Problem z uruchomieniem systemu

Witam,
Mam bardzo powaźny problem: przez problemy z zasilaczem i konieczność zresetowania kompa z uruchomionym systemem, zwaliły mi się pliki.
Podczas uruchamiania mam komunikat, źe plików niema lub są uszkodzone w lokalizacji
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM
tyle źe nie wiem jakie pliki ma na mysli. Z innego systemu nadpisałem pliki które mają w nazwie system ale to nic nie pomogło.
Uźyłem opcji naprawy systemu, sprawdzenie błedów na dysku ale to nic nie pomogło. Mam system HE OEM i nie mam opcji naprawy systemu na drugim ekranie wyboru. Zaleźy mi na naprawie systemu poniewaź jest tam waźny program do którego zginęła mi płyta instalacyjna, i o danych nie wspomnę.

Plis pomózcie. Jest to dla mnie bardzo waźne. Powinien być jakiś sposób tylko ja o nim nie wiem :(

Odpowiedzi: 7

Wielkie dzięki,to było dla mnie bardzo waźne.
Bardzo w tym pomógł BartPE.
Pierwsze podejście było nietrafione i system nie chciał wstać, ale za drugim razem wybrałem lepszy punkt przywracania i poszło oki.

Jeszcze raz wielkie dzięki.
studys
Dodano
14.03.2006 15:43:17
Studys, metoda opisana przez MS jest dobra, nawet jedyna w tym wypadku (poza reinstalacją rzecz jasna), ale Twój przypadek nie wymaga przywracania wszystkich zbiorów rejestru.

Jeźeli dysponujesz BartPE i moźesz dostać się do katalogu SVI, znajdź w nim katalog _restore(...), następnie RPXXX (XXX oznacza numer, najlepiej wybierz jak najwyźszy, aby uzyskana kopia była w miarę aktualna), Snapshot i w końcu plik REGISTRY_MACHINE_SYSTEM (bez rozszerzenia), przekopiuj go gdzieś obok, przemianuj na SYSTEM, przejdź do katalogu C:\WINDOWS\system32\config i podmień plik uszkodzony na ten z katalogu SVI. Wcześniej moźesz sporządzić kopię pierwotnego, uszkodzonego pliku.

Jeźeli zaś nie masz dostępu do SVI, uruchom Konsolę Odzyskiwania i wydaj w niej polecenia:

set AllowAllPaths = true
cd c:\windows\system32\config\
ren SYSTEM SYSTEM_bak
cd c:\windows\repair\
copy SYSTEM c:\windows\system32\config\

Pierwsza i trzecia komenda mogą zakończyć się błędem, zignoruj go.

Najprawdopodobniej po wykonaniu tej operacji zmuszony będziesz przeprowadzic ponowną instalację kilku poprawek lub sprzętu.
Amon–Ra
Dodano
14.03.2006 09:48:59
studys:
tylko szkoda źe nie mogę zrobić jej z poziomu Win'a

Dlaczego ?? Przecieź Przywracanie systemu robi kopię plików rejestru ...
Żółty
Dodano
14.03.2006 01:43:10
Więc tak:
uruchomienie ostatniej dobrej konfiguracji nic niedało, ale dodatkowo źle źe konsola odzyskiwania teź zabardzo nie chciała się uruchomić, ale jest jeszcze w razie czego płytka instalacyjna. Pliki podmieniałem za pomocą BartPE i moźe uda mi się za jego pomocą z System Volume Information.
Na stronie Microsoft'a pisali źeby tego nie robić dla wersji OEM a taka to jest właśnie Home Edition OEM. Tyle źe teraz to juź nic nie tracę.
Wiem jedno : teraz nauczę się robić kopię zapasową tych plików (tylko szkoda źe nie mogę zrobić jej z poziomu Win'a).
Jutro będę walczył i mam nadzieję źe uda mi się za pomocą Bart'a to zrobić.

Amon–Ra : napisałeś źe tych wszystkich komend nietrzeba wpisywać, tylko potrzebna jest płytka instalacyjna. Jaką masz na to metodę?
studys
Dodano
14.03.2006 01:36:13
Tutaj :arrow:, jeźeli juź :wink:.

Poza tym wpisywanie tych wszystkich komend jest niepotrzebne, nawet niewskazane w tym wypadku, dlatego teź nie podawałem łącza do artykułu w pierwszym poście.
Amon–Ra
Dodano
13.03.2006 21:42:20
rejestr moźesz naprawić w ten sposób

EDIT:
Przepraszam, link poprawiłem, za pomyłke przepraszam
SDM
Dodano
13.03.2006 21:36:13
Słowo SYSTEM w ścieźce dostępu to właśnie nazwa pliku – bez rozszerzenia. Jest to jeden ze zbiorów rejestru systemowego, i z tego co widziałem, bardzo często dochodzi do jego uszkodzenia.

Sprawdź, czy po wywołaniu menu startowego (wciskaj klawisz F8 podczas uruchamiania komputera) dostępna jest opcja uruchomienia przy zastosowaniu ostatniej dobrej konfiguracji – jeźeli tak, wybierz ją. Jeźeli nie, przygotuj płytę instalacyjną, będziemy wykonywać operację na źywym systemie :wink:.
Amon–Ra
Dodano
13.03.2006 21:09:59
studys
Dodano:
13.03.2006 19:57:27
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1