Problem z udostepnianiem!
Po pierwsze formatnalem kompa bo updaty z microsoftu tylko go spowolniaja i nic wiecej.Zrobiłem udostepnianie wedolg tej metody ktora znalazlem na forum i jest bardzo dobra gdzy kieds juz ja stosowalem dla nie wtajemniczonych zacytuje ja od nowa.Od razu mowie ze ot nie moje dzielo i ja je tylko cytuje:
"1/ Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zarządzanie komputerem –> Uźytkownicy i grupy lokalne –> Uźytkownicy, z menu Akcja –> Nowy uźytkownik. Tworzymy tylu uźytkowników, ilu będzie korzystać z naszych katalogów na hasło, wypełniamy wszystkie potrzebne nam pola (najwaźniejsze są Nazwa uźytkownika oraz Hasło i Potwierdź hasło) i odznaczamy opcję Uźytkownik musi zmienić hasło przy następnym logowaniu. Kaźdego uźytkownika robimy członkiem grupy Goście (moźna teź stworzyć dowolną grupę).
2/ Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Opcje zabezpieczeń –> Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych ustawiamy na Klasyczny – uwieźytelnianie uźytkownikó lokalnych, jako samych siebie.
3/ j.w., tylko źe Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uźytkownika:
a/odmowa logowania lokalnego – dodajemy tutaj wszystkich stworzonych wcześniej uźytkowników (nie moźna dodać grupy, bo nie działa, naleźy wszystkich wymienić),
b/Logowanie w trybie wsadowym – dodajemy tutaj naszą grupę (Goście).
4/i teraz kaźda osoba chcąca wejść na nasz komputer musi podać swojego uźytkownika oraz ustawione przez nas hasło. No i najwaźniejsze: klikamy prawym na wybrany katalog –> Właściwości –> Udostępnianie, wpisujemy to co chcemy, –> Uprawnienia i tutaj ustawiamy dostęp tylko dla tego uźytkownika(ów), który ma mieć dostęp do danego katalogu. I jeszcze jedna uwaga, jeźeli katalog znajduje się na partycji NTFS, to tutaj ustawiamy pełny dostęp dla grupy Goście, a szczegółami moźna się pobawić juź w Zabezpieczeniach danego folderu."
Problem z tym ze gdy chce dodac uzytkownikow wyskakuje mi blad ze "nie mozna wyswietlic okna dialogowego wyboru uzytkownika (null).
Plis pomozcie bo nie chce mi sie od nowa reinstalowac.... z gory dzia
"1/ Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zarządzanie komputerem –> Uźytkownicy i grupy lokalne –> Uźytkownicy, z menu Akcja –> Nowy uźytkownik. Tworzymy tylu uźytkowników, ilu będzie korzystać z naszych katalogów na hasło, wypełniamy wszystkie potrzebne nam pola (najwaźniejsze są Nazwa uźytkownika oraz Hasło i Potwierdź hasło) i odznaczamy opcję Uźytkownik musi zmienić hasło przy następnym logowaniu. Kaźdego uźytkownika robimy członkiem grupy Goście (moźna teź stworzyć dowolną grupę).
2/ Panel sterowania –> Narzędzia administracyjne –> Zasady zabezpieczeń lokalnych –> Zasady lokalne –> Opcje zabezpieczeń –> Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych ustawiamy na Klasyczny – uwieźytelnianie uźytkownikó lokalnych, jako samych siebie.
3/ j.w., tylko źe Zasady lokalne –> Przypisywanie praw uźytkownika:
a/odmowa logowania lokalnego – dodajemy tutaj wszystkich stworzonych wcześniej uźytkowników (nie moźna dodać grupy, bo nie działa, naleźy wszystkich wymienić),
b/Logowanie w trybie wsadowym – dodajemy tutaj naszą grupę (Goście).
4/i teraz kaźda osoba chcąca wejść na nasz komputer musi podać swojego uźytkownika oraz ustawione przez nas hasło. No i najwaźniejsze: klikamy prawym na wybrany katalog –> Właściwości –> Udostępnianie, wpisujemy to co chcemy, –> Uprawnienia i tutaj ustawiamy dostęp tylko dla tego uźytkownika(ów), który ma mieć dostęp do danego katalogu. I jeszcze jedna uwaga, jeźeli katalog znajduje się na partycji NTFS, to tutaj ustawiamy pełny dostęp dla grupy Goście, a szczegółami moźna się pobawić juź w Zabezpieczeniach danego folderu."
Problem z tym ze gdy chce dodac uzytkownikow wyskakuje mi blad ze "nie mozna wyswietlic okna dialogowego wyboru uzytkownika (null).
Plis pomozcie bo nie chce mi sie od nowa reinstalowac.... z gory dzia
Odpowiedzi: 5
Przypomnij sobie co instalowales, jakie programy, co na nich ustawiales, bo innego wytlumaczenia na to nie ma. Jesli nie dojdziesz czym to zrobiles, pozostaje tylko przeinstalowac system. Moze na poczatek sprobuj tylko naprawic sytem odpalajac z plyty i wciskajac w odpowiednim momencie literke "R" – Napraw. Sorry ale jak napisalem wyzej – nie spotkalem sie jeszcze z takim bledem.
hmm... w kontach mam uzytkownikow (ja,moj,brat i staruszek)Uzytkownicy dpbrze dodani bo przeciez dzialalo na poczatku jak ustwilem.Teraz np w ustawieniach zabezpieczen odmowa logowaia lokalnedo tez ni moge dodac zdnego uzytkownika bo jak klikam na "dodaj uzytkownika lub grupe" to nic sie nie dzieje :(
Cos mi sie wydaje, ze masz co nieco namieszane w systemie. Sprawdz w Panelu sterowania w Kontach uzytkownikow czy masz tam w ogole jakies konta, bo parametr (null) wskazuje ze "nie ma komu" udostepnic danych :wink: . Dodales utworzone konta w odpowiednich miejscach ?
Tak gdy dodaje uzytkownika do udostepnionego zasobu.System reinstalowalem niedawno.Usunalem tylko klucz z rejestru i wylaczylem webclienta.Zadnych tweakow.wczesniej tez tak robilem i nie mailem tego problemu hmm
W ktorym momencie wyswietla Ci ten blad ? Gdy dodajesz uzytkownika do udostepnionego zasobu ? Pierwszy raz taki blad widze, ale to znaczy ze jeszcze malo widzialem :wink: .
Dzieje sie to na czystym systemie czy tez cos juz robiles wczesniej ? Jakis soft do tweakowania uzywales ?
Dzieje sie to na czystym systemie czy tez cos juz robiles wczesniej ? Jakis soft do tweakowania uzywales ?
Strona 1 / 1