Problem z Virtual Dub
Mam następujący problemik:
Przy otwieraniu plików *.avi Virtual Dub – em (mam wersję 1.5.9) prawie zawsze wyskakuje mi okienko:
"VBR AUDIO STREAM DETECTED
VirtualDub has detected and improper VBR Audio encoding in the source Avi file and will rewrite the audio header with standard CBR values durring processing for better compatibility...."
Podaje on takźe liczbę milisekund o które trzeba przesunąć dźwięk – ta liczba nigdy się nie zgadza.
Czasami, jak mam czas, kombinuje ręcznie (zapomniałem dodać, źe "przerabiam" avi na mpeg zgodny z VCD – uźywam VD i TMPGEnc Plus) ale to jest strasznie pracochłonne i nie zawsze idealnie daje się dograć dźwięk z obrazem.
Moźe ktoś wie czy jest to np. wina braku jakiś kodeków czy moźe trzeba jakieś pluginy do VD czy moźe juź tak musi być ?
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
P.S. Ewentualnie moźe ktoś wie o co chodzi i jakim programikiem "przerobić" wyciągniętego Wav – a na podaną przez VD częstotliwość?
Przy otwieraniu plików *.avi Virtual Dub – em (mam wersję 1.5.9) prawie zawsze wyskakuje mi okienko:
VirtualDub has detected and improper VBR Audio encoding in the source Avi file and will rewrite the audio header with standard CBR values durring processing for better compatibility...."
Podaje on takźe liczbę milisekund o które trzeba przesunąć dźwięk – ta liczba nigdy się nie zgadza.
Czasami, jak mam czas, kombinuje ręcznie (zapomniałem dodać, źe "przerabiam" avi na mpeg zgodny z VCD – uźywam VD i TMPGEnc Plus) ale to jest strasznie pracochłonne i nie zawsze idealnie daje się dograć dźwięk z obrazem.
Moźe ktoś wie czy jest to np. wina braku jakiś kodeków czy moźe trzeba jakieś pluginy do VD czy moźe juź tak musi być ?
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
P.S. Ewentualnie moźe ktoś wie o co chodzi i jakim programikiem "przerobić" wyciągniętego Wav – a na podaną przez VD częstotliwość?
Odpowiedzi: 8
Marycha:
To nie jest liczba milisekund o którą trzeba przesunąć dźwięk tylko prawdopodobna maksymalna liczba milisekund o jaką po zapisaniu pliku moźe być przesunięty dźwięk. Moźe być róźna w całym filmie.
Objaw ten występuje jeśli dźwięk w filmie kompresowany był ze zmiennym bitrate'm, czyli VBR.
Nandub omija ten problem znakomicie.
Prawdę mówiąc nie mam pojęcia; w VCD dźwięk jest zapisany jako : 44KHz stereo, 224 Kbps layer II (wszystkie – nawet te oryginalne VCD) a w "normalnym" pliku avi – 48 KHz i MPEG Layer 3 Codec ( oczywiście nie we wszystkich).
Czyli chyba któryś z tych programów – zapewne Tmpeg – konwertuje sobie ten dźwięk do zgodnego z formatem VCD.
Czyli chyba któryś z tych programów – zapewne Tmpeg – konwertuje sobie ten dźwięk do zgodnego z formatem VCD.
a myślem źe do VCD musisz miec dzwięk w formacie .mp2 czy się mylę?
no powiedzmy – ten wyciągnięty wave jest przygotowany do połączenia z obrazem (synchro się zgadza) a właśnie o to mi chodziło – łącze tmpeg – iem obraz i ten wave i wszystko jest OK.
Waźne jest chyba to, źe ten wave jest nagrany w częstotliwości 44100 Hz.
Waźne jest chyba to, źe ten wave jest nagrany w częstotliwości 44100 Hz.
no nie ma tam źadnych rewelacji poprostu masz opis jak wyciągnąć wava z pliku co jest tylko pierwszym krokiem do dalszej zabawy
Dzięki za rady – próbowałem wszystkich – są dobre ale baaaaaaardzo mocno skomplikowane.
Poszukałem i znalazłem lepszy sposób – w trzech filmach mi się sprawdził – polecam:
http://www.vcd.friko.pl/audioextr.html
Poszukałem i znalazłem lepszy sposób – w trzech filmach mi się sprawdził – polecam:
http://www.vcd.friko.pl/audioextr.html
Marycha:(mam wersję 1.5.9) prawie zawsze wyskakuje mi okienko:
ja mam wersję 1.4.13. i nic nie wyskakuje
ja robiłem to w ten sposob źe najpierw w VirtualDub wciskałem "save WAV", następnie tego wava mieliłem programikiem CDex do formatu mp3 i dopiero z mp3 BeSweetem do mp2. BeSweet jakoś niebardzo sobie radził z bespośrednią konwersją WAV––>MP2, po zastosowaniu takiej metody wszystko z dzwiękiem jest cacy.
p.s. mam pytanko do was:
mam scalony z dzwiękiem .mp2 plik .mpg, nagrywam go neronem na płytkę jako VCD dlaczego DVD nie odtwarza automatycznie takiej płytki? muszę wejśc w plik zaznaczyć kawałki i dopiero skopiowac je do programu odtwarzajacego media, gdzie popełniam błąd? moźe brak mi jakiegoś pliku startowego?
p.s. mam pytanko do was:
mam scalony z dzwiękiem .mp2 plik .mpg, nagrywam go neronem na płytkę jako VCD dlaczego DVD nie odtwarza automatycznie takiej płytki? muszę wejśc w plik zaznaczyć kawałki i dopiero skopiowac je do programu odtwarzajacego media, gdzie popełniam błąd? moźe brak mi jakiegoś pliku startowego?
Strona 1 / 1