problem z uruchamianiem win xp
Witam.
Dostałem od znajomego kompa do "naprawy" jest to dość leciwy sprzęt jakis athlon 1.2GHz z win xp home sp2 .
Pierwsze co znalazłem to padnięta bateria CMOS , wymieniłem .Przystąpiłem do instalacji xp , instalacja przebiegła bez problemów powiedzmy że komputer działa normalnie . Tylko że są przynajmniej dwa problemy
1 nie działają aktualizacje wgrany jest xp home sp2
2 Przy uruchamianiu pokazuje sie ekran biosu zaczyna botowac windowsa (chyba) pojawia się czarny ekran z kursorem w lewym rogu i koniec. Naciskam RESET znowu uruchamia pokazuje się ekran że system windows nie został zamknięty poprawnie , wybieram uruchom normalnie dalej juz normalnie uruchamia się i działa windows .Gdzie szukać przyczyny BIOS , hardware czy jednak coś WIndowsem ? Instalowałem juz z cztery razy z dwoch roznych płytek , na windowsa jest oczywiście licencja
P.S Dodam jeszcze że jezeli z juz uruchomionego kompa dam restart to uruchomi się normalnie :wtf: jak postoi wyłączony to objawy takie jak wyżej opisałem
Odpowiedzi: 3
Co do błędu który wywala przy aktualizacji to
[quote]
[Numer błędu: 0x8024400A]
Witryna sieci Web napotkała problem i nie może wyświetlić strony, którą chcesz otworzyć. Podane poniżej opcje mogą ułatwić rozwiązanie problemu.
Opcje samodzielnej pomocy:
Często zadawane pytania
Znajdź rozwiązania
Windows Update — grupa dyskusyjna
Opcje pomocy asystowanej:
Pomoc asystowana w trybie online Microsoft (bezpłatnie w przypadku problemów związanych z rozszerzeniem Windows Update)
[/quote]
A kondensator to znalazłem jeden "napuchnięty " czy on mogl by być przyczyną ?
Witam.
Po pierwsze przepraszam za złe zamieszczenie tematu , chyba zbyt późna pora :-"
Co do aktualizacji narazie bym to olał , wspomniałeś o kendesatorach czy one mogły by się tak objawiać ?
czy i gdzie zapisują sie logi z bootowania ?
A co do biosu to nie ma tam zbyt wiele opcji , chyba ze przez tą baterie cos się stało z biosem
Na wstępie uwaga: co to miało mieć niby wspólnego z działem Windows Vista ?
Co do problemu zaś, to:
1. Nie działające aktualizacje, zazwyczaj pokazują kod komunikatu błędu - bez niego można sobie tylko z fusów wróżyć
2. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele: od źle skonfigurowanego BIOSu, poprzez problemy z pamięciami (pamiętaj że dysk też jest pamięcią), aż po problemy czysto sprzętowe (na twoim miejscu przyjrzałbym się kondensatorom na płycie głównej).
Strona 1 / 1