Problem Z WinXP i kartą grafiki

Witam, mam Win XP i kartę graficzną Gainward GForce FX5600 Ultra 2. Nigdy nie miałem z nią źadnych problemów, do wczoraj, kiedy to przeinstalowałem Windowsa (bez odinsytalowywania poprzedniej wersji) i system przestał widzieć poprawnie moją kartę. We właściwościach zaawansowanych, w zakładce karta graficzna jest napisane "brak". Instalowałem sterowniki (juź sprawdzone i nowe) i nic. W dalszym ciągu "brak". W dodatku niechcący wyłączyłem ją z profilu sprzętowego po czym zrestartowałem kompa. I nic. Nie mogę normalnie włączyć kompa, bo grafika się nie loguje i ekran jest czarny jak noc. Chyba źe podczas bootowania poproszę by wgrano "ostatnią działającą konfigurację", to wtedy jest ok. Ale jest to odrobinę kłopotliwe, bo trzeba to robć przy kaźdym restarcie kompa. Proszę o pomoc.

Odpowiedzi: 20

brtx:
Hej.
A moze masz wlaczona opcje akceleracji grafiki? w dxdiag sparwdz to :)

dre4ms:
Sprawdz sam

Przecieź masz napisane
cytat z Twojego screen'a :"System uźywa rodzajowego sterownika video. Zainstaluj sterownik wideo dostarczany przez producenta sprzętu"
Tak więc uźyj deinstalatora dla kart Nvidii – coby się śmieci pozbyć i próbu instalować od nowa. Ew. jesli opcja przywracania systemu aktywna uźyj jej i przywróc datę kiedy Ci wszystko chodziło
Seeker
Dodano
06.02.2004 12:11:08
Miałem ten sam proble tylko z inną kartą graficzną i w moim wypadku pomógł forma.

berkley@poczta.fm
Anonymous
Dodano
06.02.2004 09:37:31
szamas:
jak poradzić sobie z hasłem administratora z XP, są jakieś programiki ?? – jeszcze raz proszę o odpowiedź na mój mail ( zengar@poczta.fm )

Chyba się trochę zgubiłeś. No, ale cóź trudno... Wszystko zaleźy od modów.
Pa.
dre4ms
Dodano
27.01.2004 11:11:12
jak poradzić sobie z hasłem administratora z XP, są jakieś programiki ?? – jeszcze raz proszę o odpowiedź na mój mail ( zengar@poczta.fm )
Anonymous
Dodano
27.01.2004 09:56:27
Nic nie dało. Potem jeszcze raz próbowalem z powyźszymi opcjami i znowu nic.
Mimo to wszystkim bardzo dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam:)
dre4ms
Dodano
27.01.2004 09:22:17
:arrow: Zainstaluj Drivery Via 4 in 1,
moźe to coś da :?:

:arrow: http://www.viaarena.com/?PageID=300
McScr@by
Dodano
27.01.2004 02:43:20
MSI–KT4V (MS–6712(v1.X))
Sorry za to powyźej ale nie zauwaźylem, źe się nie zalogowalem.
dre4ms
Dodano
27.01.2004 02:11:37
MSI–KT4V (MS–6712(v1.X))
Sorry za to powyźej ale nie zauwaźylem, źe się nie zalogowalem.
dre4ms
Dodano
27.01.2004 02:11:37
Ziomek miał identyczny problem jakiś czas temu,
rozwiązaniem okazała się instalacja kompletu nowych sterowników do pł.głównej ( w szczególności AGP ).
Podaj jeszcze info jaka to pł.główna.
McScr@by
Dodano
27.01.2004 01:25:17
Próbowalem przez Panel Sterowania––>Dodaj nowy sprzęt i wyszło z tego to:
Spróbowałem dodać nowy sprzęt kreatorem ale jak dałem "z dysku" i znalazlem plik "nv4_disp.inf" w lokacji "C:/Nvidia/Win2KXP/52.16/nv4_disp.inf" to po wciśnięciu OK nie pokazal się na liście źaden sprzęt. Kompletnie pusto, tak jakby plik *.inf nic nie zawierał.

Probuję teraz tą komendą. Ale nic z tego nie wyszło chyba. Wyrzuciło jakiś komunikat o ochronie plików systemowych i poprosiło o płytkę WinXP. Włoźyłem. Zaczęło ją mielić, dysk coś cały czas szperał, a po 5 imnutach wszystko ustało i cisza.... Pora na ostatnie sugestie....
dre4ms
Dodano
26.01.2004 22:54:08
Panel Sterowania dodawanie nowego sprzętu?
"Dodaj sprzęt" – moźe w ten sposób. Spróbuj uzyć teź komendy sfc, z konsoli. Start ––> Uruchom: cmd, wpisujesz sfc /scannow
M.a.R.e.K
Dodano
26.01.2004 22:21:33
W medźerze urządzeń w ogóle nie mam takiego urządzenia jak karta graficzna :) Masakra !! A w zakladzce karty we wlaściwościach wyświetlania mam to co widać na screenach powyźej. Żadnej opcji przywracania sterów.
dre4ms
Dodano
26.01.2004 22:18:10
Chyba Ci juź nic nie pozostało tylko format. A w menadźerze urządzeń w zakładce Karty graficznej masz opcję przywróć sterownik, czy moźesz to kliknąć? Jeśli nie pomoźe to juź tylko BootCD i reinstall.
M.a.R.e.K
Dodano
26.01.2004 22:10:04
No i nic :( ***. Zainstalowałem DirectX w wersji 9b i jeśli chciałbym znów dac screeny to byłyby to te same :) Spróbowałem dodać nowy sprzęt kreatorem ale jak dałem "z dysku" i znalazlem plik "nv4_disp.inf" w lokacji "C:/Nvidia/Win2KXP/52.16/nv4_disp.inf" to po wciśnięciu OK nie pokazal się na liście źaden sprzęt. Kompletnie pusto, tak jakby plik *.inf nic nie zawierał. Odchodze od zmysłów. Proszę o ostatnie sugestie przed formatowaniem :) A moźe to nie ten *.inf ? Ktos wie, o który chodzi i gdzie ewentualnie miałbym go szukać oprócz lokacji, w której rozpakowały się stery Nvidii ?
dre4ms
Dodano
26.01.2004 22:05:52
Poprostu rozpakuj sterowniki do katalogu i ręcznie z menadźera urządzeń zainstaluj ...
DirectX'a moźesz teź przeinstalować.
HEHE, jak to słodko wygląda, (1Hz) :lol:
M.a.R.e.K
Dodano
26.01.2004 21:32:25
Instalowales stery w trybie awaryjnym??

Reinstaluj moze DX–a...
brtx
Dodano
26.01.2004 21:29:06
Sprawdz sam :)
dre4ms
Dodano
26.01.2004 21:23:55
Hej.
A moze masz wlaczona opcje akceleracji grafiki? w dxdiag sparwdz to :)
brtx
Dodano
26.01.2004 21:17:38
Hmm. Zrobiłem jak proponowano. Włoźylem inna kartę (GForce 2TI 64). System ruszył. Ponownie włoźyłem kartę pierwotną AGP na auto i o dziwo ruszył. Czyli nie trzeba juź startować z ostatnia dobrą konfiguracją. O tyle dobrze. Ale nadal (pomimo odinstalowania poprzedniej wersji sterowników i zainstalowania nowej) system widzi karte graficzną jako "brak". W załączeniu przesyłam screeny. Sprawdzę jeszce tą ewentualność:
W ostatniej dobrej konfiguracji, zainstaluj sterowniki do AGP.

Po wypróbowaniu powyźszej alternatywy równieź nic nie pomogło. Jestem o krok od zainstalowania świeźego systemu :)
dre4ms
Dodano
26.01.2004 20:58:42
:arrow: Sprawdz poprawność mocowania karty w slocie.
:arrow: Sprobuj w biosie ustawić AGP na Auto.
:arrow: W ostatniej dobrej konfiguracji, zainstaluj sterowniki do AGP.
McScr@by
Dodano
26.01.2004 17:43:39
dre4ms
Dodano:
26.01.2004 11:41:15
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2