Problem z udostepnianiem Neo – dziwny...
Witam
Przyklejone tematy czytalem, przegladalem tez inne tematy o udostepnianiu i nic nie moge wykombinowac. Otoz mam u siebie Xp Professional i na drugim kompie tez Xp Pro. U mnie jest podlaczona neo 1024 i jest wlaczone udostepnianie. Przez pewien czas wszystko bylo dobrze i to udostepnianie dzialalo ladnie. Potem przez jakis czas drugi komp byl odlaczony, a teraz po ponownym podlaczeniu neta na nim nie ma. Probowalem wszystko od nowa konfigurowac i nic. Zone alarm jest skonfigurowany dobrze.. nawet po wylaczeniu go net nie dziala. Tzn. polaczenie jest widoczne.. siec dziala normalnie bo moge przegladac dyski zarowno z kompa 1 jaki i z kompa 2. Nawet na tym drugim kompie widac, ze polaczenie jest udostepnione, ale na zadna strone nie mozna wejsc. GG nie dziala i nawet pingi nie ida. Aczkolwiek aktualizacje do antyvira dzialaja normalnie.... ja juz nie mam do tego sily. Troche zamieszalem wiec jak cos jest nie jasne to piszcie. Mam nadzieje, ze mi pomozecie... :) z gory dzieki
Przyklejone tematy czytalem, przegladalem tez inne tematy o udostepnianiu i nic nie moge wykombinowac. Otoz mam u siebie Xp Professional i na drugim kompie tez Xp Pro. U mnie jest podlaczona neo 1024 i jest wlaczone udostepnianie. Przez pewien czas wszystko bylo dobrze i to udostepnianie dzialalo ladnie. Potem przez jakis czas drugi komp byl odlaczony, a teraz po ponownym podlaczeniu neta na nim nie ma. Probowalem wszystko od nowa konfigurowac i nic. Zone alarm jest skonfigurowany dobrze.. nawet po wylaczeniu go net nie dziala. Tzn. polaczenie jest widoczne.. siec dziala normalnie bo moge przegladac dyski zarowno z kompa 1 jaki i z kompa 2. Nawet na tym drugim kompie widac, ze polaczenie jest udostepnione, ale na zadna strone nie mozna wejsc. GG nie dziala i nawet pingi nie ida. Aczkolwiek aktualizacje do antyvira dzialaja normalnie.... ja juz nie mam do tego sily. Troche zamieszalem wiec jak cos jest nie jasne to piszcie. Mam nadzieje, ze mi pomozecie... :) z gory dzieki
Odpowiedzi: 6
Chodzilem tydzien na kurs wrozenia z fusow i efekty sa kurna :mrgreen: .M_a_R_o:EL NINO mial racje – Zone Alarm sprawial problemy...
Ciesze sie ze juz OK, chociaz mogles napisac od razu :wink: .
Spoko juz sobie poradzilem :).EL NINO mial racje – Zone Alarm sprawial problemy mimo ze niby wszystko bylo skonfigurowane.. jednak jedna opcja nie byla zaznaczona i wszystko sie psulo ;) – teraz juz jest ok. Dzieki za pomoc.
Banalne ale czasem działa w IE właściwości i połączenia skonfiguruj połączenie sieciowe moźe ci pomoźe
Znowu Zone Alarm a nie zwrocilem na niego uwagi wczesniej. Mimo tego ze mowisz o jego poprawnej konfiguracji, poszukaj jeszcze raz. Poszukaj stron w necie opisujacych jego konfiguracje. Intuicja mi mowi ze to on.
Programik sciagnalem i uruchomilem... niby naprawilo, ale dalej nie mozna tam korzystac normalnie z neta. Rece opadajan normalnie.. a konfiguracja sieci wydaje sie byc prawidlowa. A wiec na moim kompie mam ip ustawione na 192.168.0.1 maska: 255.255.255.0
na drugim kompie ip 192.168.0.5 maska ta sama co na pierwszym no i brame mam wpisana 192.168.0.1 i DNS: 194.204.159.1 (tpsa). Wszystko jest zrobione tak jak w temacie przyklejonym... wiec dla mnie to jest po prostu jakas magia ze nie dziala ;). Moze macie jeszcze jakies pomysly?
na drugim kompie ip 192.168.0.5 maska ta sama co na pierwszym no i brame mam wpisana 192.168.0.1 i DNS: 194.204.159.1 (tpsa). Wszystko jest zrobione tak jak w temacie przyklejonym... wiec dla mnie to jest po prostu jakas magia ze nie dziala ;). Moze macie jeszcze jakies pomysly?
Wychodzi wiec na to, ze albo sieciowki jednak nie sa poprawnie skonfigurowane, albo wysypal sie winsock i konieczne bedzie sciagniecie i uruchomienie na drugim kompie programiku "winsockfix".M_a_R_o:polaczenie jest udostepnione, ale na zadna strone nie mozna wejsc. GG nie dziala i nawet pingi nie ida. Aczkolwiek aktualizacje do antyvira dzialaja normalnie...
Strona 1 / 1