Problem z USB - startem PC
Witam serdecznie,
niedawno zaopatrzyłem się w drukarkę, podłączyłem ją poprzez USB (w tym momencie do kompa były przez USB podpięte: klawiatura, mysz, kamerka).
Pojawiły się problemy z działaniem klawiatury po włączeniu i wyłączeniu drukarki (po takiej operacji nie działała klawiatura, konieczny był reset kompa).
Kupiłem więc hub USB "Amacro" 4-portowy. Problem ustąpił.
Na dziś bezpośrednio do kompa podłączone są przez USB: hub, drukarka, kamerka.
No i jest inny problem - przy starcie komputeraz zatrzymuje się on na wyświetleniu nagłówka biosu, dopiero odpięcie hub'a wyzwala proces wyświetlenia pamięci, dysków i całą dalszą zabawę ...
Zaglądałem do BIOS'u, ale było tylko można zmienić ustawienie "wykrywania urządzeń USB jako użądzeń typu legacy". Zmieniłem i też nie pomogło.
Czy to oznacza, że hub nie lubi się z BIOS'em ?
Można ich jakoś pogodzić ?
Pozdrawiam
niedawno zaopatrzyłem się w drukarkę, podłączyłem ją poprzez USB (w tym momencie do kompa były przez USB podpięte: klawiatura, mysz, kamerka).
Pojawiły się problemy z działaniem klawiatury po włączeniu i wyłączeniu drukarki (po takiej operacji nie działała klawiatura, konieczny był reset kompa).
Kupiłem więc hub USB "Amacro" 4-portowy. Problem ustąpił.
Na dziś bezpośrednio do kompa podłączone są przez USB: hub, drukarka, kamerka.
No i jest inny problem - przy starcie komputeraz zatrzymuje się on na wyświetleniu nagłówka biosu, dopiero odpięcie hub'a wyzwala proces wyświetlenia pamięci, dysków i całą dalszą zabawę ...
Zaglądałem do BIOS'u, ale było tylko można zmienić ustawienie "wykrywania urządzeń USB jako użądzeń typu legacy". Zmieniłem i też nie pomogło.
Czy to oznacza, że hub nie lubi się z BIOS'em ?
Można ich jakoś pogodzić ?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1
Jaki stnadard USB?
HUB jest pasywny czy aktywny (z zasilaniem)?
HUB jest pasywny czy aktywny (z zasilaniem)?
Strona 1 / 1
2.0<br> hub ma miejsce na zasilanie, ale nie jest podłączone ... podłączyłem .... i komp startuje bez problemu.<br> Jest tylko jeden problem - na jakim zasilaniu powinien pracować hub ? Bo zacząłem testować zasilania na zasilaczu uniwersalnym i ... hub zaczął dymić i śmierdzieć ...<br> <br>
A kto to ma wiedzieć jak nie Ty ? Zobacz w instrukcji huba lub na obudowie koło gniazdka zasilania. Może go jeszcze nie spaliłeś za dużym napięciem zasilania (jaki to model i producent ?).<br>