Problem z WD 80GB SATA2

Witam

Kupiłem dzisiaj całego kompa z płytą główną Asus P4S800D–X i dyskiem WD 80GB Sata2 i mam problem, przy rozpoczęciu instalacji tuź przed zapytaniem na jakiej partycji zainstalować system XP lub teź jak ją podzielić pojawia mi się komunikat źe "komputer nie zawiera źadnego dysku" czy jakos tak. Bios widzi dysk bo pojawia się przy starcie kompa. Czy źeby uruchomic instalacje na tym dysku potrzebuje sterowników SATA z płyty od Płyty głównej? Jeźeli tak to gdzie moge znaleść takie sterowniki bo niemam w tej chwili dostępu do tej płyty, została u kuzyna któremu składałem ten komputer. Szukałem ich na stronie asusa ale nie znalazłem. Prosze o pomoc.

edit zapomniałem dodać ze dysk sformatowałem pod windowsem na innym kompie i nadal to samo

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 10

Przekopałem gąszcz tych sterowników i udało się :)
SiS Ride Driver zawiera w sobie plik który tworzy dyskietke ze sterownikami. Wcześniej nie przeglądałem wszystkiego, ale teraz wszędzie zajźałem i jest.

Dzieki chłopaki i dziewczyny o lie jakies były :wink:
jordan87
Dodano
09.02.2006 01:29:33
jordan87:
Jeźeli tak to gdzie moge znaleść takie sterowniki bo niemam w tej chwili dostępu do tej płyty, została u kuzyna któremu składałem ten komputer.

A umiesz czytac ze zrozumieniem :?: :wink:

Szukałem juz na stronie producenta ale niestety nic nie znalazłem.

Sorry :oops: niedoczytałem. Zobacz tutaj
wojtt
Dodano
09.02.2006 00:57:55
Jeźeli tak to gdzie moge znaleść takie sterowniki bo niemam w tej chwili dostępu do tej płyty, została u kuzyna któremu składałem ten komputer.

A umiesz czytac ze zrozumieniem :?: :wink:

Szukałem juz na stronie producenta ale niestety nic nie znalazłem.
jordan87
Dodano
09.02.2006 00:46:44
Dzisiaj kupiłes kompa i juz płytke ze sterami od płyty zgubiłeś?? Poszukaj w necie, od strony producenta moźesz zacząć.
wojtt
Dodano
09.02.2006 00:41:00
W tym problem ze niemam teraz tej płytki.
jordan87
Dodano
09.02.2006 00:32:50
To poszukaj na tej płycie sterowników do SATA, byc moze źe bedziesz musiał zintegrować je z płyta Windowsa.
wojtt
Dodano
09.02.2006 00:25:33
Nie widze na stronie SIS sterowników do SATA jest są tylko IDE
jordan87
Dodano
09.02.2006 00:20:51
Sterownik do SATA niekoniecznie jest dostarczany na dyskietce, na plycie CD powinien byc takowy w ktoryms z folderow. I wtedy sobie tworzysz dyskietke ze sterownikiem.
mettal
Dodano
09.02.2006 00:20:48
Z tego co pamietam nie było z płytą dyskietyki tylko płyta chociaź i tak nic by mi po niej nie przyszło bo w tym kompie nie ma Stacji FDD. A z tą opcją juz próbowałem, standardowo jest enabled chociaz próboałem tez disabled, niepomogło.
jordan87
Dodano
09.02.2006 00:06:16
Wejdz do biosu, zakladka Maina i sprawdz opcje OnChip SATA Controller, zobacz jaka tam jest opcja ustawiona, daj na Enabled, badz SATA i zobacz czy wykryje dysk, jesli nie to potrzebne beda sterowniki podane z dyskietki. Ta plyta z tego co pamietam jest na Chipsecie SIS, wiec i na stronie SIS'a ich poszukaj
mettal
Dodano
08.02.2006 23:56:02
jordan87
Dodano:
08.02.2006 23:38:41
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1