Problem z USBe– Czy to normarne? Chyba nie!

Witam szanownych.

przy podłączonej myszce albo modemie na USB–
po restarcie kompa(wyłączam na noc)system XP Pro, podczas ładowanie ma przestój z "czarnym ekranem" jakieś 20s, a potem ładuje dalej. Niestety ani myszki ani modemu po załadowaniu nie widać. Trzeba odłączyć kabel i wsadzic go z powrotem w gniazdo. Wtedy zaczyna działać.
Próbowałem odłączyć myszke podczas "czarnego ekranu" i momentalnie, tak jakby mycha cos blokowała, system dalej odpala.
Płyta ASRock, 4 gniazda USB z tyłu.
Dodatowo wpięte w płytę kable od 2 gniazd na froncie kompa– moźe to przez to???

Serdecznie dzieuje za ewentualne rady.
M

Odpowiedzi: 3

Zrobiłem wszystko co napisałeś i nic– nowe stery nowy bios, zero konfliktów. Jeźeli wsadzę cokolwiek na USB (mysz, bluetootha, pena) i wyłączę kompa to po starcie jest to samo. Muszę wyjąć i włoźyć na nowo aby działało.
Natomiast w schemacie płyty głównej znalazłem jakąś zworkę:
PS2_USB_PWR1 JUMPER
3 bolce– jak zwarte 1i2 to +5V
jak 2i3 to enable (standby)for PS2 or USB wake up events +5VSB
U mnie jest zwarte 2i3.
Moźe tu jest problem– jak to ustawić?
miro S
Dodano
27.12.2005 23:42:52
Sprawdź w menadzerze urządzeń w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej czy nie ma błędów.

Wgraj najnowsze stery do płyty głównej.

Wyjmij wszystkie wtyczki urządzeń USB z kompa i zostaw tylko podłączoną mysz i zobacz jak komp startuje.
Później dokładaj inne i zobaczysz z jakim urządzeniem jest problem przy starcie kompa,moźe się okazać źe problemem jest mysz to poczytaj.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=202137#202137
JNJN
Dodano
04.11.2005 11:33:02
Sprawdź w menadzerze urządzeń w kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej czy nie ma błędów.

Wgraj najnowsze stery do płyty głównej.

Wyjmij wszystkie wtyczki urządzeń USB z kompa i zostaw tylko podłączoną mysz i zobacz jak komp startuje.
Później dokładaj inne i zobaczysz z jakim urządzeniem jest problem przy starcie kompa,moźe się okazać źe problemem jest mysz to poczytaj.

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=202137#202137
JNJN
Dodano
04.11.2005 11:33:02
miro S
Dodano:
03.11.2005 13:57:04
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1