Problem Z WinXP i kartą grafiki
Witam, mam Win XP i kartę graficzną Gainward GForce FX5600 Ultra 2. Nigdy nie miałem z nią źadnych problemów, do wczoraj, kiedy to przeinstalowałem Windowsa (bez odinsytalowywania poprzedniej wersji) i system przestał widzieć poprawnie moją kartę. We właściwościach zaawansowanych, w zakładce karta graficzna jest napisane "brak". Instalowałem sterowniki (juź sprawdzone i nowe) i nic. W dalszym ciągu "brak". W dodatku niechcący wyłączyłem ją z profilu sprzętowego po czym zrestartowałem kompa. I nic. Nie mogę normalnie włączyć kompa, bo grafika się nie loguje i ekran jest czarny jak noc. Chyba źe podczas bootowania poproszę by wgrano "ostatnią działającą konfigurację", to wtedy jest ok. Ale jest to odrobinę kłopotliwe, bo trzeba to robć przy kaźdym restarcie kompa. Proszę o pomoc.
Odpowiedzi: 6
Jak karta jest agpx4 to płyta automatycznie ustawia się w ten tryb pracy 8x jest wtedy nie dostępne.
Jakie sygnały daje komputer?
Jakie sygnały daje komputer?
dre4ms:Kurcze, nie spotkałem się jeszcze z taką opinią, źe AGPx8 nic nie daje a czasem nawet szkodzi. A to pewnie dlatego, źe jestem zielony :) Moźe mi powiedzieć dlaczego tak twierdzisz. Byłbym bardzo zobowiązany gdybyś mi powiedział. Wiedział bym wówczas jak bardzo straciłem kupując kartę obsługującą ten standard :)
Dzięki. A Twoją radę zweryfikuję natychmiast jak wrócę do domu. Chyba, źe ktoś jeszcze ma jakieś sugestie ?
Pozdro.
Źle mnie zrozumiałeś, poprostu jeśli coś się tworzy na siłę to później bywa róźnie. AGPx8 praktycznie nic nie daje, moźe 1–2% wzrost wydajności, czyli nic. Kupiłeś kartę na AGPx8 bo teraz praktycznie wszystkie karty są w tym standardzie:) Często przy problemach związanych z kartą graficzna dobrze jest w biosie zmniejszyć AGP, a napewno nie odczujesz spadku wydajności, a być moźe wyeliminujesz "sprawcę".
Kurcze, nie spotkałem się jeszcze z taką opinią, źe AGPx8 nic nie daje a czasem nawet szkodzi. A to pewnie dlatego, źe jestem zielony :) Moźe mi powiedzieć dlaczego tak twierdzisz. Byłbym bardzo zobowiązany gdybyś mi powiedział. Wiedział bym wówczas jak bardzo straciłem kupując kartę obsługującą ten standard :)
Dzięki. A Twoją radę zweryfikuję natychmiast jak wrócę do domu. Chyba, źe ktoś jeszcze ma jakieś sugestie ?
Pozdro.
Pozdro.
1. Włącz AGPx4 w biosie (x8 jak wiadomo nic nie daje), a w skrajnych przypadkach nawet szkodzi:)
2. Rozpakuj najnowsze sterowniki do katalogu i zainstaluj je ręcznie z menadźera urządzeń.
2. Rozpakuj najnowsze sterowniki do katalogu i zainstaluj je ręcznie z menadźera urządzeń.
Zrobiłem tak, bo tak właśnie mi przyszło do głowy, ale komp się nie chce uruchomić. Bios wydaje serię pisków i nic... Karta, którą wkładałem to Geforce 2 Ti 64MB AGPx4. Właściwa ma AGPx8. Moźe to jest przyczyna tych pisków.
Sugeruję coś takiego: poźycz od kogoś kartę grficzną (inną od tej którą masz) i włóź ją do kompa. System podczas uruchamiania powinien ją wykryć. Nie musisz do niej instalować nawet sterowników, zamknij system i włóź spowrotem swoją kartę.