Problem z uruchomieniem systemu
Witam
Mam spory problem, wujek ma ode nie komputer. Wszystko działało bez zarzutów aż w końcu przyjechał do nich znajomy, który podłączył im 2 dyski twarde i 2 CD pod zasilacz 200... w wyniku czego zasilacz się spalił. Wymieniłem im zasilacz, ale wyszedł jeszcze jeden problem; nie dało uruchomić się systemu XP... sformatowałem więc i przeinstalowałem cały system, zainstalowałem sterowniki - sprawdziłem, wszystko działało bez zarzutów. Wujaszek odebrał komputer, zawiózł do domu i mówi, że znów ten sam problem; kiedy włącza kompa - nie uruchamia się system tylko wyskakuje coś tego typu: "naciśniej F1" i "naciśnij Ctr+Alt+Delete, aby zresetować komputer"... u mnie działało wszystko OK. Wujek przyznał się, że zaraz jak wziął ode mnie kompa to spadł mu na ziemie jak go niósł (ale to było jakieś 3 miesiące temu i potem komputer normalnie działał)... Może mi ktoś pomóc? bo sam nie wiem co to może się dziać.
Odpowiedzi: 2
Psiuku:zastanawiam się czy to nie wina dysku i jakiś badsektorów... ale sam nie wiem skoro u mnie działało
ale sam piszesz ,że 3 miesiące temu .
Ten komunikat świadczyć może ,że resetują się ustawienia BIOSu tzn data, czas itd .Możliwe że czas na wymianę baterii do płyty gł,
Znam przypadek, w ktorym po podlaczeniu nastepnego dysku twardego, ten pierwszy jak i ten podlaczony spłonął. Choc podłączane byly przy odecitym zasilaniu .
Jesli na dysku znajduja sie badsektory, to bardzo mozliwe ze sa one zrodlem problemow.