Problem z VBA w wordzie-moja symulacja instalacji

Oto co muszę zrobić: Stworzyc w domukencie Word symukację instalacji programu do nagrywania płyt Powinno to zawierać: -dwa paski postępu (z tego co wiem, chyba to powinna być komenda office progressbar6?) - 4etykiety (hmm chyba mnie na tej lekcji nie było) - jeden przycisk komendy Oto co powinno sięstać: 1. Po naciśnięciu przycisku komendy, jeden pasek postępu powinien zacząć posuwać się od 0-1000 w tym samym momencie drugi od 1000 do 0 2. Dla każdego pasku postępu powinna być przypisana etykieta, która pokaże raport procentowy (postęp) 3. Jedna etykieta powinna reprortować status procentowy (tzn ich opóźnienie) danych od 1 do 10000000 (tego niestety wogole nie kumam) 4. Jedna etykieta statyczna powinna pokazywać słowo "instalacja" lub "nagrywanie" Zdaję sobie sprawę, iż dla Was to pestka, oraz, iż nie każdy będzie chciał się w to pobawić, ale ja bardzo bardzo proszę o jakąkolwiek poradę. Mam zaczęty dokument tzn graficznie zrobiony, niestety wogole nie wyszla mi progressbar ehhhh Zoriblam to tak: Dim x As Long Dim y As Long Dim z As Long y = 10 ProgressBar1.Value = 0 For x = 1 To 10 z = x * y For s = 0 To 1000 Next s ProgressBar1.Value = z Next x Potem do drugiego Dim x As Long Dim y As Long Dim z As Long y = 10 ProgressBar1.Value = 0 For x = 1 To 10 z = x * y For s = 1000 To 0 Next s ProgressBar1.Value = z Next x i przypisalam to do przycisku komendy..gdzie blad? Jeszcze jedna sprawa, jak powinnam zapisac dokument word (mam 2003, ale pracuje na 2007, bowiem starsza wersje wogóle strajkuje), by potem po odtorzeniu wszystko działało (do tej pory jak otwieram, to mam tylko np. progressbar z czerwonym krzyzykiem...) Z gory wielkie dzieki

Odpowiedzi: 2

Może tak http://republika.pl/ttrebor/Excel/Paski_postepu.doc
Trebor
Dodano
28.07.2007 00:02:54
Strasznie skomplikowałaś ten kod. Można to zrobić trochę krócej, wyślij mi na maila dokument który stworzyłaś i zobaczymy co da sie z tym zrobić. Ja u siebie zrobiłem dwa progerss bary i działają, jeszcze tylko kombinuje z odświeżaniem etykietek z procentami. Zrobiłem to tak [code]Private Declare Sub Sleep Lib "kernel32.dll" (ByVal dwMilliseconds As Long) 'Deklaracja do funkcji opóźniającej Private Sub CommandButton1_Click() ProgressBar1.Value = 0 ProgressBar2.Value = 1000 For x = 0 To 1000 ProgressBar1.Value = x Label1.Caption = ProgressBar1.Value / 10 & "%" ProgressBar2.Value = 1000 - x Label2.Caption = ProgressBar2.Value / 10 & "%" Sleep (10) Next x End Sub [/code] Tylko nie wiem jak odświeżać etykietki. Może ktoś mądrzejszy wie :lol:
pulkownik
Dodano
27.07.2007 19:55:14
sicilpol
Dodano:
26.07.2007 19:31:36
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1