Problem z usunięciem Visty

Mam w komputerze 2 dyski - pierwszy 40GB i drugi 120GB. Na dysku pierwszym zainstalowanego mam Windowsa XP, na dysku drugim (tym 120GB) Windowsa Viste. Z pod konsoli uruchamianej z płyty instalacyjnej Windwosa XP poleceniami fixmbr i fixboot usunołem ekran wyboru systemu do uruchomienia. Chciałbym usunąć z dysku Windowsa Viste, format całego dysku nie wchodzi w grę, gdyż na dysku tym znajdują się także inne ważne dla mnie dane (dokumenty, filmy, muzyka itp.) i nie chciałbym ich stracić - a skopiowanie ich na dysk z Windowsem XP jest nie możliwy, bo wszystko się tam nie zmieści, a nagrywać wszystkiego na płyty też nie będe (bo to nie ma większego sensu). Z dysku startowego Win 98 także nic nie zdziałam bo obie partycje posiadają system plików NTFS, więc ich w dosie nie widać. Z poziomu Windowsa Xp poszczególnych folderów systemowych Visty nie mogę usunąć, gdyż są one zabezpieczone... :-(

Macie może jakieś pomysły jak mógłbym pozbyć się Visty bez formatu całego dysku?

Odpowiedzi: 2

podziel sobie dysk z Vistą na dwie partycje i przerzuć dane a partycję z vistą sformatuj i tyle - ja tak zrobiłem i jest oki
xymox
Dodano
10.10.2007 13:51:42
Zabezpieczone foldery ?? A nie wystarczy przejęcie ich na własność/nadanie sobie uprawnień stosownych ??
Żółty
Dodano
29.03.2007 16:38:05
  • Rebe 10.10.2007 14:21:22

<DIV>[quote=Żółty]Zabezpieczone foldery ?? A nie wystarczy przejęcie ich na własność/nadanie sobie uprawnień stosownych ??[/quote]</DIV> <DIV align=justify>&nbsp;</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV> <DIV>Zółty, zastrzegam ze o Viscie nie będzie.</DIV> <DIV>W wypadku LH - com organoleptycznie sprawdził - tak prosto mi nie szło.</DIV> <DIV>Musiałem - po zastosowaniu "zwykłych" metod związanych z deletacją ( ale mi się podoba słowo ) - zabrać się za ..stary dobry DOS ( oczywiście dozbrojony w operatora ntfs-u ) i dopiero ta metodą reszówki po LH wyrezałem z dysku z XP.</DIV> <DIV>Być moze coś, w działaniach pominąłem, ale te podstawowe przejęcia,&nbsp;zabijpudełka czy inne dehandlery mi nie wyszły - za kazdym razem coś jednak zostawało. Przypuszczam ze to&nbsp;szło m.in, a moze przede wszystkim, o kwestie z atrybutami związane ( coś mi się mjaacze i przy nich "DOS"-em grzebałem.</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV> <DIV>PS.</DIV> <DIV align=left>Jako ze nie bywam w Viście często to nie wiem dlaczego w tym dziale uzycie "z z kropką" powoduje rózne dziwne reakcje.</DIV> <DIV>&nbsp;</DIV>

daniel k.
Dodano:
29.03.2007 16:14:17
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1