problem z vista i xp

witam.zastosowalem sie do zalecen w FAQ iustawilem ze jest widoczny loader mojego Xp na poczatku uruchamiania kompa ale chyba cos zle ustawilem ze sciezka ntldr bo jak klikne wczesniejsza wersja systemu to wywala mi blad ze brak loadera zebym wlozyl cd restart i repair. wpisalem w cmd [color=red]bcdedit.exe -set {ntldr} path \ntldr[/color]. ale sie zastanawiam czy tak mialem to wpisac czy tam gdzie path\ntldr mialem wpisac sciezke do jakiegos pliku. Viste mam na C: a Xp na G:

Odpowiedzi: 6

Wspomniane [i][b]y:[/b][/i] masz zamienić na [b][i]c:[/i][/b] ;-)
Anathema
Dodano
07.08.2007 09:32:40
Viste mam na C: wiec zamiast path mam zrobic C:\ntldr? prosze wytlumaczcie mi to ciutke.niech zrobi sie to dla mnie jasniejsze bo wydaje mi sie ze tak to ma byc ale moze sie myle
matirati666
Dodano
07.08.2007 02:20:43
Moduł ntldr znajduje się na partycji aktywnej, wystarczy, iz w poprzednim wpisie ustawisz ściężkę prawidłowo ;-)
Anathema
Dodano
07.08.2007 01:52:41
no dobra to załóżmy ze poprawie sciezke na taka gdzie mam Viste na partycje aktywna, ale co z [color=red]bcdedit.exe -set {ntldr} path \ntldr[/color] ?? jak ustawic ta sciezke pliku ntldr??
matirati666
Dodano
07.08.2007 01:46:51
wszystkie polecenia wykonalem krok po kroku.utworzenie wpisu nadanie miejsca instalki, partycji gdzie jest Xp i na koncu to nieszczesne.i nie chce mi sie zaladowac bo brak driverow lub nieprawidlowo zainstalowany system. aha jesli Ci chodzi o ten restart i reapir to nie robilem bo balem si ze znow mi boota nadpisze z Visty i bedzie sie sam Xp ladowal i znow bede musial przywrocic boota Visty
matirati666
Dodano
06.08.2007 22:39:53
  • Anathema 07.08.2007 01:34:45

[quote=matirati666]nadanie miejsca instalki, partycji gdzie jest [/quote] Mnie to tylko ciekawi, bo nic takiego w FAQ nie ma ;-) Jeśli chodzi o wpis: [i][b]bcdedit.exe -set {ntldr} device partition=y:[/b][/i] to [b][i]y:[/i][/b] nie jest partycją x XP, lecz w twoim wypadku najpewniej z Vista (mozesz to sprawdzić w menedżerze dysków).

a dwa poprzedzające polecenia przed tym co napisałeś - wykonałeś?
Endrju
Dodano
06.08.2007 09:46:54
matirati666
Dodano:
05.08.2007 12:15:43
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1