Problem z udostepnianiem na haslo
Problem wyglada tak:
1. Mam 4 komputery w grupie roboczej np. Zone
2. Kazdy z tych kompow ma udostepniac pozostalym czlonkom grupy swoj dysk np E: po podaniu loginu i haselka.
Probowalem juz robic to (bez sukcesu) w nastepujacy sposob:
1. Na kazdym kompie zalozylem 4 konta z haselkami
2. Wlaczylem konto Gosc
3. Kazde konto dodalem TYLKO do grupy Gosc
4. Ustawilem klasyczne uwierzytelnianie uzytkownikow
5. W "Zasady lokalne" –> "Przypisywanie praw uźytkownika": –> "odmowa logowania lokalnego" wpisalem TYLKO nazwy tych utworzonych kont
6. W "Logowanie w trybie wsadowym" dodalem grupe Goscie.
7. Wylaczylem opcje "Uzyj prostego udostepniania plikow (zalecane)"
8. Dalem mu udostepnianie dysku E: i nazwalem udzial np Dysk_E
9. Zaznaczylem opjce "Zezwalaj tylu uzytkownikom – 4"
10. W "Uprawnienia" –> "Dodaj" dodalem TYLKO te wczesniej zalozone konta (probowalem tez dawac tylko grupe Gosc).
11. Firewalla mam wylaczonego
No i nic – nie dziala.
Tzn. pojawia sie komunikat "..... Odmowa dostepu".
Czy moze mi ktos powiedziec o co biega ??????
Poki co wiem tyklo tyle ze Microsoft potrafi nawet prosta rzecz skomplikowac.
1. Mam 4 komputery w grupie roboczej np. Zone
2. Kazdy z tych kompow ma udostepniac pozostalym czlonkom grupy swoj dysk np E: po podaniu loginu i haselka.
Probowalem juz robic to (bez sukcesu) w nastepujacy sposob:
1. Na kazdym kompie zalozylem 4 konta z haselkami
2. Wlaczylem konto Gosc
3. Kazde konto dodalem TYLKO do grupy Gosc
4. Ustawilem klasyczne uwierzytelnianie uzytkownikow
5. W "Zasady lokalne" –> "Przypisywanie praw uźytkownika": –> "odmowa logowania lokalnego" wpisalem TYLKO nazwy tych utworzonych kont
6. W "Logowanie w trybie wsadowym" dodalem grupe Goscie.
7. Wylaczylem opcje "Uzyj prostego udostepniania plikow (zalecane)"
8. Dalem mu udostepnianie dysku E: i nazwalem udzial np Dysk_E
9. Zaznaczylem opjce "Zezwalaj tylu uzytkownikom – 4"
10. W "Uprawnienia" –> "Dodaj" dodalem TYLKO te wczesniej zalozone konta (probowalem tez dawac tylko grupe Gosc).
11. Firewalla mam wylaczonego
No i nic – nie dziala.
Tzn. pojawia sie komunikat "..... Odmowa dostepu".
Czy moze mi ktos powiedziec o co biega ??????
Poki co wiem tyklo tyle ze Microsoft potrafi nawet prosta rzecz skomplikowac.
Odpowiedzi: 12
I tym razem Cie zmartwie.
Z tym uwierzytelnianiem tez sie juz bawilem i nic.
Mamy oryginalne :) XP Prof.
I na 100% nazwy kompow roznia sie od nazw uzytkownikow.
Eksperyment z folderami lub z dyskami tez juz przerabialem :)
Moze cos jest skopane z zabezpieczeniami ????
Choc robilem to tak jak bylo pisane na tym forum (jeden z pierwszych postow na ten temat)
Z tym uwierzytelnianiem tez sie juz bawilem i nic.
Mamy oryginalne :) XP Prof.
I na 100% nazwy kompow roznia sie od nazw uzytkownikow.
Eksperyment z folderami lub z dyskami tez juz przerabialem :)
Moze cos jest skopane z zabezpieczeniami ????
Choc robilem to tak jak bylo pisane na tym forum (jeden z pierwszych postow na ten temat)
Jakie to systemy ?
Czy rzeczywiscie nazwy komputerow roznia sie od nazw uzytkownikow ?
We wlasciwosciach sieciowki, w zakladce uwierzytelnianie sa dwie opcje do wyboru – uwierzytelnij jako komputer i uwierzytelnij jako goscia. Moze zmien tam ?
Jeszcze jedno – probowales udostepnic nie caly dysk, ale tylko jeden folder ? Bylo tak samo ?
We wlasciwosciach sieciowki, w zakladce uwierzytelnianie sa dwie opcje do wyboru – uwierzytelnij jako komputer i uwierzytelnij jako goscia. Moze zmien tam ?
Jeszcze jedno – probowales udostepnic nie caly dysk, ale tylko jeden folder ? Bylo tak samo ?
Jakie to systemy ?
Super, ladnie, pieknie bo tak siec mialem ustawiona ale pomimo to z Gosciem mi nie chce chodzic – brak dostepu. A zeby bylo smieszniej system jest "swierzy" i nawet nie mialem kiedy namieszac w ustawieniach.
Problem moze byc juz z samym zabezpieczaniem ale tam juz probowalem z roznymi grupami i tez "kupa".
Malo tego – kumplowi tez to nie chodzi z wlaczonym gosciem. No chyba ze ma proste udostepnianie plikow.
Temat nadal otwarty :)
Problem moze byc juz z samym zabezpieczaniem ale tam juz probowalem z roznymi grupami i tez "kupa".
Malo tego – kumplowi tez to nie chodzi z wlaczonym gosciem. No chyba ze ma proste udostepnianie plikow.
Temat nadal otwarty :)
Przeczytaj dokladnie ten topic i powoli po kolei rob co tam napisane.
Uczulam wszystkich z problemami na trzy rzeczy:
– w kazdym komputerze w sieci nazwa uzytkownika musi byc inna od nazwy komputera
– kazdy komputer musi miec logowanie do sieci M$ Network (we wlasciowosciach sieciowki musi byc logowanie jako Klient sieci M$ Network)
– do kazdego komputera w sieci uzytkownicy loguja sie podajac haslo
Jezeli przestrzegane sa te reguly, to nigdy nie powinny wystapic problemy w udostepnianiu danych dla kogokolwiek w sieci. Od kwietnia zeszlego roku, gdy znalazlem sposob na udostepnianie zaawansowane (dla konkretnych uzytkownikow), nie mialem jeszcze problemow. Obojetnie czy konto Gosc jest zalaczone czy nie.
Uczulam wszystkich z problemami na trzy rzeczy:
– w kazdym komputerze w sieci nazwa uzytkownika musi byc inna od nazwy komputera
– kazdy komputer musi miec logowanie do sieci M$ Network (we wlasciowosciach sieciowki musi byc logowanie jako Klient sieci M$ Network)
– do kazdego komputera w sieci uzytkownicy loguja sie podajac haslo
Jezeli przestrzegane sa te reguly, to nigdy nie powinny wystapic problemy w udostepnianiu danych dla kogokolwiek w sieci. Od kwietnia zeszlego roku, gdy znalazlem sposob na udostepnianie zaawansowane (dla konkretnych uzytkownikow), nie mialem jeszcze problemow. Obojetnie czy konto Gosc jest zalaczone czy nie.
To nie jest rozwiazanie. Jesli u Ciebie chodzi tylko w ten sposob, to znaczy, ze masz cos skopane w ustawieniach. Proste nie ?
No to napisz jakie masz propozycje zeby to chodzilo tak jak nalezy.
No bo jest calkowicie obojetnym, czy konto Gosc jest zalaczone czy wylaczone. Udostepnianie w kazdym wypadku ma chodzic i chodzi. A te 90% postow (zalaczenie konta Gosc), to po prostu sposob na udostepnianie prawie najprostsze.Grip:W sumie w 90% postow bylo napisane zeby wlaczyc konto Gosc. Przy wlaczonym Gosciu pokazywal mi sie monit o Braku dostepu.
To nie jest rozwiazanie. Jesli u Ciebie chodzi tylko w ten sposob, to znaczy, ze masz cos skopane w ustawieniach. Proste nie ? :wink:Grip:Wylaczylem konto "Gosc" i moj problem sie rozwiazal.
OKi
problem ten rozwiazalem przegladajac dokladnie to forum.
W sumie w 90% postow bylo napisane zeby wlaczyc konto Gosc. Przy wlaczonym Gosciu pokazywal mi sie monit o Braku dostepu.
Wylaczylem konto "Gosc" i moj problem sie rozwiazal.
Reszta pozostaje tak jak napisalem w pierwszym 'poscie'.
Pozdrawiam
problem ten rozwiazalem przegladajac dokladnie to forum.
W sumie w 90% postow bylo napisane zeby wlaczyc konto Gosc. Przy wlaczonym Gosciu pokazywal mi sie monit o Braku dostepu.
Wylaczylem konto "Gosc" i moj problem sie rozwiazal.
Reszta pozostaje tak jak napisalem w pierwszym 'poscie'.
Pozdrawiam
Popieram.Napisz jak rozwiązałeś problem.
Witam
Skoro znalazłes rozwiązanie tego problemu to nic nie stoi na przeszkodzie, źebyś podał tu na forum rozwiązanie Twojego problemu. Kto wie, moźe komuś z tym samym problemem, pomogłoby informacje podane przez Ciebie:).
Dziękuje za uwage
Skoro znalazłes rozwiązanie tego problemu to nic nie stoi na przeszkodzie, źebyś podał tu na forum rozwiązanie Twojego problemu. Kto wie, moźe komuś z tym samym problemem, pomogłoby informacje podane przez Ciebie:).
Dziękuje za uwage
Witam
Dziękuje za uwage
Dziękuje za uwage
Hi misiaczki kolorowe :wink:
Poradzilem sobie z tym
szukajcie a znajdziecie :)
Poradzilem sobie z tym
szukajcie a znajdziecie :)
Strona 1 / 1