Problem z usuwaniem plików pod Vistą
Witam,
Mam oto taki problem. Zainstalowałem grę FM2011. Po jakimś czasie ją odinstalowałem. Pomimo ze w katalogach, które pozostały po odinstalowaniu nic już nie ma to jak wyszykuję pliki to pokazuje się informacja ze są. Oczywiście nie mogę ich otworzyć z tego miejsca wyszukiwania,bo wyświetla się komunikat, ze taki plik nie istnieje. Skoro nie widzę ich w katalogach ( pliki nie są ukryte ) to jak je znajduje mechanizm wyszukujący???Rozumiem, że ślady po plikach zostają na dysku póki ich miejsce nie zostanie nadpisane. Próbowałem CCleanerem poprzez opcję "usuwaj dane z wolenj przestrzeni dyskowej", jednak chyba to nic nie daje, bo ciągle te pliki sa widoczne w wyszukiwaniu, a fizycznie ich nie widzę.
Co można z tym zrobic??
Odpowiedzi: 1
Mechanizm wyszukiwania nie przeszukuje za każdym razem wszystkich plików i folderów, bo trwałoby to długo, ale korzysta z indeksu, który najwyraźniej nie został, przynajmniej dla tej lokalizacji, odświeżony po usunięciu. Możesz poczekać (prawdopodobnie po jakimś czasie nieistniejący plik zniknie z indeksu) lub wejść w "Opcje indeksowania", wybrać lokalizację "Użytkownicy" (lub coś w tym stylu) potem Zaawansowane i Odbuduj. Odbudowanie indeksu może trochę potrwać, ale wszystkie nieistniejące pliki powinny zniknąć.
Sprawdź na wszelki wypadek, czy taki problem występuje po każdym usunięciu pliku czy tylko tym razem.
Strona 1 / 1