Problem z VBR przy przerabianiu na mp3
Przerabiam plik *.wma na *.mp3 uźywając VBR w programie Imtoo Audio Encoder. Kiedy juź przerobie i włączam tą "nową" mp3 to czas jaki pokazuje w winampie wynosi o wiele więcej niź trwa ta piosenka a podczas odtwarzania suwak się dziwnie przesuwa(raz do tyłu raz do przodu czasami przeskakuje. Tak właściwie to wszędzie jest pokazywany inny czas trwania:
czy to tak zawsze jest czy mam jakieś błędne ustawienia. Proszę sprawdźcie
jakby co to poraz pierwszy się w takie coś bawie bo zazwyczaj to mam wszystko odrazu w mp3 ale kilka rzeczy wyjątkowo nie udało mi się znaleźć w innym formacie.
czy to tak zawsze jest czy mam jakieś błędne ustawienia. Proszę sprawdźcie
jakby co to poraz pierwszy się w takie coś bawie bo zazwyczaj to mam wszystko odrazu w mp3 ale kilka rzeczy wyjątkowo nie udało mi się znaleźć w innym formacie.
Odpowiedzi: 3
Jesli zalezy Ci na jakosci utworu,to ustaw sobie bitrate na poziomie:
192MIN – 320MAX–praktycznie najwyzsza jakosc, spory plik wynikowy
lub tez:
128MIN – 224MAX dobra jakosc utworu,mniejszy plik wynikowy.
Masz jeszczemozliwosc ustawienia kanalow, ja osobiscie preferuje przy duzym bitrate – STEREO, a unikam Joint STEREO
VBR–ABR najlepsza metoda kodowania pliku ze zmniennym bitrate,w okinko nic nie musisz wpisywac
192MIN – 320MAX–praktycznie najwyzsza jakosc, spory plik wynikowy
lub tez:
128MIN – 224MAX dobra jakosc utworu,mniejszy plik wynikowy.
Masz jeszczemozliwosc ustawienia kanalow, ja osobiscie preferuje przy duzym bitrate – STEREO, a unikam Joint STEREO
VBR–ABR najlepsza metoda kodowania pliku ze zmniennym bitrate,w okinko nic nie musisz wpisywac
No rzeczywiście problemem był duźy bitrate. Ale mam jeszcze kilka pytań. Jak będę kiedyś np. bawił się z przerabianiem z płyt audio na mp3 to jaki najlepiej bitrate ustawić? I jeźeli wybieram to VBR–ABR to czy coś wpisywać w to okienko ABR? I tak właściwie to czym się róźnią te wszystkie rodzaje VBR?
Tu problemem moze byc w zbyt duzym rozrzucie bitrate utworu 32 do 320kbps :shock:
Druga sprawa przerabiajac z WMA przeprowadzasz ponowna kompresje, wiec nie widze sensu ustawiania jakosci na 320kbps, bo to i tak juz nic nie da...
Sproboj ustawic zakres od 128 MIN do 224 MAX i zobacz czy w tym przypadku beda przeklamnaia w czasie utworu.
Ustaw jeszcze w VBR method na – VBR–ABR (jesli masz taka mozliwosc)
Druga sprawa przerabiajac z WMA przeprowadzasz ponowna kompresje, wiec nie widze sensu ustawiania jakosci na 320kbps, bo to i tak juz nic nie da...
Sproboj ustawic zakres od 128 MIN do 224 MAX i zobacz czy w tym przypadku beda przeklamnaia w czasie utworu.
Ustaw jeszcze w VBR method na – VBR–ABR (jesli masz taka mozliwosc)
Strona 1 / 1