Problem z udostępnianiem pod XP Pro i Home
Mam problem z udostępnianiem komputerów w Win XP. Mam małą sieć połączoną routerem z dostępem do Internetu przez wewnętrzny (w routerze) modem – Neostrada. Dwa komputery mają zainstalowany XP Profesional, jeden Win 98 i laptop z XP Home. Mam wyłączone proste udostępnianie plików. Do komputerów z Pro i Win 98 poprzez tego samego uźytkownika i to samo hasła mam dostęp bez problemu. Laptop z Home pomimo logowania się równieź poprzez tego samego uźytkownika twierdzi, źe nie mam uprawnień do dostępu do innych komputerów. Do niego jednak jest dostęp oraz z niego widzi Internet.Nie mam w Homie moźliwości wyłączenia prostego udostępniania plików oraz wpisania uźytkownika w opcji zarządzania komputerem. :(
Odpowiedzi: 6
Dobra, ale co z haslem na HOME ? Zalozone ? Na w98 mozesz wejsc ? Jakis komunikat sie pojawia gdy chcesz z HOME wejsc na inny komp ?
Nie mam w sieci tylko 4 kompy. Generalnie chodzi o to, źe nie chcę mieć dostępu poprzez proste udostępnianie plików, bo wtedy kaźdy mógłby obejrzeć moje pliki. Pod prostym to chodzie OK.
OK, juz mniej wiecej jakas jasnosc jest :wink: .
Uzytkownik z haslem ?
A moze akurat "podlaczonych" do PROF jest juz 10 uzytkownikow i dlatego nie puszcza kolejnego ?
Nie mozesz rowniez wejsc z HOME na w98 ?t.saw:Z kompa z Home nie mam dostępu do źadnego z kompów chociaź loguję się jako uźytkownik z uprawnieniami administratora.
Uzytkownik z haslem ?
A moze akurat "podlaczonych" do PROF jest juz 10 uzytkownikow i dlatego nie puszcza kolejnego ?
Moźe zbyt chaotycznie to wszystko opisuję. Z kompów z XP Pro, na których jest wyłączone proste udostępnianie plików więc dostęp jest poprzez nadane uprawnienia uźytkownikom mam dostęp do kompa z XP Home. Z kompa z Win 98 równieź (uźytkownik i hasło wszędzie identyczne). Z kompa z Home nie mam dostępu do źadnego z kompów chociaź loguję się jako uźytkownik z uprawnieniami administratora.
Czegos nie rozumiem, poniewaz te dwa zdania wzajemnie sie wykluczaja.t.saw:Laptop z Home pomimo logowania się równieź poprzez tego samego uźytkownika twierdzi, źe nie mam uprawnień do dostępu do innych komputerów. Do niego jednak jest dostęp oraz z niego widzi Internet.Nie mam w Homie moźliwości wyłączenia prostego udostępniania plików oraz wpisania uźytkownika w opcji zarządzania komputerem. :(
Pierwsze mowi ze z HOME nie umiesz wejsc na inne kompy, natomiast drugie sugeruje problem z udostepnianiem wlasnie na nim. Jak to w koncu jest ?
t.saw:Nie mam w Homie moźliwości wyłączenia prostego udostępniania plików oraz wpisania uźytkownika w opcji zarządzania komputerem. :(
Uruchom system w trybie awarynym z obsługą sieci.
Opcja się pokaźe.
Strona 1 / 1