Problem z uruchamianiem.

Mam problem. W momencie gdy zaczyna pokazywać się plansza Windows XP komputer się zawiesza. Po resecie, uruchomieniu w trybie awaryjnym, ponownym uruchomieniu w normalnym trybie jest OK. Komputer moźe pracować nawet 10 godzin bez zwisu, moźe być restartowany i jest OK. Ale tylko do momentu całkowitego wyłączenia. Po ponownym włączeniu znów zwis i tak w kółko. Co ciekawe gdy do CD–ROM–u wsadzę płytkę z WinXP i BIOS przestawię na bootowanie z CD, komputer bootuje najpierw z CD, po kilku sekundach gdy nie nacika się źadnego klawisza zaczyna bootować z HDD i wtedy wszystko jest OK.
Innymi słowy gdy w napędzie jest płyta XP i BIOS przełączony na boot z CD, komputer uruchamia się za kaźdym razem. Nie wiem co o tym myśleć.
Ratunku.

Odpowiedzi: 14

jezli masz mozliwosc podmiany kazdej czesci to musisz trafic w koncu !
mrsit
Dodano
31.07.2002 16:58:40
Nie wiem co jest grane, dyski wkładałem 40 Seagate i 20 Seagate, jest to samo. Niemoźliwe źeby oba były wadliwe, zresztą gdzie indziej chodzą. Dzisiaj jak będę miał czas to wymienię jeszcze zasilacz, chociaź nie wiem co mogłby on mieć z tym wspólnego.
andsed
Dodano
31.07.2002 11:51:06
andsed skoro wszytko juz wymieniales to musiales juz wylapac wadliwy komponent np dysk
mrsit
Dodano
31.07.2002 09:06:57
mrsit ––> czasami gorzej mi sie sklejaja literki ... ;–)))))
In33d$
Dodano
30.07.2002 14:19:53
Zmieniałem dysk, wymieniłem płytę, pamięć i procesor, aktualizowałem BIOS. Ciągle to samo. Wsadziłem starego S3 1MB, to samo. Wyjąłem modem i odpiąłem CDROM i CDRW, to samo. Strasznie mnie zastanawia, źe gdy bootowanie jest przekazywane z CDROM–u do HDD to wtedy wszystko jest OK.
Jeszcze nie zmieniałem zasilacza, chociaź nie wydaje mi się źeby miało to jakiś wpływ, napięcia które podaje BIOS są OK.
andsed
Dodano
30.07.2002 11:48:58
Wg mnie jedyne wyjscie jest nastepujace:
1. przekopiowac instalke xp na dysk.
2. wypiac wszystko co mozna czyli cd, modemy, sieciowki itd aby zostal tylko dysk, stacja, karta grafiki.
3. zabootowac kompa z dyskietki uruchomic instalke.
4. jesli nadal bedzie to samozrobic aktualizacje biosu.
5. jesli to takze nei pomoze pozostaje testowanie komponentow na innym kompie tzn. np instalacja na tym dysku xp w innym kompie przekladanie karty pamieci do dzialajacego kompa pod xp a na koniec podpiecie innego zasilacza.

wiem ze to okropnie zmudne i czasochlonne ale nie masz innego wyjscia.
mrsit
Dodano
30.07.2002 08:56:10
Siedzę juź przy tym kompie dwa tygodnie i nic. Wszystko poinstalowane, wszystko działa. Oczywiście o ile bootuje z CD–ROM–u i później bootowanie jest przekazane do HDD. Nie wiem juź co z tym zrobić. Próbowałem w konsoli stosować FIXMBR i FIXBOOT, nic nie pomogło.
Najgorsze jest to, źe to komp od znajomej nauczycielki, ona 5 sierpnia wraca ze wczasów i obiecałem jej źe do tej pory go opanuję. Żadnych wirusów nie ma na 100%.

Pomóźcie.
andsed
Dodano
29.07.2002 17:49:20
u mnie tylko jedna zmiana ze komp sie nie botooje z cdromu :.

na tym sie oparlem :lol:
mrsit
Dodano
29.07.2002 17:06:23
widac zle mnie zrozoomiales ;–)
na goorzej ktos napisal ze komp mu sie scina ale moze go podniesc przez zbootowanie cdromu (ale system i tak mu z hdd jechal bo on przeczekiwal uruchomienie za pomoca jednego klawisza :–)))) sorx za wszystko ale literki mi sie mieszajaaaa hhhehe ;–)) a u mnie to wyglada tak ze cd sie botooje , czekam , botooje z hdd i zwias w tym samym miejscu
;–)
:D pzdr
In33d$
Dodano
29.07.2002 16:27:20
In33d$ niektore plyty aby mozna bylo zabootwac z plyty wymygaja aby ustawic autodetekcje na kanale gdzie jest zainstalowany cd tzn. np masz cd na 2 tasmie jako slave to w biosie ustawiasz autodeteck na secondary channel slve
Nastepnie w opcjach uruchamiania tez w biosie zeby sie bootowal z cd. I oczywiscie plyta musi byc bootowalna
mrsit
Dodano
29.07.2002 09:23:53
Witam :D
Mam taki sam problem ... u mnie tylko jedna zmiana ze komp sie nie botooje z cdromu :.
Moze mam zasilacz za slaby ? , do kompa przypiete 2xcd , 2xkarta siec. , 2x hdd , 128ramu , gf2gts.
Moze zasilacz nie daje rady ?
Bez trybu awaryjnego kompa nie podniose do zycia , proobowalem robic opcje startowa z obcietymi wszystkimi urzadzeniami ale tez zwias ...
Only awaryjny mnie ratuje – A JA TAK NIE CHCE :)))
Prosze o pomoc :DDD

ps sposoby z chkdskiem cos niedzialaja , robilem i nie pomoglo :(
ps2 fajne to foroom :–) 8)
In33d$
Dodano
27.07.2002 02:10:27
Dziękuję. Sprawdzę dziś wieczorem.
andsed
Dodano
26.07.2002 16:24:18
odpal instalacyjna cd i wejdz to konsoli administracyjnej

wydaj polecenie chkdsk – podejrzewam ze masz jakies bledy na dysku

po sprawdzeniu dysku powinno sie system dac urochomic w normalnym trybie

jak juz sie zaladuje odpal jeszcze chkdsk /f/r
po zaplanowaniu zadanie i sprawdzeniu dysku odpal sfc /scannow i wloz cd z instalka xp windows sprawdzi czy chronione pliki nie sa uszkodzone i w razie potrzeby podmieni je z plyty

powinno byc dobrze
zbor
Dodano
23.07.2002 15:10:48
proponuje przegrac bootblock z plyty na hdd :wink:
dziwne bardzo dziwne...
Stallion
Dodano
18.07.2002 01:51:06
andsed
Dodano:
17.07.2002 12:40:13