Problem z udostepnieniem neta na osiedlowce
Zaczelem studiowac w tym roq i mam stancje z paroma kumplami i neta mamy z jakiejs osiedlowki. Jeden ma w kompie dwie sieciowki (jedna do neta bo laczymy sie z netem przez kabel sieciowy i druga do huba) i laczy sie z netem reszta z nim przez huba ten co ma neta automatycznie rozdaje ip (wszyscy maja win xp pro) i udostepnia polaczenie internetowe reszcie. No i tak to chodzilo zawsze chodzilo i wkoncu przestalo... teraz to wyglada tak ze jak wlaczam kompa to mi wpierw "serwer" (a moze raczej ten komp co ma neta) przydziela ip potem mi wykrywa jego udostepnione polaczenie internetowe ale net i tak nie chodzi... nawet reinstal i zmiana innego kompa na "serwer" nie pomogla...
Mozliwe ze na tej osiedlowce zrobili sobie jakies zabezpieczenia ?? bo wiem ze od kazdego nastepnego kompa podlaczonego do neta costam trzeba placic... jadnak chca ze duzo....
Sa jakies programy ktore potrafia ominac cos takiego ?? a jak sa to jak sie nimi poslugiwac jak to zrobic ?? Bo mam jakiegos wingate tylko jak go zainstaluje na tym kompie co ma neta to juz tam net wcale nie chodzi... podejrzewam ze trzeba go jakos skonfigurowac ale nie wiem jak help jest totalnie darmeny bez odnosnikow artykulow zadnych tez nie umiem o tym znalezc...nakierujcie mnie chociaz troche ja juz dam se rade
z gory dzieki!!
Mozliwe ze na tej osiedlowce zrobili sobie jakies zabezpieczenia ?? bo wiem ze od kazdego nastepnego kompa podlaczonego do neta costam trzeba placic... jadnak chca ze duzo....
Sa jakies programy ktore potrafia ominac cos takiego ?? a jak sa to jak sie nimi poslugiwac jak to zrobic ?? Bo mam jakiegos wingate tylko jak go zainstaluje na tym kompie co ma neta to juz tam net wcale nie chodzi... podejrzewam ze trzeba go jakos skonfigurowac ale nie wiem jak help jest totalnie darmeny bez odnosnikow artykulow zadnych tez nie umiem o tym znalezc...nakierujcie mnie chociaz troche ja juz dam se rade
z gory dzieki!!
Odpowiedzi: 7
Kazdy TCP/IP wychodzacy wynosi ze soba adresy MAC kart sieciowych,nawet jesli jestes za natem lub innym konfigurowalnym urzadzeniu. Moze poprostu ktos namierzyl wasz komp i wylaczyl wam neta :) Są programy,które potrafią śledzić takie sprawy. Poszukaj w necie odpowiedzi moźna to obejść. No chyba, ze admin to *** i nie śledzi MAC kart wychodzących od Ciebie to masz problem u siebie, powodzenia
a czemu ma to kogos obchodzic czy z tego lacza korzysta 1 osoba czy 10... ja place za 256kilo downloadu 64 uploadu i mi to na 4 osobz wystarcza...a w domciu mam neo+ 512 i w domciu sobie ciagne z torrentow ale na studiach to tzlko z dziewczyna gadam na gg i esy pisze... wiec jak normalnie za to placimy 60zl to za 3 dodatkowe kompz zaplacimy 150 na miech a nam to jest zupelnie niepotrzebne...dlatego staram sie to ominac
sa przypisane stale adresz ip i ten komp co sie z netem laczy ma ip na neta (takiego jakiego nam podali) i nam udostepnia polaczenie i przydziela ip... i tak chodzilo wczesniej a teraz nie
sa przypisane stale adresz ip i ten komp co sie z netem laczy ma ip na neta (takiego jakiego nam podali) i nam udostepnia polaczenie i przydziela ip... i tak chodzilo wczesniej a teraz nie
IMO albo przypisali userom którzy płacą adresy IP na stałe , a nie przez DHCP , mogli teź dać net tylko tym których adresy MAC mają i którzy płacą.
Poza tym moge zrozumieć źe Cię nie stać, ale pomyśl jeśli kaźdy kto płaci będzie udostępniał net innym to nie wiem jakim łączem dysponujecie, ale taką sieć to o kant .... rozbić jak jeszcze się okaźe źe połowa siedzi na mule, a druga na innym torrencie.
Toź to, Ci co płacą – a nie udostępniają – na cięźką chorobę ku.....cą zwaną moga zachorować.
I tak naprawdę to wcale się nie dziwię adminowi/om źe porządek chcieli wprowadzić
Poza tym moge zrozumieć źe Cię nie stać, ale pomyśl jeśli kaźdy kto płaci będzie udostępniał net innym to nie wiem jakim łączem dysponujecie, ale taką sieć to o kant .... rozbić jak jeszcze się okaźe źe połowa siedzi na mule, a druga na innym torrencie.
Toź to, Ci co płacą – a nie udostępniają – na cięźką chorobę ku.....cą zwaną moga zachorować.
I tak naprawdę to wcale się nie dziwię adminowi/om źe porządek chcieli wprowadzić
nie hub dziala bo siec chodzi normalnie... dlatego mi sie wydaje ze na bank admini tej calej osiedlowki zainstalowali sobie jakies zabezpieczenia bo ja studiuje w opolu i tu z jakies 3tyg temu byla afera ze jakis hacker na osiedlowce z innej firmy costam wylaczal innym neta sam mial go za darmo i costam jeszcze i oni tez sie pewnie przestraszyli i cos sobie zainstalowali
Wiec jezeli takie udostepnianie polaczenia int przez win xp jest do wykrycia na serwerze to im to napewno wykrywa i blokuje
No i na bank jest jakis program zeby to ominac... ja juz od ponad tyg kombinuje i mysle ze wkoncu mi to zadziala
Wiec jezeli takie udostepnianie polaczenia int przez win xp jest do wykrycia na serwerze to im to napewno wykrywa i blokuje
No i na bank jest jakis program zeby to ominac... ja juz od ponad tyg kombinuje i mysle ze wkoncu mi to zadziala
istnieje jeszcze taka mozliwosc ze najzwyvzajniej w swiecie padl HUB – proponuje polaczyc 2 komputery przy pomocy "skrętki" crossowanej i zobaczyc czy wtedy udostępnienie działa – no chyba ze za wyjatkiem netu wszystko działa (udostępnianie plikow itp). Innego pomyslu nie mam :?
no wszystko sprawdzalem po pare razy i dziala prawidlowo
chmmm dziwne ale sprawdz to:
–jesli na komputerze z dostepem do sieci był instalowany SP2 wylacz firewall na polaczeniu lokalnym (u mnie zadzialalo)
–sprawdz czy połaczenie internetowe jest udostępnione (banał ale zawsze warto sprawdzic)
–jesli na komputerze z dostepem do sieci był instalowany SP2 wylacz firewall na polaczeniu lokalnym (u mnie zadzialalo)
–sprawdz czy połaczenie internetowe jest udostępnione (banał ale zawsze warto sprawdzic)
Strona 1 / 1