Problem z USB 2.0
Witam,
Mam taki problem: Kupiłem kontroler USB 2.0 PCI Na chipsecie VIA (chyba VT62x2), zainstalowałem najnowsze drivery, zainstalowałem VIA 4in1, ale karta działa cały czas jako USB 1.1 (wszystko robi wolno, nie tak jak powinna na USB 2.0). Czy ktoś wie, co robię nie tak? (XP HE SP2, KOB KT266A FDSX))
Z góry dziękuję.
Mam taki problem: Kupiłem kontroler USB 2.0 PCI Na chipsecie VIA (chyba VT62x2), zainstalowałem najnowsze drivery, zainstalowałem VIA 4in1, ale karta działa cały czas jako USB 1.1 (wszystko robi wolno, nie tak jak powinna na USB 2.0). Czy ktoś wie, co robię nie tak? (XP HE SP2, KOB KT266A FDSX))
Z góry dziękuję.
Odpowiedzi: 9
Spiderko, to, źe mp3player odbiera plik 5MB w 5 sekund wcale nie oznacza, źe kontroler działa jako USB1.1. Gdybyś umiał czytać, to byś wyczytał, źe spytałem jak sprawdzić, czy kontroler działa jako USB1.1, czy jako USB2.0, a nie o to, z jaką prędkością wysyła pliki do playera. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to się nie wychylaj, chyba, źe nabijasz sobie sztucznie liczbę udzielonych odpowiedzi.
"USB 1.1. – zwany "USB" maksymalna szybkość transferu do 12Mbitów na sekundę
USB 2.0 – maksymalna szybkość transferu do 480Mbitów na sekundę.
USB 2.0 występuje w trzech odmianach: Hi–Speed, Full–Speed i Low–Speed.
Jedynie w przypadku kiedy zarówno kontroler jaki i urządzenie pracuje w trybie Hi–Speed moźliwe jest osiągnięcie szybkości do 480Mbitów na sekundę. Pamięci Full–Speed chodzą z szybkością do 12Mbitów na sekundę ale są kompatybilne z urządzeniami USB 2.0. Szybkość transferu zaleźna jest teź od stopnia obciąźenia systemu w danym momencie."
"USB 1.1. – zwany "USB" maksymalna szybkość transferu do 12Mbitów na sekundę
USB 2.0 – maksymalna szybkość transferu do 480Mbitów na sekundę.
USB 2.0 występuje w trzech odmianach: Hi–Speed, Full–Speed i Low–Speed.
Jedynie w przypadku kiedy zarówno kontroler jaki i urządzenie pracuje w trybie Hi–Speed moźliwe jest osiągnięcie szybkości do 480Mbitów na sekundę. Pamięci Full–Speed chodzą z szybkością do 12Mbitów na sekundę ale są kompatybilne z urządzeniami USB 2.0. Szybkość transferu zaleźna jest teź od stopnia obciąźenia systemu w danym momencie."
Sorki, ale mnoźenia i dzielenia uczą juź w podstawówce – wylicz sobie ile masz megabjtów na sekunde jeśli plik 5MB kopiuje ci 5 sekund. SLAY3R teź podał podpowiedź.
Równieź gdy podłączam aparat do tego portu USB, to muszę czekać ok. 3 minut, zanim dysk wymienny pokaźe się w Mój komputer. Na zwykłym USB 2.0 pojawia się tam prawie natychmiast.
Dzięki za odpowiedzi.
A istnieje jakiś program, którym mogę sprawdzić prędkość przesyłania danych przez port USB? Lub ewentualnie sprawdzić, czy ten kontroler aktualnie działa jako USB1.1, czy USB 2.0?
A istnieje jakiś program, którym mogę sprawdzić prędkość przesyłania danych przez port USB? Lub ewentualnie sprawdzić, czy ten kontroler aktualnie działa jako USB1.1, czy USB 2.0?
Rihh:Podpinam m.in. odtwarzacz mp3, który na pewno działa na USB 2.0.
5MB mp3 nagrywa ok 5 sekund, to chyba za długo jak na USB 2.0.
Transfer transferem, ale uwzględnić teź trzeba moźliwości zapisu danych przez to urządzenie w jego pamięci.
Podłącz to urządzonko do innego komputera z usb2.0 i sprawdź jak tam będzie się zachowywać.
A to ci psikus :D
Moźliwe źe trzeba wyłączyć porty USB znajdujące się na płycie głównej (w biosie), nie miałem nigdy takiego misz–masz USB1.1+2.0 więc to tylko teoria.
Moźliwe źe trzeba wyłączyć porty USB znajdujące się na płycie głównej (w biosie), nie miałem nigdy takiego misz–masz USB1.1+2.0 więc to tylko teoria.
spiderko:
PS. Czy tak przyadkiem VIA 4in1 nie są tylko do płyt na chipsecie VIA?
Zaćmyś dostał ?
:lol:KT266A
http://pl.wikipedia.org/wiki/Usb#Typy_i_pr.C4.99dko.C5.9Bci
W skrócie:
USB1.1 – prędkość transmisji danych do 12Mbitów/s (1,5MB/s)
USB2.0 – prędkość transmisji danych do 480Mbitów/s (60MB/s)
Czyli ten kontroler działa jak USB1.1.
Sterowniki jakieś były dołączone do niej, moźe na stronie VIA są nowsze (do tego kontrolera konkretnie)
W skrócie:
USB1.1 – prędkość transmisji danych do 12Mbitów/s (1,5MB/s)
USB2.0 – prędkość transmisji danych do 480Mbitów/s (60MB/s)
Czyli ten kontroler działa jak USB1.1.
Sterowniki jakieś były dołączone do niej, moźe na stronie VIA są nowsze (do tego kontrolera konkretnie)
Podpinam m.in. odtwarzacz mp3, który na pewno działa na USB 2.0.
Strona 1 / 1