Problem z USB w laptopie
Witam.
Mam wazna sprawe, moze ktos moze mi pomoc. Mam w laptopie IBM zainstalowany Windows XP Pro z SP2 i po zainstalowaniu systemu zglasza mi sie caly czas blad: "Skok napiecia na porcie koncentratora: Urzadzenie USB przekroczylo limity zasilania swojego portu koncentratora." Po kliknieciu tego komunikatora wyskakuje okienko: Urzadzenie USB zadzialalo niewlasciwiei przekroczylo limity zasilania swojego portu koncentratora. Nalezy odlaczyc urzadzenie" Pokazuje jakby dwa porty USB. Nartomiast w laptopie mam tylko 1 port USB i nie bylo po instalce systemu nic podlaczane do USB.
Czy ktos sie spotkal z takim problemem, prosze o jakakolwiek pomoc, instalowalem tez update z IBM i Win i tez nic nie pomoglo
Z gory dzieki za wszelka pomoc
Pozdrawiam
Mam wazna sprawe, moze ktos moze mi pomoc. Mam w laptopie IBM zainstalowany Windows XP Pro z SP2 i po zainstalowaniu systemu zglasza mi sie caly czas blad: "Skok napiecia na porcie koncentratora: Urzadzenie USB przekroczylo limity zasilania swojego portu koncentratora." Po kliknieciu tego komunikatora wyskakuje okienko: Urzadzenie USB zadzialalo niewlasciwiei przekroczylo limity zasilania swojego portu koncentratora. Nalezy odlaczyc urzadzenie" Pokazuje jakby dwa porty USB. Nartomiast w laptopie mam tylko 1 port USB i nie bylo po instalce systemu nic podlaczane do USB.
Czy ktos sie spotkal z takim problemem, prosze o jakakolwiek pomoc, instalowalem tez update z IBM i Win i tez nic nie pomoglo
Z gory dzieki za wszelka pomoc
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 11
aha oki
poprobuje mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie
dzieki
poprobuje mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie
dzieki
Wgraj program EVEREST on Ci prawde powie o lapie.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
Problemem moźe być sam system lub jego nieoryginalność,czyli nośnik CD z XP.
Bo jeśli lap ma USB 2.0 to niewiem czy SP2 zainstaluje stery,prawdopodobnie trzeba dodatkowo udać się na strone producenta lapa i pobrać stery do USB 2.0 do tego modelu.
Jeśli masz USB 1.1 to sterowniki ma system XP.
Zobacz w menadzeźe urządzeń czy kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej jest zainstalowany i działa poprawnie.
Jak nic czytaj to co wyźej napisałem.
http://download.chip.pl/printversion/printversion_116385.html
Problemem moźe być sam system lub jego nieoryginalność,czyli nośnik CD z XP.
Bo jeśli lap ma USB 2.0 to niewiem czy SP2 zainstaluje stery,prawdopodobnie trzeba dodatkowo udać się na strone producenta lapa i pobrać stery do USB 2.0 do tego modelu.
Jeśli masz USB 1.1 to sterowniki ma system XP.
Zobacz w menadzeźe urządzeń czy kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej jest zainstalowany i działa poprawnie.
Jak nic czytaj to co wyźej napisałem.
instalowalem system z SP2, bo mam skompilowany razem z "oryginalem", a co do screena to mam maly problem bo mam go teraz w pracy i nie mam jak , ale co do komunikatu to jest dokladnie jak napisalem w pierwszym poscie: pojawia sie obok zegarka chmurka z tym komunikatem co napisalem
A instalowales win xp bez SP2. Czy mozesz przesłać screen ekranu.
chodzi o to ze zadne urzadzenia nie byly jeszcze instalowane, zaraz po zainstalowaniu systemu ten komunikat wyskoczyl i nie wiem jak go usunac
A jakie urzadzenie instalujesz pod usb, jeśli neo to bedzie problem z zasilaniem (słaby zasilacz) moj kolega miał laptopa HP modelu nie pamietam ale mial podobny problem nie dalo sie zainstalowac modemu. Jesli masz jakies inne urzadzenie pod usb to sprawdz.
ok dzieki,poprobuje jeszcze z biosem, moze tak uda mi sie to zrobic, w zasadzie czesciowo wyeliminowalem wyskakiwanie okienka poprzez ukrycie tego jako uzycie nieaktywnej ikony, pomaga ale nie do konca rozwiazuje moj problem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moźe to być uszkodzenie płyty głównej lub kontrolera USB.
Trzeba sprawdzić bios,moźe coś tam jest co dotyczy regulacji poboru prądu przez porty USB,ale musi to zrobić ktoś kto wie o co chodzi.
Ewentualnie wyłączyć w biosie wogóle USB na disabled,jak jest taka moźliwość.
Lub serwis niech sprawdzą kompa.
Trzeba sprawdzić bios,moźe coś tam jest co dotyczy regulacji poboru prądu przez porty USB,ale musi to zrobić ktoś kto wie o co chodzi.
Ewentualnie wyłączyć w biosie wogóle USB na disabled,jak jest taka moźliwość.
Lub serwis niech sprawdzą kompa.
Witam ponownie
Odinstalowalem wszystko co z USB i po restarcie system zainstalowal wszystko od nowa, ale komunikat nadal jednak nadal wyskakuje!!! Moze ktos wie czy moze to w rejestrze mozna usunac?
Pozdrawiam
Odinstalowalem wszystko co z USB i po restarcie system zainstalowal wszystko od nowa, ale komunikat nadal jednak nadal wyskakuje!!! Moze ktos wie czy moze to w rejestrze mozna usunac?
Pozdrawiam
Hmm no wlasnie nie wiem, bo laptop byl sprowadzony z Wloch i systemu w ogole nie bylo, dopiero pierwszy raz ja system instalowalem. Teraz sprobuje odinstalowac jak doradzasz i zobacze
Jaka wersja USB 1.1 czy 2.0
Menadzer urządzeń i odinstaluj wszystko co USB i niech system zainstaluje w wersji 1.1 i sprawdz,ewentualnie jak będzie dobrze dograj jak masz stery do USB 2.0.
Czy przed instalacją systemu było dobrze z USB i czy pracowały.
Menadzer urządzeń i odinstaluj wszystko co USB i niech system zainstaluje w wersji 1.1 i sprawdz,ewentualnie jak będzie dobrze dograj jak masz stery do USB 2.0.
Czy przed instalacją systemu było dobrze z USB i czy pracowały.
Strona 1 / 1