Problem z uruchamianiem.
Mam problem. W momencie gdy zaczyna pokazywać się plansza Windows XP komputer się zawiesza. Po resecie, uruchomieniu w trybie awaryjnym, ponownym uruchomieniu w normalnym trybie jest OK. Komputer moźe pracować nawet 10 godzin bez zwisu, moźe być restartowany i jest OK. Ale tylko do momentu całkowitego wyłączenia. Po ponownym włączeniu znów zwis i tak w kółko. Co ciekawe gdy do CD–ROM–u wsadzę płytkę z WinXP i BIOS przestawię na bootowanie z CD, komputer bootuje najpierw z CD, po kilku sekundach gdy nie nacika się źadnego klawisza zaczyna bootować z HDD i wtedy wszystko jest OK.
Innymi słowy gdy w napędzie jest płyta XP i BIOS przełączony na boot z CD, komputer uruchamia się za kaźdym razem. Nie wiem co o tym myśleć.
Ratunku.
Innymi słowy gdy w napędzie jest płyta XP i BIOS przełączony na boot z CD, komputer uruchamia się za kaźdym razem. Nie wiem co o tym myśleć.
Ratunku.
Odpowiedzi: 14
jezli masz mozliwosc podmiany kazdej czesci to musisz trafic w koncu !
Nie wiem co jest grane, dyski wkładałem 40 Seagate i 20 Seagate, jest to samo. Niemoźliwe źeby oba były wadliwe, zresztą gdzie indziej chodzą. Dzisiaj jak będę miał czas to wymienię jeszcze zasilacz, chociaź nie wiem co mogłby on mieć z tym wspólnego.
andsed skoro wszytko juz wymieniales to musiales juz wylapac wadliwy komponent np dysk
mrsit ––> czasami gorzej mi sie sklejaja literki ... ;–)))))
Zmieniałem dysk, wymieniłem płytę, pamięć i procesor, aktualizowałem BIOS. Ciągle to samo. Wsadziłem starego S3 1MB, to samo. Wyjąłem modem i odpiąłem CDROM i CDRW, to samo. Strasznie mnie zastanawia, źe gdy bootowanie jest przekazywane z CDROM–u do HDD to wtedy wszystko jest OK.
Jeszcze nie zmieniałem zasilacza, chociaź nie wydaje mi się źeby miało to jakiś wpływ, napięcia które podaje BIOS są OK.
Jeszcze nie zmieniałem zasilacza, chociaź nie wydaje mi się źeby miało to jakiś wpływ, napięcia które podaje BIOS są OK.
Wg mnie jedyne wyjscie jest nastepujace:
1. przekopiowac instalke xp na dysk.
2. wypiac wszystko co mozna czyli cd, modemy, sieciowki itd aby zostal tylko dysk, stacja, karta grafiki.
3. zabootowac kompa z dyskietki uruchomic instalke.
4. jesli nadal bedzie to samozrobic aktualizacje biosu.
5. jesli to takze nei pomoze pozostaje testowanie komponentow na innym kompie tzn. np instalacja na tym dysku xp w innym kompie przekladanie karty pamieci do dzialajacego kompa pod xp a na koniec podpiecie innego zasilacza.
wiem ze to okropnie zmudne i czasochlonne ale nie masz innego wyjscia.
1. przekopiowac instalke xp na dysk.
2. wypiac wszystko co mozna czyli cd, modemy, sieciowki itd aby zostal tylko dysk, stacja, karta grafiki.
3. zabootowac kompa z dyskietki uruchomic instalke.
4. jesli nadal bedzie to samozrobic aktualizacje biosu.
5. jesli to takze nei pomoze pozostaje testowanie komponentow na innym kompie tzn. np instalacja na tym dysku xp w innym kompie przekladanie karty pamieci do dzialajacego kompa pod xp a na koniec podpiecie innego zasilacza.
wiem ze to okropnie zmudne i czasochlonne ale nie masz innego wyjscia.
Siedzę juź przy tym kompie dwa tygodnie i nic. Wszystko poinstalowane, wszystko działa. Oczywiście o ile bootuje z CD–ROM–u i później bootowanie jest przekazane do HDD. Nie wiem juź co z tym zrobić. Próbowałem w konsoli stosować FIXMBR i FIXBOOT, nic nie pomogło.
Najgorsze jest to, źe to komp od znajomej nauczycielki, ona 5 sierpnia wraca ze wczasów i obiecałem jej źe do tej pory go opanuję. Żadnych wirusów nie ma na 100%.
Pomóźcie.
Najgorsze jest to, źe to komp od znajomej nauczycielki, ona 5 sierpnia wraca ze wczasów i obiecałem jej źe do tej pory go opanuję. Żadnych wirusów nie ma na 100%.
Pomóźcie.
u mnie tylko jedna zmiana ze komp sie nie botooje z cdromu :.
na tym sie oparlem :lol:
widac zle mnie zrozoomiales ;–)
na goorzej ktos napisal ze komp mu sie scina ale moze go podniesc przez zbootowanie cdromu (ale system i tak mu z hdd jechal bo on przeczekiwal uruchomienie za pomoca jednego klawisza :–)))) sorx za wszystko ale literki mi sie mieszajaaaa hhhehe ;–)) a u mnie to wyglada tak ze cd sie botooje , czekam , botooje z hdd i zwias w tym samym miejscu
;–)
:D pzdr
na goorzej ktos napisal ze komp mu sie scina ale moze go podniesc przez zbootowanie cdromu (ale system i tak mu z hdd jechal bo on przeczekiwal uruchomienie za pomoca jednego klawisza :–)))) sorx za wszystko ale literki mi sie mieszajaaaa hhhehe ;–)) a u mnie to wyglada tak ze cd sie botooje , czekam , botooje z hdd i zwias w tym samym miejscu
;–)
:D pzdr
In33d$ niektore plyty aby mozna bylo zabootwac z plyty wymygaja aby ustawic autodetekcje na kanale gdzie jest zainstalowany cd tzn. np masz cd na 2 tasmie jako slave to w biosie ustawiasz autodeteck na secondary channel slve
Nastepnie w opcjach uruchamiania tez w biosie zeby sie bootowal z cd. I oczywiscie plyta musi byc bootowalna
Nastepnie w opcjach uruchamiania tez w biosie zeby sie bootowal z cd. I oczywiscie plyta musi byc bootowalna
Witam :D
Mam taki sam problem ... u mnie tylko jedna zmiana ze komp sie nie botooje z cdromu :.
Moze mam zasilacz za slaby ? , do kompa przypiete 2xcd , 2xkarta siec. , 2x hdd , 128ramu , gf2gts.
Moze zasilacz nie daje rady ?
Bez trybu awaryjnego kompa nie podniose do zycia , proobowalem robic opcje startowa z obcietymi wszystkimi urzadzeniami ale tez zwias ...
Only awaryjny mnie ratuje – A JA TAK NIE CHCE :)))
Prosze o pomoc :DDD
ps sposoby z chkdskiem cos niedzialaja , robilem i nie pomoglo :(
ps2 fajne to foroom :–) 8)
Mam taki sam problem ... u mnie tylko jedna zmiana ze komp sie nie botooje z cdromu :.
Moze mam zasilacz za slaby ? , do kompa przypiete 2xcd , 2xkarta siec. , 2x hdd , 128ramu , gf2gts.
Moze zasilacz nie daje rady ?
Bez trybu awaryjnego kompa nie podniose do zycia , proobowalem robic opcje startowa z obcietymi wszystkimi urzadzeniami ale tez zwias ...
Only awaryjny mnie ratuje – A JA TAK NIE CHCE :)))
Prosze o pomoc :DDD
ps sposoby z chkdskiem cos niedzialaja , robilem i nie pomoglo :(
ps2 fajne to foroom :–) 8)
Dziękuję. Sprawdzę dziś wieczorem.
odpal instalacyjna cd i wejdz to konsoli administracyjnej
wydaj polecenie chkdsk – podejrzewam ze masz jakies bledy na dysku
po sprawdzeniu dysku powinno sie system dac urochomic w normalnym trybie
jak juz sie zaladuje odpal jeszcze chkdsk /f/r
po zaplanowaniu zadanie i sprawdzeniu dysku odpal sfc /scannow i wloz cd z instalka xp windows sprawdzi czy chronione pliki nie sa uszkodzone i w razie potrzeby podmieni je z plyty
powinno byc dobrze
wydaj polecenie chkdsk – podejrzewam ze masz jakies bledy na dysku
po sprawdzeniu dysku powinno sie system dac urochomic w normalnym trybie
jak juz sie zaladuje odpal jeszcze chkdsk /f/r
po zaplanowaniu zadanie i sprawdzeniu dysku odpal sfc /scannow i wloz cd z instalka xp windows sprawdzi czy chronione pliki nie sa uszkodzone i w razie potrzeby podmieni je z plyty
powinno byc dobrze
proponuje przegrac bootblock z plyty na hdd :wink:
dziwne bardzo dziwne...
dziwne bardzo dziwne...
Strona 1 / 1