Problem z wentylatorem NeonColler 7

Mam pewien problem, zakupilem otatnio wentylator NeonColler 7 Gigabyte'a no i po wlaczeniu zasilania mija kilka sekund i zasilacz sie wylacza... Podobno jest zabezpieczenie na plycie (Mercury KOB KT266A FDSX) ktore wylacza zasilacz gdy plyta nie wykryje wentylatora...W biosie patrzylem, nie ma opcji zeby wylaczyc to zabezpieczenie. Ktos mial juz podobne problemy? Wie jak to obejsc? Pozdrawiam...

Odpowiedzi: 12

To moze jeszcze zapytam: czy temperatura 47 stopni po 4 godzinach pracy dla procka Athlon XP 1700+ to duzo czy ok? Dzieki.
extrim
Dodano
23.02.2005 21:16:51
Zasilacz jest nowy, kupilem razem z wentylatorem. Testowalem tez na innym zasilaczu, testowalem inne wentylatory i okazuje sie ze moja plyta dziwnym trafem nie widzi zadnych wentylatorow ktore wolna sie kreca. Dzis wymienilem na pentagram'a i ruszyl. Dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam.
extrim
Dodano
21.02.2005 18:57:48
Sprawdz ten wentylator dokładnie i zobacz na rozstaw pinów we wtyczce wentyla,sprawdz jego działanie na innym zasilaczu.

Moźliwe źe zasilacz masz do kitu linia 12 V zasila napędy i dyski.
JNJN
Dodano
21.02.2005 10:17:01
Po wpieciu we wtyczke od zasilacza jest to samo, i to samo sie dzieje jak nie podlacze wentylatora wogole. Hmm...
extrim
Dodano
20.02.2005 23:53:40
JN:
Według mnie gdy dobra płyta główna i cooler nie powinno być problemu ze współpracą i działaniem.

Tylko muszę często czyścić, bo u mnie w przeciągu krótkiego czasu zbiera się tona kurzu (oczywiście niedosłownie) :)
Mrówek
Dodano
20.02.2005 19:01:32
Według mnie gdy dobra płyta główna i cooler nie powinno być problemu ze współpracą i działaniem.
JNJN
Dodano
20.02.2005 18:52:48
JN:
Podłączając wentylator o napięciu zasilania 12 V bezpośrednio do wtyczki Molex czyli zasilacza,jesteśmy ograniczeni zabezpieczeniami zasilacza i nie powodujemy spadku napięć zasilających płyte główną.

Wpinająć wentylator pod płyte główną w zaleźności od konstrukcji moźemy być naraźeni na niespodzianki typu zabezpieczenie napięciowe czy przeciąźeniowe lini 12 V na płycie,moźemy powodować spadek napięcia na liniach zasilających płyte główną, co w konsekwencji moźe powodować wylączenie zasilacza.Choć prawidłowo wentylatory powinny być na osobnym obwodzie zasilającym niezaleźnym od zasilania płyty.Moźliwe źe w gre wchodzi wbudowany w obwód mechanizm regulacji obrotów wentylatorów i on coś szwankuje.

Sprawny wentylator i sprawna płyta główna powinna spokojnie obsłuźyć z gniazda znajdującego się na płycie kaźdy wentylator komputerowy.

Ale moźliwe źe takie wymagania mogą dotyczyć markowych płyt głównych.

Abit AN7 i chłodzenie Thermaltake SilentBoost ;)
Chyba nie powinno być problemów :)
Mrówek
Dodano
20.02.2005 18:50:10
Podłączając wentylator o napięciu zasilania 12 V bezpośrednio do wtyczki Molex czyli zasilacza,jesteśmy ograniczeni zabezpieczeniami zasilacza i nie powodujemy spadku napięć zasilających płyte główną.

Wpinająć wentylator pod płyte główną w zaleźności od konstrukcji moźemy być naraźeni na niespodzianki typu zabezpieczenie napięciowe czy przeciąźeniowe lini 12 V na płycie,moźemy powodować spadek napięcia na liniach zasilających płyte główną, co w konsekwencji moźe powodować wylączenie zasilacza.Choć prawidłowo wentylatory powinny być na osobnym obwodzie zasilającym niezaleźnym od zasilania płyty.Moźliwe źe w gre wchodzi wbudowany w obwód mechanizm regulacji obrotów wentylatorów i on coś szwankuje.

Sprawny wentylator i sprawna płyta główna powinna spokojnie obsłuźyć z gniazda znajdującego się na płycie kaźdy wentylator komputerowy.

Ale moźliwe źe takie wymagania mogą dotyczyć markowych płyt głównych.
JNJN
Dodano
20.02.2005 16:05:05
Ukey:
Niewiem czemu ale wlasnie wentylatory powinno sie podpinac do zasilacza. Moze dlatego ze jak sie spali to nic nie uszkodzi itp.. ale watpie w to bo moze sie przegrzac cos (chyba ze wentylatory chlodzonce np. procesor podlaczy sie do plyty glownej a inne do zasilacza) Ale mimo wszystko moglbym prosic o wyjasnienie czemu lepiej podlanczas wentylatory do zasilacza :?:

Ja nie wiem ;)
Swojego coolera mam podłączonego do płyty głównej i działa bardzo dobrze ;)
Tylko ten jego hałas... przydało by się coś bardziej cichego :)
Mrówek
Dodano
20.02.2005 13:45:37
Niewiem czemu ale wlasnie wentylatory powinno sie podpinac do zasilacza. Moze dlatego ze jak sie spali to nic nie uszkodzi itp.. ale watpie w to bo moze sie przegrzac cos (chyba ze wentylatory chlodzonce np. procesor podlaczy sie do plyty glownej a inne do zasilacza) Ale mimo wszystko moglbym prosic o wyjasnienie czemu lepiej podlanczas wentylatory do zasilacza :?:
Ukey
Dodano
20.02.2005 12:34:23
Podlaczam do plyty, wentylator jest sprawny bo jak rusze na starym a pozniej przepne na ten nowy to dziala bez problemu. Zasilacz 300, nowy. Sprubuje z Ta przejsciowka. Dzieki!
extrim
Dodano
20.02.2005 12:30:17
Nie spotkałem takich zabezpieczeń i myśle źe nie ma,moźe markowe do OC.

Jak podłączasz wentylator, do płyty czy zasilacza,najlepiej jak moźna podłącz bezpośrednio do wtyczki zasilacza – uźyj przejściówki.

Sprawdz czy wentylator nie uszkodzony i działa.

Sprawdz kable i wtyczke moźe jakieś zwarcie,dajesz plus na minus i odwrotnie.

Za duźy pobór prądu przez wentylator i włącza się zabezpieczenie przeciąźeniowe zasilacza.

Moźe trzeba mocniejszy zasilacz.
JNJN
Dodano
19.02.2005 16:41:17
extrim
Dodano:
19.02.2005 15:17:00
Komentarzy:
12
Strona 1 / 1