli odzyskiwania i z linii polecen wpisz mu "chkdsk d: /r". Bo chyba skanuje Ci D: ?
Uruchom komputer z plyty XP, wejdz do konsoli odzyskiwania i z linii polecen wpisz mu "chkdsk d: /r". Bo chyba skanuje Ci D: ?
nie wiem dlaczego wiesza Ci się XP bo cięźko tak na odległość zgadnąć i skoro po wadliwym zamknięciu włącza się checkdisk to jakiś powód musi być. Moźe tak zajrzyj w logi checkdiska.
Loga checkdiska podgląda się w Dzienniku Zdarzeń:
Start >>>Uruchom >>> eventvwr
Powinno to figurować w sekcji Application pod Winlogon z numerkiem wydarzenia 1001. Moźe tam coś będzie pokazane.
A jeźeli system został poprawnie zamknięty a checkdisk się uruchamia to juź nie jest zdrowy objaw.Zwykle moźe być to skutkiem ubocznym wyłączenia Windows File Protection lub nieprawidłowych wpisów w rejestrze. Naleźy przeglądnąć rejestr czy aby nie ma wpisów odpowiedzialnych za startowanie checkdiska:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsNTCurrentVersionWinlogon
SFCScan – Ta wartość powinna być ustawiona na zero. Jeśli jest tam 1 to skan będzie się pojawiał za kaźdym startem sysa.
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession Manager
BootExecute – Jest to wartość REG_MULTI_SZ zawierająca spis komend egzekwowanych w trakcie bootowania systemu. Domyślnie jest tam: autocheck autochk *
Jeśli są zaplanowane checkdiski to ta wartość zawiera duźo wejść do wielu komend. Kliknij więc na BootExecute prawym i wybierz Modify. Wykasuj z okienka wszystkie inne linie (o ile będą) prócz autocheck autochk *. Jeśli nie chcesz mieć źadnych skanów to skasuj wszystkie wejścia autocheck.
Sprawdź czy aby przypadkiem nie ma tam czegoś takiego: autocheck autochk /f *, bo to powoduje źe skan zawsze będzie się dokonywał wraz ze startem systemu.
UWAGA!! Do zastosowania tylko i wyłącznie w szczególnym przypadku kiedy to checkdisk uruchamia się w kółko po normalnym zamknięciu systemu.
Loga checkdiska podgląda się w Dzienniku Zdarzeń:
Start >>>Uruchom >>> eventvwr
Powinno to figurować w sekcji Application pod Winlogon z numerkiem wydarzenia 1001. Moźe tam coś będzie pokazane.
A jeźeli system został poprawnie zamknięty a checkdisk się uruchamia to juź nie jest zdrowy objaw.Zwykle moźe być to skutkiem ubocznym wyłączenia Windows File Protection lub nieprawidłowych wpisów w rejestrze. Naleźy przeglądnąć rejestr czy aby nie ma wpisów odpowiedzialnych za startowanie checkdiska:
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsNTCurrentVersionWinlogon
SFCScan – Ta wartość powinna być ustawiona na zero. Jeśli jest tam 1 to skan będzie się pojawiał za kaźdym startem sysa.
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSession Manager
BootExecute – Jest to wartość REG_MULTI_SZ zawierająca spis komend egzekwowanych w trakcie bootowania systemu. Domyślnie jest tam: autocheck autochk *
Jeśli są zaplanowane checkdiski to ta wartość zawiera duźo wejść do wielu komend. Kliknij więc na BootExecute prawym i wybierz Modify. Wykasuj z okienka wszystkie inne linie (o ile będą) prócz autocheck autochk *. Jeśli nie chcesz mieć źadnych skanów to skasuj wszystkie wejścia autocheck.
Sprawdź czy aby przypadkiem nie ma tam czegoś takiego: autocheck autochk /f *, bo to powoduje źe skan zawsze będzie się dokonywał wraz ze startem systemu.
UWAGA!! Do zastosowania tylko i wyłącznie w szczególnym przypadku kiedy to checkdisk uruchamia się w kółko po normalnym zamknięciu systemu.
No dobra, podalem Co chcieliscie ale czy ktos wie dlaczego za kazdym uruchomieniem kompa wlacza mi sie scandisk???
http://forums.anandtech.com/messageview.aspx?catid=32&threadid=1424944&enterthread=y
jako przykładowa sugestia z 100000d1 związana.
jako przykładowa sugestia z 100000d1 związana.
No dobra znalazlem, jest kilka bledow tylko ze znow nie wiem jak ka mam to przeedstawic:(
Chodzi Ci o kategorie, zdarzenie czy opis?
np mam cos takiego: Typ: blad; Zrodlo: system error; Kategoria: (102); Zdarzenie: 1003,
Opis: Kod błędu 100000d1, parametr 1 bac0d312, parametr 2 00000002, parametr 3 00000000, parametr 4 bac0d312.
Chodzi Ci o kategorie, zdarzenie czy opis?
np mam cos takiego: Typ: blad; Zrodlo: system error; Kategoria: (102); Zdarzenie: 1003,
Opis: Kod błędu 100000d1, parametr 1 bac0d312, parametr 2 00000002, parametr 3 00000000, parametr 4 bac0d312.
grzechura:Bobi_robert:
Nie podales informacji o bledach zawarte w Podgladzie zdarzen
A moglbys mi napisac dokladnie o co chodzi bo ja niestety nie za bardzo sie orietuje???
Wiec albo Uruchom :arrow: Eventvwr.msc
Albo PPM Moj komputer/Zarzadzaj/Podglad zdarzen
Po lewej system i po prawej postaraj sie przedstawic informacje o bledach zaznaczonych X
Bobi_robert:
A moglbys mi napisac dokladnie o co chodzi bo ja niestety nie za bardzo sie orietuje???
Mozna zamknac:
JUSCHED.exe >>> Sun Java ale proces nie potrzebny
Reszta procesów jest ok
JUSCHED.exe >>> Sun Java ale proces nie potrzebny
Reszta procesów jest ok
oto moje procesy
za mało danych, napisz swój konfig i moźe wklej tutaj te procesy
grzechura:Ponadto w zakladce procesy jest bardzo duzo jakis roznorodnych procesow pouruchamianych, ktore nie mam pojecia do czego sluza. Mozna to gdzies sprawdzic?
Pochwal sie screen'em z task menagera albo najlepiej logiem z HJT
Logi podgladu zdarzen obrazuja cos konktetnego ??
Strona 1 / 1