Problem z uruchomieniem
Witam szanownych forumowiczów – otóź mam problem z uruchomieniem WinXP PROF. – sytuacja jest taka – po wykryciu Blastera program Nortaon Antywir doczepiał się do pliku lsass.exe – usunołem go. Objaw jest następujący – po ponownym uruchomieniu komputera pojawia mi się tylko logo po którym to widać tylko wskaźnik myszy ( komputer nie zawiesza się ) i to tyle. Komputer nie wykonuje źadnych innych czynności. Próbowałem juź poprzez F8 , ale to teź nic nie pomaga – efekt ten sam. Czy mogę prosić kogoś o poradę? Jeźeli napisałem w złe miejsce to chociaź moźe polecicie mi kogoś kto mógłby pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu?
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie informacje –
pozdrawiam,
Tomek
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie informacje –
pozdrawiam,
Tomek
Odpowiedzi: 16
Chcialem podziękować za porady – skopiowanie z x:windowssystem32dllcache do x:windowssystem32 pliku lsass.exe pomogło :) – maszyna ruszyła system do końca ;) – jeszcze raz serdeczne dzięki.
To juź teraz wiem dlaczego u mnie jewst tylko w jednym miejscu – jakoś tak bowiem "bez naboźeństwa" dodchodzę do tych 15 kopii w 30 miejscach
tz:Seeker i co jeźeli bytam byl to mogę go skopiować do system32 ( z tego miejsca go wywaliłem )?
O ile mnie pamięć nie myli to plik ma wagę 12kbajtów i to jest ten sam plik w tych 3 miejscach – skopiowac musisz , sam nie pójdzie :)
Seeker i co jeźeli bytam byl to mogę go skopiować do system32 ( z tego miejsca go wywaliłem )?
Tz nie wiem z jakiej lokalizacji usunąłeś ten Lsass.exe (mniemam źe z system32) , ale prócz kat system32 powinien się on jeszcze znajdować w :
X:Windowssystem32dllcache
i
X:WINDOWSSoftwareDistributionDownloadS–1–5–18f14cbfa294456e54248d17250f3ac3e3ackup oczywiście jeśli nie odchudzałes tego i owego
X:Windowssystem32dllcache
i
X:WINDOWSSoftwareDistributionDownloadS–1–5–18f14cbfa294456e54248d17250f3ac3e3ackup oczywiście jeśli nie odchudzałes tego i owego
Przeczytaj swoj pierwszy post :wink: .tz:za co ten Lsass.exe jest odpowiedzialny?
http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/lsass/
Tak Panowie, tak teź próbowałem :( i lipa. Hmmm , nnie wiem co robić – spróbuje poprzez zwykle skopiowanie go do tego windowssystem32 – tylko czy to ma zwykly atrybut (A), czy trzeba mu jakiś jeszcze nadać? Acha– mam jeszcze jedno pytanie – tak na przyszłość – za co ten Lsass.exe jest odpowiedzialny?
Czego sie kurna czepiasz ? To Tylko Ty z Seekerem macie licencje na pomrocznosc jasna ? Kazdemu sie moze zdarzyc :mrgreen: .
EL NINO:Moze to jest konto bez hasla i wystarczy nacisnac Enter.
ręką własną Rebe:.... hasło Administratora – jeźlei go nie ustawiałeś to wciskasz enter...
Żeby nie było, źeś mnie na sklerozie złapał.
Załoźyłem, źe tę opcję sprawdzono – pewnie jak zwykle:
nadmiar wiary :wink:
Moze to jest konto bez hasla i wystarczy nacisnac Enter.
tz:Poprzez R tez probowalem,ale... no wlasnie – nie znam hasło do admina – to jest komputer od braciszka a on teź nie zna bo mu ktoś to robił. Jest jakiś sposób na ominięcie tego hasla? Mozna je gdzieś podejrzec?
Hmmm..... – na samo ominięcie są sposoby, ale sam je musisz znaleźć . Tylko nie wiem czy i na ile one przy rozwalonym systemie zadziałają.
Jednak tu nie miejsce na rozwaźania na taki temat.
Zawsze mozesz przejść etap dalej – do normalnej instalacji systemu i tak dopiero wybrać jego naprawę – ustawienia zostaną zachowane.
Poprzez R tez probowalem,ale... no wlasnie – nie znam hasło do admina – to jest komputer od braciszka a on teź nie zna bo mu ktoś to robił. Jest jakiś sposób na ominięcie tego hasla? Mozna je gdzieś podejrzec?
Uruchamiasz komputer z płyty XP – tak jak przy instalacji systemu.
Na ekrani9e – po kopiowaniu pokaźe się pytanie "czy chcesz dokonać naprawy przy uzyciu konsoli odzyskiwania?" – potwierdź – klawisz R.
Zostaniesz poporoszony o wybór wersji systemu do naprawy – zwykle jest w komputerze tylko jeden system XP – wybierasz 1 i enter wciskasz. Do tego będzieszm iał podać hasło Administratora – jeźlei go nie ustawiałeś to wciskasz enter, jeźeli masz takie hasło , ale nie Twoje, a dla Administratora – konto wbudowane – to je wpisujesz i enter.
po znaku zachęty – migajacy kursor wpisujesz expand /? – i czytasz:
np.: expand xi386lsass.ex_ c:windowssystem32lsass.exe
ź – to przykładowe oznaczenie napędu CD z płytą instalacyjną, a c: oznaczenie dyskupartycji z systemem, zaś windows to przykładowa nazwa katalogu systmeowego – najczęściej uzywana.
Na ekrani9e – po kopiowaniu pokaźe się pytanie "czy chcesz dokonać naprawy przy uzyciu konsoli odzyskiwania?" – potwierdź – klawisz R.
Zostaniesz poporoszony o wybór wersji systemu do naprawy – zwykle jest w komputerze tylko jeden system XP – wybierasz 1 i enter wciskasz. Do tego będzieszm iał podać hasło Administratora – jeźlei go nie ustawiałeś to wciskasz enter, jeźeli masz takie hasło , ale nie Twoje, a dla Administratora – konto wbudowane – to je wpisujesz i enter.
po znaku zachęty – migajacy kursor wpisujesz expand /? – i czytasz:
np.: expand xi386lsass.ex_ c:windowssystem32lsass.exe
ź – to przykładowe oznaczenie napędu CD z płytą instalacyjną, a c: oznaczenie dyskupartycji z systemem, zaś windows to przykładowa nazwa katalogu systmeowego – najczęściej uzywana.
Dzięki. Amozesz mi jeszcze dokladnienapisac jakby to nie pomogło jak to sie robi poprzez tą konsolę? Jakie polecennia mam dać itd. Pozdrawiam – są jeszcze dobrzy ludzie :D
Moźesz spróbować – tylko zasada jedna : taki sam system.
Czyli jeźlei masz SP2 to plik z takiego systemu musi być.
Nie jestem pewien czy samo skopiowanie pomoźe, bo to jeden z podstawowych plików systemowych i moźe zachodzić potrzeba jego "zarejestrowania", ale .moźe isę uda i bez tego.
Czyli jeźlei masz SP2 to plik z takiego systemu musi być.
Nie jestem pewien czy samo skopiowanie pomoźe, bo to jeden z podstawowych plików systemowych i moźe zachodzić potrzeba jego "zarejestrowania", ale .moźe isę uda i bez tego.
Srdecznie dzięki za szybką odpowiedź. Mam pytanie w zwiazku z radą – czy mogę go skopiować z innego komputera na którym śmiga XP PROF. i zwyczajnie w trybie wiersza poleceń skopiować go do tegoź katalogu? Jesetemn owicjuszem w XP i dlatego nie znam wszystkiego.Jeźeli momgę jeszcze prosic o wskazowkę – jak się wchodzi do konsoli ?
Strona 1 / 1