Problem z udostępnianiem plików (Win XP for Win XP)

Cześć !!
Od Razu na początek mówię, źe przeszukałem cały net za pomocą google i nie znalazłem odpowiedzi na ten temat. Chociaź jestem pewny źe wy ją znacie.

Mój problem wygląda następująco. Po formaciku komputerka, gdy chciałem udostępnić kilka folderów innym uźytkownikom sieci doznałem szoku. Wszystko niby ok udostępniam, ale gdy inni chcą wejść na mój komputer to:
*** nie jest dostępny. Moźesz nie mieć uprawnień do uźywania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.

Odmowa dostępu.

Zrobiłem juź chyba wszystko co było moźliwe (oprócz kolejnego formatu :P )
Kroki które wykonałem są następujące:
1. Wyłączyłem (bo domyslnie było włączone) i włączyłem ponownie konto gość.
2. Sprawdziłem czy to konto ma odmowe dostępu z sieci (Nie ma)
3. W uprawnieniach danego folderu, który chciałem udostepnić dodawałem grupe: Goście, konto Gość
4. W zabezpieczeniach folderu, który chciałem udostepnić dodawałem Konto: Gość, Grupę; Goście
5. Wyłączyłem proste udostępnianie
6. Przełączyłem tryb uwierzytelniania na: Klasyczny

Te wszystkie kroki nie rozwiązały mojego problemu. Dodam, źe mam 2 partycje na system plików NTFS i Win XP Pro.

Moźe coś przeoczyłem, proszę o pilną odpowiedź bo juź padaczki dostaję, z tym pecetem. Omało go za okno nie wywaliłem.

Odpowiedzi: 5

EL NINO:
Przeciez zalaczyl.

el nino przeciez wiesz jak jest. kazdy mowi, ze juz przeszukal wszystko, ze wszystko sprawdzil. tyle mial kombinacji, ze nie zdziwilbym sie, gdyby mial tyko konto gosc, a uwierzytelnianie na samego siebie.

ten link to profilaktycznie. tam chyba tez jest o netbiosie... dowod na to ze slabo szukales :D

a więc połączenie sieciowe chyba mi się zresetowało co nie.

netsh int ip reset tcp_resetlog.log

co do portow to zwroc uwage na 139, 445.
Szymon Grabiński
Dodano
27.08.2004 10:35:32
To więc tak NetBios Włączony !! A z tymi protokołami to tak. Prubowałem takźe odinstalowywać i ponownie zainstalować karte sieciową a więc połączenie sieciowe chyba mi się zresetowało co nie. Ja mam inne podejrzenie ostatnio u nas w sieci panował wirus który otwirał losowo wybrane porty i wysyłał wpip pakietów na adres microsoft–ds. Wkońcu się z nim uporaliśmy, ale zawsze jest ale. W tym wypadku ale brzmi instalowaliśmy do tego pełno "antywrirów" i czy jest moźliwe, źeby któryś z nich zablokował jakiś port, a jeźeli tak to jak to sprawdzić z poziomu winowsa (bez potrzeby instalowania dodatkowego firewalla)

PS co ma wspólnogo ten link co mi podałeś z udostępnianiem folderów ?
zulusnet
Dodano
27.08.2004 02:39:45
Szymon Grabiński:
sprobuj uwierzytelniania dla samego siebie czyli z normalnymi kontami uzytkownikow.
Przeciez zalaczyl.
Szymon Grabiński:
zobacz czy nie masz wlaczoneo braku dostepu do tego komputera z sieci (odmowa dla gosc, ...
Sprawdzil.
:P :P

Tu raczej problem bedzie sie rozbijal o protokoly i NetBios.
EL NINO
Dodano
27.08.2004 01:07:40
zacznij od tego:
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707

wlacz netbios przez tcp/ip.
sprobuj uwierzytelniania dla samego siebie czyli z normalnymi kontami uzytkownikow.
zobacz czy nie masz wlaczoneo braku dostepu do tego komputera z sieci (odmowa dla gosc, skoro tak sie probowales logowac).
Szymon Grabiński
Dodano
27.08.2004 00:42:31
zacznij od tego:
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707

wlacz netbios przez tcp/ip.
zobacz czy nie masz wlaczoneo braku dostepu do tego komputera z sieci (odmowa dla gosc, skoro tak sie probowales logowac).
Szymon Grabiński
Dodano
27.08.2004 00:42:31
zulusnet
Dodano:
27.08.2004 00:23:07
Komentarzy:
5
Strona 2 / 2