problem z win xp pro

witam
mam powazny problem z windowsem.tuz po uruchomieniu kompa sprawdzam podglad zdarzen.i codziennie dzien w dzien widnieja tam dwa bledy acpi o nastepujacej tresci:
"AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x71), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 – 0x71. To moźe prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej."
zauwazylem takze ze dokladnie po godzinie (+–3 sek. :))pojawia sie ostrzezenie pt.disk o tersci:
"Sterownik wykrył, źe urządzenie DeviceHarddisk0DR0 przewidziało swoją przyszłą awarię. Natychmiast utwórz kopię zapasową danych i zamień dysk twardy. Błąd moźe wystąpić w najbliźszym czasie."
i tak jest codziennie.czy te dwie rzeczy moga byc ze soba powiazane?dodam jeszcze za czasami po uruchomieniu kompa wyskakuje mi blad STOP:c000021a.
z gory dzieki za pomoc!

Odpowiedzi: 3

Wiem, źe to niegrzecznie, zwłaszcza w święta. ja zrobiłem tak: Wpisałem w googlach słowo "ACPI" i kliknąłem "ENTER" wywaliło mi coś takiego:
Wyniki 1 – 10 spośród około 5,560 w języku Polski dla zapytanie ACPI. (Znaleziono w 0.12 sek.)
Wesołych Świąt i przyjemnej lektury.
izydor
Dodano
12.04.2004 11:50:21
ok, a moglby mi ktos napisac skad moge sie dowiedziec wiecej o acpi bo jestem w tym totalnie zielony :)najlepiej zeby to bylo po polskiemu :) z gory dzieki
muniek
Dodano
12.04.2004 00:55:26
ACPI–Standard zarzadzania energia ktory znacznie zwieksza mozliwosci APM.Ulepszenie polega na tym ze w ACPI to system zarzadza energia a nie Bios i kontroluje doplyw energi do poszczegolnych urzadzen.
Dzieki temu komputer nie wylacza sie przy wyswietlaniu prezentacji co moglo sie zdarzyc przy korzystaniu tylko z APM.Uzytkownik sam ustala w systemie w systemie operacyjnym kiedy urzadzenia takie jak np:dysk twardy czy CD–ROM sa wlaczane czy wylaczane.ACPI zostaje uaktywnione tylko raz podczas instalacji systemu. Windows wykrywa czy Bios jest zgodny z ACPI. Jezeli chcesz wiedziec wiecej to szukaj na www.acpi.info
Jejku ale sie rozpisalem moze to ci cos wyjasni.
Pozdrawiam swiatecznie.
Stylowy
Dodano
11.04.2004 13:54:11
muniek
Dodano:
10.04.2004 11:17:55
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1