problem z winda XP

mam taki problerm kumpel kupil sobie kompa nowke z dyskiem samsynga 80G, oczywiscie kolesie nie porobili mi partycji nic kompletnie tylko zlozyli, wzielem dyskietke startowa windy98 i zrobilem partycje fdiskiem tam juz byl problem bo nie dzielil prawidlowo ale wkoncu podzielilem na C i na D dysk C dalem 11GB a reszt dtsk D . Potem zformatowalem obie partycje i zaczynam instalowac winde xp leci fajnie do momentu jak sa trzy zapytani wcisnac ENTER lub wcisnac R lub tam cos jeszcze, ja wciskam Enter zeby instalowac windowasa XP a tu wyskakuje komunikat ze nie wykryl dyskow sprawdz dyski itd.... i nacisnij F3 aby uruchomic ponownie komputer i tak wkulko co jest przyczyna ???
acha jeszcze jedno jak robilem partycje fdiskiem to mi wykryl tylko ze tysk ma 11GB to zrobilem 10GB na C a reszte wrzucilem na D pokazalo koncowke ale jak robilem format to wyszlo 68GB nie weim co sie dzieje z tym

Odpowiedzi: 3

Kornick26:
Windiows 98 nie obsługuje dysków więkrzych niź 20gb.......

Dalej juź nie czytałem, bo pewnie taki sam zestaw odkryć.

Bądź łaskaw i oświeć mnie skąd taką informację uzyskałeś?
Rebe
Dodano
04.03.2006 15:08:53
Windiows 98 nie obsługuje dysków więkrzych niź 20gb dlatego Microsoft wydał Windowsa 98se to po pierwsze, a po drugie to najlepiej skasuj zrobione partycje fdiskiem (dysk powinien wyglądąć jak po zakupie–czysty bez partycji).Następnie spróbuje zainstalować
Windows XP Pro powinno być dobrze. Najlepiej korzystać z programu do tworzenia partycji który mamy podczas instalacji windy XP. Tak jak powiedzial kolega źe fdisk w Win98 strasznie się krzaczy przy próbie tworzenia partycji na duźych dyskach i jest to nie zaprzeczalna prawda. Pozdrawiam Kornick26waw ! :)
Guest
Dodano
04.03.2006 13:27:33
ile razy pisać o tym trzeba?
Fdisk z w98 jest "walnięty" – jeźeli chcesz z niego korzystać przy zakłądaniu partycji na dysku większym niz 64GB to podział musi być prowadzony w %, a nie MB. Oczywiściem ozan w sieci znaleźć poprawioną wersję tego narzedzia, ale to trzeba znowu poszukać w archiwum np.
Inna sprawa to to dlaczego w ogóle uźywać czegoś innego niź to czym instalator XP dysponuje?

W sumie dwa retoryczne pytania do Autora, który do archiwum nawet nei zajrzał.
Rebe
Dodano
04.03.2006 09:48:28
malecki
Dodano:
04.03.2006 08:51:34
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1