Problem z udostepnianiem na haslo

Problem wyglada tak:

1. Mam 4 komputery w grupie roboczej np. Zone
2. Kazdy z tych kompow ma udostepniac pozostalym czlonkom grupy swoj dysk np E: po podaniu loginu i haselka.

Probowalem juz robic to (bez sukcesu) w nastepujacy sposob:

1. Na kazdym kompie zalozylem 4 konta z haselkami
2. Wlaczylem konto Gosc
3. Kazde konto dodalem TYLKO do grupy Gosc
4. Ustawilem klasyczne uwierzytelnianie uzytkownikow
5. W "Zasady lokalne" –> "Przypisywanie praw uźytkownika": –> "odmowa logowania lokalnego" wpisalem TYLKO nazwy tych utworzonych kont
6. W "Logowanie w trybie wsadowym" dodalem grupe Goscie.
7. Wylaczylem opcje "Uzyj prostego udostepniania plikow (zalecane)"
8. Dalem mu udostepnianie dysku E: i nazwalem udzial np Dysk_E
9. Zaznaczylem opjce "Zezwalaj tylu uzytkownikom – 4"
10. W "Uprawnienia" –> "Dodaj" dodalem TYLKO te wczesniej zalozone konta (probowalem tez dawac tylko grupe Gosc).
11. Firewalla mam wylaczonego

No i nic – nie dziala.
Tzn. pojawia sie komunikat "..... Odmowa dostepu".
Czy moze mi ktos powiedziec o co biega ??????
Poki co wiem tyklo tyle ze Microsoft potrafi nawet prosta rzecz skomplikowac.

Odpowiedzi: 12

I tym razem Cie zmartwie.
Z tym uwierzytelnianiem tez sie juz bawilem i nic.
Mamy oryginalne :) XP Prof.

I na 100% nazwy kompow roznia sie od nazw uzytkownikow.

Eksperyment z folderami lub z dyskami tez juz przerabialem :)

Moze cos jest skopane z zabezpieczeniami ????
Choc robilem to tak jak bylo pisane na tym forum (jeden z pierwszych postow na ten temat)
Grip
Dodano
08.04.2003 16:50:52
Jakie to systemy ?
Czy rzeczywiscie nazwy komputerow roznia sie od nazw uzytkownikow ?

We wlasciwosciach sieciowki, w zakladce uwierzytelnianie sa dwie opcje do wyboru – uwierzytelnij jako komputer i uwierzytelnij jako goscia. Moze zmien tam ?

Jeszcze jedno – probowales udostepnic nie caly dysk, ale tylko jeden folder ? Bylo tak samo ?
EL NINO
Dodano
08.04.2003 13:35:22
Jakie to systemy ?
Czy rzeczywiscie nazwy komputerow roznia sie od nazw uzytkownikow ?

We wlasciwosciach sieciowki, w zakladce uwierzytelnianie sa dwie opcje do wyboru – uwierzytelnij jako komputer i uwierzytelnij jako goscia. Moze zmien tam ?

Jeszcze jedno – probowales udostepnic nie caly dysk, ale tylko jeden folder ? Bylo tak samo ?
EL NINO
Dodano
08.04.2003 13:35:22
Super, ladnie, pieknie bo tak siec mialem ustawiona ale pomimo to z Gosciem mi nie chce chodzic – brak dostepu. A zeby bylo smieszniej system jest "swierzy" i nawet nie mialem kiedy namieszac w ustawieniach.
Problem moze byc juz z samym zabezpieczaniem ale tam juz probowalem z roznymi grupami i tez "kupa".
Malo tego – kumplowi tez to nie chodzi z wlaczonym gosciem. No chyba ze ma proste udostepnianie plikow.

Temat nadal otwarty :)
Grip
Dodano
08.04.2003 10:09:48
Przeczytaj dokladnie ten topic i powoli po kolei rob co tam napisane.
Uczulam wszystkich z problemami na trzy rzeczy:
– w kazdym komputerze w sieci nazwa uzytkownika musi byc inna od nazwy komputera
– kazdy komputer musi miec logowanie do sieci M$ Network (we wlasciowosciach sieciowki musi byc logowanie jako Klient sieci M$ Network)
– do kazdego komputera w sieci uzytkownicy loguja sie podajac haslo

Jezeli przestrzegane sa te reguly, to nigdy nie powinny wystapic problemy w udostepnianiu danych dla kogokolwiek w sieci. Od kwietnia zeszlego roku, gdy znalazlem sposob na udostepnianie zaawansowane (dla konkretnych uzytkownikow), nie mialem jeszcze problemow. Obojetnie czy konto Gosc jest zalaczone czy nie.
EL NINO
Dodano
07.04.2003 23:28:46
To nie jest rozwiazanie. Jesli u Ciebie chodzi tylko w ten sposob, to znaczy, ze masz cos skopane w ustawieniach. Proste nie ?

No to napisz jakie masz propozycje zeby to chodzilo tak jak nalezy.
Grip
Dodano
05.04.2003 14:08:05
Grip:
W sumie w 90% postow bylo napisane zeby wlaczyc konto Gosc. Przy wlaczonym Gosciu pokazywal mi sie monit o Braku dostepu.
No bo jest calkowicie obojetnym, czy konto Gosc jest zalaczone czy wylaczone. Udostepnianie w kazdym wypadku ma chodzic i chodzi. A te 90% postow (zalaczenie konta Gosc), to po prostu sposob na udostepnianie prawie najprostsze.
Grip:
Wylaczylem konto "Gosc" i moj problem sie rozwiazal.
To nie jest rozwiazanie. Jesli u Ciebie chodzi tylko w ten sposob, to znaczy, ze masz cos skopane w ustawieniach. Proste nie ? :wink:
EL NINO
Dodano
05.04.2003 00:38:49
OKi

problem ten rozwiazalem przegladajac dokladnie to forum.

W sumie w 90% postow bylo napisane zeby wlaczyc konto Gosc. Przy wlaczonym Gosciu pokazywal mi sie monit o Braku dostepu.

Wylaczylem konto "Gosc" i moj problem sie rozwiazal.
Reszta pozostaje tak jak napisalem w pierwszym 'poscie'.

Pozdrawiam
Grip
Dodano
04.04.2003 10:55:17
Popieram.Napisz jak rozwiązałeś problem.
maks
Dodano
03.04.2003 22:51:00
Witam

Skoro znalazłes rozwiązanie tego problemu to nic nie stoi na przeszkodzie, źebyś podał tu na forum rozwiązanie Twojego problemu. Kto wie, moźe komuś z tym samym problemem, pomogłoby informacje podane przez Ciebie:).

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
03.04.2003 22:37:15
Witam

Skoro znalazłes rozwiązanie tego problemu to nic nie stoi na przeszkodzie, źebyś podał tu na forum rozwiązanie Twojego problemu. Kto wie, moźe komuś z tym samym problemem, pomogłoby informacje podane przez Ciebie:).

Dziękuje za uwage
run_DNA
Dodano
03.04.2003 22:37:15
Hi misiaczki kolorowe :wink:
Poradzilem sobie z tym

szukajcie a znajdziecie :)
Grip
Dodano
03.04.2003 15:49:24
Grip
Dodano: