Problem z usuwaniem folderów
Podczas gdy zainstaluje na moim komputerze dość duźą ilość oprogramowania (około 30 programów), napotyka mnie problem z usuwaniem folderów. Wystarczy, źe w danym folderze dokonam "jakiejś małej operacji" (np. zmodyfikuje plik tekstowy, bądź go skopiuje, czy przeniosę) i juź nie będę mógł usunąć tego folderu do czasu ponownego uruchomienia komputera. Wyskakuje informacja, źe plik jest uźywany przez inną osobę lub program. Nie mam pojęcia co mam z tym zrobić, staje się to dla mnie bardzo denerwujące. Moźe ktoś mi pomoźe...
Z góry DZIĘKI !!![/b]
Z góry DZIĘKI !!![/b]
Odpowiedzi: 17
Spróbuj usuwać z wiersza poleceń... teź kiedyś miałem z tym problem i pomogło (problem dotyczył uszkodzonego pliku, ktorego XP za nic nie chciał pozwolić usunąć).
Buforowanie miniatur moźna wyłączyć: opcje_folderów –> Widok –> nie buforuj miniatur.
Buforowanie miniatur moźna wyłączyć: opcje_folderów –> Widok –> nie buforuj miniatur.
No spoko
Tyle, źe jak juź pisałem wcześniej u mnie to i przez TC usunąć folderu się nie da.
Więc zostaje mi tylko opcja resetu kompa, albo co ostatnio odkryłem – wystarczy wylogować i zalogować spowrotem. A to dla mnie po kilku tygodniach staje się strasznie uciąźliwe.
Jeźeli to chodzi Thumbs.db, to czy moźna tą funkcję miniatur jakoś wyłączyć... moźe wtedy foldery będą usuwały się normalnie.
Tyle, źe jak juź pisałem wcześniej u mnie to i przez TC usunąć folderu się nie da.
Więc zostaje mi tylko opcja resetu kompa, albo co ostatnio odkryłem – wystarczy wylogować i zalogować spowrotem. A to dla mnie po kilku tygodniach staje się strasznie uciąźliwe.
Jeźeli to chodzi Thumbs.db, to czy moźna tą funkcję miniatur jakoś wyłączyć... moźe wtedy foldery będą usuwały się normalnie.
Raddo1:Wg mnie problem z usuwaniem folderów w XP jest dość powaźnym błędem i juź dawno powinna wyjść jakaś nakładka naprawiająca to.
Wg moich informacji to to nie jest źaden błąd tylko zwykła czynnośc systemu. Podobno chodzi o to źe system tworzy plik Thumbs.db w którym robi miniaturki plików które sa wykorzystywane keidy ustawi sie widok/miniatury ... wtedy kiedy chcesz usunąc dany plik akurat jest on obrabiany przez system wiec nie moźesz go usunąc... ja wszystkie pliki nieusuwalne przez mój komputer lub inne takie kasuje przez TC, jedyny problem z kasowaniem plików miałem kiedy zrobiłem spacje na końcu nazwy folderu ... zatagowałem sobie go poprostu i musiałem zrobić format dysku. Nastepnym razem postaram sie wykorzystać pomysł technogirl [=
btw ten problem raczej napewno nie jest zwiazany z iloscią programów zainstalowanych w systemie, bo w jaki sposób?: chyba źe w tle uruchomione jest pare programów które zainstalowaly sie z np z officem i one troche obciąźają kompa co prowadzi do spowolnienia systemu. Thumbs.db tworzy sie w wolnych chwilach wiec moźe system coraz mniej ma wolnego czasu (chlip) co staje sie uciąźliwe
Rzeczywiście dzieją się czasem i u mnie takie przypadki, ale raczej bardzo rzadko. W takim wypadku pomaga mi NERO :P (Ktoś juź na forum udzielał takiej rady) Otwieram NERO tak jak bym chciała nagrać CD i wyszukuje pliki ktore nie mogłam usunąc. Wtedy kasuje bez problemu. Nero pomógł mi teź w zwalczaniu pozostałości po Trojanach i dialerach :D
Rzeczywiście dzieją się czasem i u mnie takie przypadki, ale raczej bardzo rzadko. W takim wypadku pomaga mi NERO :P (Ktoś juź na forum udzielał takiej rady) Otwieram NERO tak jak bym chciała nagrać CD i wyszukuje pliki ktore nie mogłam usunąc. Wtedy kasuje bez problemu. Nero pomógł mi teź w zwalczaniu pozostałości po Trojanach i dialerach :D
U mnie to i przez Total Commandera sie nie da usunąć.
A jak zostawiłem kompa na noc włączonego to i tak folderu z którym miałem kłapoty dzień wcześniej nie mogłem usunąć.
U mnie to chyba
nie
A jak zostawiłem kompa na noc włączonego to i tak folderu z którym miałem kłapoty dzień wcześniej nie mogłem usunąć.
U mnie to chyba
system te pliki/foldery chroni
nie
tylko przez nieskończeniewiele minut.przez 60 minut
Prawym klawiszem myszki na Moj komputer. Zarzadzaj. Tam masz Udostepnione foldery. Co prawda dotyczy to glownie komunikacji zdalnej, ale w helpie wspominaja tez o lokalnie otwartych plikach. Sprawdcz czy po modyfikacji w danym folderze nie pojawia sie w Otwartych plikach wlasnie te modyfikowane pliki. Jesli tak to wystarczy je usunac (odlaczyc) i powinno sie dac usunac folder bez restartu kompa.
To nie błąd – przynajmniej w załoźeniu. system te pliki/foldery chroni przez 60 minut, co biorąc pod uwagę beztroskę części userów, przy uźywaniu wyrzucarek róźnego typu, wcale tak złym rozwiązaniem nie jest.
Pomijam jakieś niedociągnięte avi itp.
Pomijam jakieś niedociągnięte avi itp.
Tzn. ja wiem, źe uruchomienie ponowne wystarczy, aby dany folder usunąć. Lecz wg mnie to przesada resetować komputer tylko po to, źeby folder usunąć. Udało mi się poradzić z tym błędem, lecz w trochę dziwny sposób. Juź opisuje jak:
Na sam początek zrobiłem sobie IMAGE partycji programem Norton Ghost, źebym w razie czego mógł szybko odzyskać system wraz z całą konfiguracją i zainstalowanymi programami. Jak pisałem juź wcześniej problem zaczął mi się pojawiać po zainstalowaniu duźej ilości oprogramowania. Postanowiłem, więc usunąć kilka większych programów (Microsoft Office, CorelDRAW). No i problem zniknął. Jednak praca bez tych programów mnie nie satysfakcjonowała, więc wgrałem je od nowa. No i najciekawsze jest to, źe błąd juź nie wyskakiwał, foldery usuwały się normalnie, ale to nie wszystko. Zmuszony byłem jednak sformatować swój dysk. Wgrałem wcześniej zrobionego IMAGE partycji (a przypominam, był on robiony, gdy problem wciąź jeszcze istniał na moim komputerze) i co jest dla mnie rzeczą dziwną, błędu nie było. Foldery usuwają się normalnie.
Wg mnie problem z usuwaniem folderów w XP jest dość powaźnym błędem i juź dawno powinna wyjść jakaś nakładka naprawiająca to.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIĘKI ZA POMOC !!!
Na sam początek zrobiłem sobie IMAGE partycji programem Norton Ghost, źebym w razie czego mógł szybko odzyskać system wraz z całą konfiguracją i zainstalowanymi programami. Jak pisałem juź wcześniej problem zaczął mi się pojawiać po zainstalowaniu duźej ilości oprogramowania. Postanowiłem, więc usunąć kilka większych programów (Microsoft Office, CorelDRAW). No i problem zniknął. Jednak praca bez tych programów mnie nie satysfakcjonowała, więc wgrałem je od nowa. No i najciekawsze jest to, źe błąd juź nie wyskakiwał, foldery usuwały się normalnie, ale to nie wszystko. Zmuszony byłem jednak sformatować swój dysk. Wgrałem wcześniej zrobionego IMAGE partycji (a przypominam, był on robiony, gdy problem wciąź jeszcze istniał na moim komputerze) i co jest dla mnie rzeczą dziwną, błędu nie było. Foldery usuwają się normalnie.
Wg mnie problem z usuwaniem folderów w XP jest dość powaźnym błędem i juź dawno powinna wyjść jakaś nakładka naprawiająca to.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIĘKI ZA POMOC !!!
W większości przypadków pomaga ponowne uruchomienie komputera.
W takim razie, póki nikt nie znajdzie leszego rozwiązania, skorzystaj z rad jakie dano mnie kiedyś w związku z tym problemem:
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=6365&highlight=folderu+usun%B1%E6
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=6365&highlight=folderu+usun%B1%E6
Usunąłem klucz InProcServer32 z HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Classes CLSID {87D62D94–71B3–4b9a–9489–5FE6850DC73E} i wciąź ten sam błąd. Sprawdzałem kilka razy czy wszystko zrobiłem dobrze, zresetowałem komputer. No ale znowu po kilki "zabiegach" w danym folderze nie mogę go usunąć. Czy jest moźe jeszcze jakiś inny sposób na ten problem?
DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ !!
DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ !!
Strona 1 / 1